Problémy vo vlastnej organizácii

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5830 od Vyr
Jovic: Na tvoj podnet som otvoril túto tému. (Tiež preto aby sme to neplietli so slukami)
<br/>Si dobrý diplomat, na otázku si mi odpovedal ďalšími dvoma.
<br/>Tak znovu: Myslíš si že otvorené sa vyjadrenie k problémom vo vlastnej organizácii zlepší verejnú mienku?
<br/>(Inak s tým že mlčanie ju určite nezlepší, s tým úplne súhlasím.)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5836 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Vyr, Ty si veľmi rýchly vták. Aspoň podľa toho ako rýchlo si vytvoril novú tému.
<br/>Ale k problémom vo vlastnej organizácii by sa mali vyjadrovať hlavne jej členovia. A tak uvidíme, ako rýchlo táto téma upadne do zabudnutia.
<br/>Ja sa vyjadrím k problému, ktorý trápi moju organizáciu - Ochranu dravcov na Slovensku (RPS). Keďže ale nie som štatutár a ani hovorca RPS, to čo teraz napíšem je len moja vlastná úvaha.
<br/>Každý rok nachádzame postrieľané alebo otrávené dravé vtáky. Vrátane tých najvzácnejších druhov orlov a sokolov. To je pre všetkých známy fakt. Podali sme veľa trestných oznámení, ale väčšinou sa nič nevyšetrilo a ani nevyriešilo.
<br/>Pred niekoľkými rokmi som začal používať aj inú taktiku. Začal som komunikovať a spolupracovať s poľovníkmi tam, kde bol záujem a ochota aj z druhej strany. Na Slovensku mám veľa známych - normálnych poľovníkov, ktorí nemajú problém s dodržiavaním zákona. Mám aj dobrú spoluprácu s mnohými združeniami najmä na juhozápadnom Slovensku. V ich revíroch som žiadne prenasledovanie chránených druhov nezistil. A tiež mi chvíľu trvalo, kým som ich presvedčil, napr. že myšiaky nie sú príčina poklesu stavov zajacov.
<br/>Čo ale stále nemám, je presvedčenie, že poľovníci sú schopní si sami urobiť poriadok vo vlastnej organizácii. Dostávam veľa informácií od poľovníkov o tom ako sa masakrujú dravce v ich revíroch ( a dokonca so súhlasom vedenia združenia). Títo oznamovatelia sa ale vždy boja otvorene vystúpiť proti takýmto praktikám. Ich kolegovia by si vždy našli nejakú zámienku na ich vyštvanie zo združenia.
<br/>A tak sa Ťa Vyr pýtam a aj ostatných Tvojich kolegov:
<br/>Myslíte si, že je možné aby sa na Slovensku stalo bežným javom, že poľovník s ochranárom sa budú spolu prechádzať po revíry a tešiť sa z toho koľko chránených živočíchov žije v našej prírode.
<br/>Alebo som len naivný ochranár a zbytočne sa snažím o niečo, čo je nereálne?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5837 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jovic: Za seba môžem povedať že spoločná prechádzka ochranára a poľovníka po revíry určite nie je naivná predstava. Celé to je len postavené na celkom obyčajných medziľudských vzťahoch. Ak sa dvaja ľudia spoznajú a majú k sebe názorovo blízko tak sa určite spolu radi prejdú. Osobné vzťahy sa ale budujú pri nejakej príležitosti - umelo to asi nepôjde. Preto sa väčšinou idú spolu prejsť dvaja poľovníci -lebo sa nejaké obdobie poznajú a proste sú to priatelia. Aká je ale možnosť aby sa dobre osobne spoznali poľovník a ochranár? Kedy a kde? Ja si spomínam ako sme sa pár krát stretli s ornitológom, ktorý krúžkoval vtáctvo a čo to sme pokecali a šli si každý po svojom.
<br/>Ide o to, či sa nájde spoločná vec na riešenie. Viem si predstaviť vychádzku ochranára s poľovníkom ako hľadajú hniezda jarabíc alebo bažantov na ďateline, označujú ich a spoločne sa snažia dohodnúť s ľuďmi, ktorý obhospodarujú dané plochy aby označené miesta ochránili.
<br/>Tak isto si viem predstaviť ako spoločne nesú na jeseň drevené T-čka na plochy viacročných krmovín aby mohli dravci lepšie loviť myši. (Sám som to niekedy robil)
<br/>Ale pravdou je že medzi ochranármi rovnako ako medzi poľovníkmi sú extrémisti a hlupáci (raz sa nájde podpilovaný posed, inokedy zastrelený orol) Tak to bol a určite aj zostane.
<br/>
<br/>A teraz spať k otázke: Myslíš si že otvorené hovorenie o problémoch zlepší verejnú mienku?
