ja by som Ti poradil 2,5 - 10 x 50 príp. 56....síce niekomu sa možno spodná hranica (2,5 násobné zväčšenie) zdá až príliš vela ale podla mňa je to v pohode.... Alebo napr. 1,5-6 x 42 je na spoločnú fayn, aj čo sa rozmerov a hmotnosti týka...ale ide to potom na úkor viditelnosti za šera...a od akého výrobcu to už je na Tebe a na Tvojej peňaženke
Máš pravdu je to vec vkusu a zvyku. Mňa by odrádzalo prehadzovanie kolimátora a puškohľadu, mám rád keď je vec čo najuniverzálnejšia. A keď idem naozaj do hustého terénu, kde je predpoklad streľby na 1-10m (teda najmä dohľadávka) zhodím puškohľad a je... Na spoločné až tak často nechodím, zatiaľ som si vystačil s 3,5x, čo je už myslím dosť veľa, no zatiaľ som lovil len v teréne kde to stačilo. Ak viem, že pôjdem do pohonu, berem ruskú jednušku 20 s jednotnou strelou....a do vrecka 4,5 na líšku...
Ja mam Artemis a tiez mi to 3x zvacsenie neprekaza, ale aj tak davam na spolocnu kuker dole zo zbrane......na spolocnej je nas vzdy dost a predstaty strelci su dost nahusto
decembrová poľovačka, -1,-2..., snehodážď, zamlžený kuker, táto kombinácia nebodaj v hustom pohone - neviem si predstaviť nič ´pohotovejšie´ a ´bezpečnejšie´...:]
<br/>Nie je pohon ako pohon, záleží naozaj od toho kto kde, v akých podmienkach poľuje, no v naozajstných húšťavách len dobré nátlačkové mieridlá, farebné bodky na muške a cieľniku apod..
<br/>Ale proti kolimátorom naozaj nič nemám, v priemerných podmienkach Slovenska majú svoje výhody a tým pádom aj opodstatnenie, tak isto ako zameriavacie ďalekohľady s malým zväčšením do pohonov kde je podrastu v lese naozaj málo abo takmer žiadnen..
<br/>To si každý musí zvážiť sám čo mu vyhovuje.
<br/>A čo sa štandov týka, tam platí podobné - ak je na možný výstrel k dispozícii len pár krátkych streleckých liniek, tam obyčajné mieridlá alebo dobrý kolimátor bohate postačujú, ale ak v redšej hore so slabým podrastom vidím na 80-200metrov, tak bez puškohľadu je to už takmer nezodpovednosť k zveri strieľať nebodaj v jej rýchlejšom behu na ňu.. /Nie je každý Fidel C. - strieľať v behu na 300metrov kamzíky cez mechanické mieridlá, ako sa to v istých poľov. kruhoch traduje../
<br/>/Ináč viem, že normálnym poľovníkom praktikom som svojim príspevkom nič nové nepovedal.../
Hola. Osobne odporúčam Meostar R1 1-4*22 ten s K-DOT osnovou. Mám ho na Tikke. Používam ho výhradne na spoločných poľovačkách, kde je predpoklad lovenia čiernej. Na individuálne poľovačky používam Docter 8 x 56. Montáž ERA, výmena puškohľadu cca 5 sekúnd. Presnosť zaručená.
<br/>Mám aj kolimátor Docter na trojaku a tam to striedam so starou Zeiskou 4x32. Zeiss mám na klapkovej montáži, takže keď ma postavia pred kriaky, zložim Zeiss, nasuniem kolimátor - cca 30 sekúnd. Trojak používam väčšinou vtedy, ak je predpoklad, že na spoločných môžu byť vlci.
<br/>Ale ak by som mohol dnes voliť asi by som doložil a kúpil aj druhý Meostar R1 1-4*22. Nedá sa to vôbec porovnať. Cez ten kolimátor totiž zďaleka nie je tak dobre vidieť ako cez Meostar. Takže moja rada je pozrieť sa cez Meostar so stiahnutým zväčšením na 1 x a so zapnutým K-dot, pozrieť cez Docter a potom vyberať. Moja voľba jednoznačne Meostar.
ahoj o tej montazi Era uvazujem aj ja ,tiez mam tikku.mozes mi povedat kolko ta vysla?daju sa kupit dva vrchy a jeden spodok alebo musis kupit dva komplety?dik a lovu zdar
Hola. Dva vrchy a jeden spodok. Inak by to nemalo zmysel. Koľko to vyšlo ti nepoviem, lebo som kupoval pušku s ďalekohľadom, potom, neskôr, som prerábal montáž pre Doctera a potom pre ten Meostar. Ale lacné to práve nie je. Skúsim zistiť cenu a ozvem sa.
forester01 aj mna to zaujima napis mi na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
<br/>dakujem.
Hola. Ku tej cene ERA montáže - komplet cca 10400.-, bez základne odpočítaj cca 1500-2500.- Sk. Podľa informácie tam je cena závislá okrem druhu zbrane, priemeru tubusu puškohľadu aj iných vecí, tak treba konzultovať s predajcom presne čo sa chce.
Ano je to variabilna skladacka kde ma kazdy diel extra cenu. Treba skocit do autokompa zvolen (dovozca)a urcite to date do kopy aj s tipom komu si to dat zletovat, pripadne akcnejisi skocit niekde k susedom, obcas je nieco na egune ...
Priatelia, tak som spachal toto:
<br/>
<br/>www.polovnictvo.com/modules.php?name=BiG...how_pic&id=11665
<br/>
<br/>Este som to nemal moznost vyskusat "prakticky", ale v najblizsej dobe vyskusam.
<br/>Ta fotka je z mobilu...preto ta zla kvalita, az bude niekto chciet, tak to cvaknem fotakom...