Myslim, že tema nestoji na vlastníkoch a nevlastníkoch...trochu sme uleteli od podstaty, podstatou diskusie bolo, či je to spravne konanie alebo či organy PZ su spravnym organom (podľa stareho zakona). To že treba prava rešpektovať nespochybňujem, viem aj ako sa obchadzali aj ako sa uspešne dali obísť (ina tema by bola). Myslim, že teda podstatou bola polemika, či je SO alebo nie....so zaverom, že ak sa to bude tlačiť do roviny spravneho konania, može to pri upriamení sa na hladanie nedodržania ustanovení SP plne stroskotať, v prípade, že sa niekto stotožní a mojou argumentaciou.
<br/>
<br/>Miloško, si mi trochu nahral, ked si spomenul, že boli navrhy aby sud rozhodol o nahradeni vôle členskej schodze pri prijímaní za člena (a taketo konania na sude isto boli).- sudy v spravnom sudnictve generalne nerozhoduju miesto správnych orgánov, oni len preskumavaju zakonnosť rozhodnutí, postupov a zasahov - bolo teda aj toto preskumanie postupu a rozhodnutia správneho orgánu????? Nebolo to nahodou klasicke rozhodovanie o prave-zrejme bola určovacia žaloba.
<br/>
<br/>1. Predpokladam, že vieš čo je "správne sudnictvo". Skus si pozrieť jednotlive ustanovenia a hľadaj odpoveď podľa ktorých ustanovení o spravnom sudnictve sa bude preskúmavať rozhodnutie ČS o neprijatí za člena? Predpokladajme, že rozhodne ako spravny organ (prvý stupeň) dokonca vypracuje rozhodnutie v zmysle SP, kto bude rozhodovať o odvolaní proti tomuto rozhodnutiu? Predpokladajme, že musi byť pravoplatne aby podliehalo prieskumu v ramci správneho súdnictva. Ak nenajdeme uspokojivu odpoveď musime využiť ustanovenie 83/1990 Zb. o všeobecnom sudnom prieskume - (ani toto veď nejde o člena ani o vylučeneho člena), takže ak nenajdeme uspokojivu odpoveď v ustanoveniach o spravnom sudnictve skusime klasicku žalobu o uplatnenie si prava, ktoré nam garantuje zakon. Teda s pohladu vlastníka pre mna ani nie je zaujímavé, či musí byť rozhodnutie v správnom konaní, pretože mi to vec komplikuje. Pre mna ako neuspokojeneho vlastnika stací to, že o mojich ziadostiach nerozhodli, nevyhoveli, pripadne mi ani neodpisali, podam žalobu uplne klasicku, zakon mi deklaruje pravo, preukažem, že hoci som splnal pdmienky na moju škodu boli prijati nevlastníci a mam to čo som chcel-elegantna cesta.
<br/>
<br/>2. Dalsia situacia, vlastnik si poda žiadosť, "spravny orgán ČS" vobec nerozhoduje a ignoruje vsetko...... podme do spravneho sudnictva....tak podam žalobu proti nečinnosti, sud rozhodne, že maju konať a rozhodnuť...... tak teda VČ rozhodne a neprijme ma...dostavam sa k predchádzajúcemu stavu a točím kolotoč podla bodu 1.
<br/>
<br/>3. dalsia situacia , spravny orgán ČS rozhodne o prijatí, vypracuje rozhodnutie v spravnom konaní, kazde taketo rozhodnutie je napadnuteľne opravným prostriedkom, pokial zakon neustanovuje inak (neviem o tom, že by ustanovoval inak) ved sme spravny orgán, tak ideme podľa správneho poriadku .... pozri si myslim § 18 možno iny § SP -kto je učastnikom konania......tak čo teraz....čo ak rozhodnutie o prijatí odvolaním napadne ktorýkoľvek člen PZ....ved aj jeho práva možu byť dotknuté (zrejme by sa do širokej def. učastnika dal). Tak a čo tera, ČS všetkým učastníkom teda aj nepravoplatne prijatému aj odvolateľovi (utoremedura je vylučena) vyhovieť nemože....komu postupi vec na odvolanie? Vidiš čo robí, ak sa pletu stanovy a Správny poriadok a umelo sa vytvara z PZ správny orgán????? A to je len zlomok.
<br/>
<br/>k 3 bodu schodnejšie je prijateľa žaloba člena ža podľa zakona 83/1990 Zb..., ktorou by napadol rozhodnutie ČS o prijatí zaujemcu.
<br/>
<br/>A možme ist dalej..... skusaj hladať, kombinuj, davaj si veci do súvisu. Co znamena správne konanie, ci to vobec je prospešne tlačiť týmto smerom.....ja stale tvrdím, že je to nie len neopodstatnené ale aj kontraprodutívne, existuje kasačný princíp správneho súdnictva tlačí aby nakoniec "správny orgán vydal zakonne rozhodnutie". Pritom existuje uplne standardrdny postup, ktorý som opisal, uplne jednoduchý, casovo menej naročný......ak ma raz pravo, je uplne jedno ako si ho uplatním, len mi nejde stale do hlavy, prečo tak komplikovane cz spravne konanie, tlacenie organov PZ do vydavania rozhodnuti v spravnom konaní bez akejkoľvek opory. A tak ako som už viac x spomenul, viem kde to zrejme cele vzniklo, toto som ti ochotný ako bonus prezradiť osobne.