<br/>Už tri krát si mi diplomaticky neodpovedal. Ja si myslím že hovorenie rovnako ako nehovorenie mienku nezlepší.
<br/>Niekto, myslím z polície, v televízii konštatoval že viac ako 50% trestných činov pytliactva spáchali poľovníci a bývalí poľovníci. No môžeme o tom začať hovoriť, ale verejnú mienku to určite nezlepší a je otázne či to vôbec niečo zlepší.
<br/>Proste ochranári, poľovníci, rybári aj ktokoľvek sú obyčajný ľudia a preto sa medzi nimi nájdu pozitívne aj negatívne extrémy a sú len obrazom stavu spoločnosti, na ktorej sa možno v medziľudských vzťahoch zásadne nezmenilo skoro nič za posledných 2000 rokov.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5838 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Ono problémy so škodnou vo vlastných radoch by sa mali v prvom rade riešiť tam kde a riešiť majú a občas aj dajú. Na verejných anonymných fórach sa dá síce parádne vyplakať alebo zanadávať si, ale niečo vyriešiť sa skutočne dá iba na členských schôdzach PZ.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5839 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jovic : robit poriadok vo vlastnych radoch je uslachtila myslienka a vela polovnikov by to rado urobilo ALE : ak sa niekto previni musis mat dokaz , najlepsie aj svedkov . ti svedkovia sa nesmu bat otvorit usta a stat za tym . ako jedinec zmozes prd ! jedine v com si pomozes je ze ta velmi lahko vysankuju z PZ ak si nepohodlny . ( urcite sa to mozno aj mnohim stalo ) . ked z niecim takymto vyrukujes vo vlastnom PZ a dotycny ma za sebou viac ludi ako ty zas ti je to prd platne . raz ked sa stretnem tak ti poviem konkretny pripad , nechcem to tu zverejnovat len ti poviem ze sa budes cudovat , lebo tych ludi mozno aj poznas . su PZ ktore funguju bez problemov , potom su PZ kde jeden clen zavidi druhemu . ale ako hovorim , poviem ti konkretne priklady , ktore ma napadaju a mam ich potvrdene ale boli ututlane lebo ... ten ma takeho kamarata a ten je tajomnik tu a ten zas predseda tam a pod. takze ked to tak zhrnieme je to boj z veternymi mlynmi .
<br/>
<br/>spolupraca ochranar a polovnik - preco nie . len nesmie byt jeden extremista a druhy nesmie mat lepkavy prst a strielat na vsetko co sa okolo neho mihne .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5840 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
DKo: čo sa týka &quot;škodnej vo vlastných radoch&quot; tak dosť presne to pomenoval Jaro. To že škodnej vo vlastných radoch je viac ako by si ktokoľvek chcel pripustiť je fakt. Rozhodne si nemyslím, ani som si nikdy nemyslel, že sa to dá riešiť na fóre a ani som nič také nenavrhol. (Ja som len konštatoval že podľa mňa otvorená diskuia o tom, nebude mať žiaden pozitívny vplyv na verejnú mienku).
<br/>Či sa také veci dajú riešiť na členských schôdzach v priemernom PZ dosť pochybujem -také veci sa dajú riešiť vlastne len na súde.
<br/>(Ale tu nejde len o pytľačenie ale kopu iných problémov -správanie sa poľovníkov k majiteľom nepoľovných psov, k turistom v lese, k ochranárom, k sebe medzi sebou......)
<br/>Celá takáto debata može skončiť len konštatovaním že to nič moc nie je a lepšie to asi nebude
<br/>:)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5841 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Vyr, aby som prilial aspoň trochu optimizmu k tvojmu pesimizmu, existuje čosi ako osobný príklad, ale skutočne to nie je ľahká cesta a vyžaduje extra tvrdú náturu. Tvrdú predovšetkým k sebe samému. Chlapi z hôr by mohli mať tvrdé nátury 8-)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5842 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
DKo: Aby sme nehovorili až v takej abstraktnej rovine, vedel by si dať nejaké konkrétne situácie ako niečo zmeniť osobným príkladom?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5843 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Konkrétne na tomto fóre som si toť nedávno pri www.polovnictvo.com/modules.php?name=BiG...pic=68&post=5255[/]príspevku pozitívne zakial. Keď sa takýto dvaja dajú do kopy, možno sa k nim pridá tretí a až je z toho kolektív, ale aj dvaja sa už vedia podporiť a podržať.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5847 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
DKo: Dobre sa to číta a páči sa mi to.
<br/> Nikto na to nezareagoval.
<br/> Čo tým ten pán zmenil alebo zmení?
<br/>(Nechce sa mi tu prehrabávať ale nie je to práve niekto koho už z jedného združenia vylúčili práve preto že začal na členských schodzach hovoriť o zlodejine v združení?)
<br/>Otázka ostáva: vedel by si uviesť konkrétne situácie ako niečo zmeniť osobným príkladom?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5848 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Páni, prekvapili ste ma. Myslel som, že táto téma bude tabu, a nikto sa nevyjadrí k tejto citlivej otázke. Tento krát súhlasím s Vami. Ja si tiež nemyslím, že táto diskusia vyrieši morálny úpadok v našom poľovníctve. Jaro to presne vystihol. A za všetko hovorí nepísaný zákon: „Drž hubu a krok a nebudeš mať problémy“. A preto namiesto filozofických úvah napíšem vlastné praktické skúsenosti.
<br/>Pred niekoľkými rokmi som v jednej televíznej debate diskutoval aj s funkcionárom SPZ. On sa vyjadril: „Všetci poľovníci poznajú legislatívu, všetci poľovníci pri výkone poľovného práva dodržiavajú platné zákony a všetci poľovníci sú v prvom rade ochrancovia prírody“. A verejnosť to počula, schuti sa zasmiala a povedala si, že všetci poľovníci sú rovnakí (čo, to si už domyslite). A všetci ste boli zase v jednom vreci. A takýchto demagogických vyhlásení som už v médiách počul veľa.
<br/>Ale nepodceňujte verejnú mienku. Ľudia nie sú hlupáci. Niekedy je lepšie „naložiť si do vlastného hniezda“ a „naliať čistého vína“. Týmto odpovedám aj Vyrovi, či otvorené vyjadrenie sa k problémom vylepší verejnú mienku.
<br/>Jeden praktický návrh:
<br/>Veľa členov SPZ má mizerné vedomosti o platnej legislatíve. Mnohí okrem poľovníckeho kalendára za celý rok nič iné neprečítajú. Stretol som už aj exota, ktorí mi povedal (trnavským nárečím): „Kána je škodná a preto sa musí strílat.“
<br/>Čo keby sa v novom zákone o poľovníctve nariadili opakované skúšky (napr. po 5 rokoch). Kto má vedomosti, ten sa báť nemusí. A ekologickým analfabetom poľovný lístok do rúk nepatrí. Ale najprv by sa musela vylúčiť možnosť korupcie v skúšobných komisiách.
<br/>A jedna otázka na záver:
<br/>Ak na spoločnej poľovačke uvidíte suseda, že strieľa nielen na zajace, ale aj na preletujúce myšiaky, zakročíte proti tomu. Ale prosím o úprimné odpovede.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5849 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jovic na spolocnych polovackach plati nepisane pravidlo : Nikdy nekritizuj suseda nahlas . Pri takomto pocine sa to ohlasi hospodarovi a je na nom ako sa zachova , zas zalezi koho je ten ci onen kamarat a aky je hospodar priami chlap . Nemusi sa jednat len o dravce : spolocna polovacka na diviaky - hospodar Poprosil aby sme bachyne usetrili kvoli bliziacej sa divacej ruji a starych kancov . OK nie je problem . po prvom pohone lezia na vyrade 2 bychyne . strelil ich host . keby to urobil obycajny clen alebo host obycajneho clena uz ho nepozvu alebo clena pekne zvozia aj s pokutou . lenze to bol kamarat toho .... takze sa to odbilo flaskou . starsi clenovia nadavali dokonca boli oplzli ale mali na to pravo , a dalsie skupinky si len suskali . nakoniec sa vsetci radovali aka bola uspesna polovacka . hospodar bol sice v kutiku duse nasrdeny ale sak nemohol byt nasrany lebo to bol kamarat toho a toho a co ak toho dotycneho budeme niekedy potrebovat . ;) Jovic mozem pokracovat ak budes chciet ale nic nevyriesime . Ake je vedenie PZ taki su jeho clenovia . V PZ moze byt mnoho poctivcov ale ak je hore chlap bez chrbtice bohuzial ! ale ako hovorim ak sa raz stretneme v reviri a budes mat zaujem nieco ti porozpravam a budes sa asi velmi cudovat .;):(

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5851 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jaro, ja sa už čudovať asi nebudem. Poznám tie pomery veľmi dobre. A nemusíme v tejto téme ďalej pokračovať. Už len z úcty k majiteľovi týchto stránok. Som tu len návštevník a nechcem tu vyvolávať &quot;buričské&quot; debaty.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5854 od vjedator
Odpoveď od vjedator na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Čo sa týka tých skúšok, v tom prípade by mali byť povinné aj o ochranárskych členov, keď už sa podieľajú na stanovovaní legisltívy. Každý poľovník musí absolvovať aspoň nejaké skúšky, pokiaľ viem tak ochranári nijaké. A to je dosť veľký rozdiel. Myslím, že mnohý ochranári by veľmi pohoreli pri skúškach z biológie divožijúcej zveri.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5856 od tibo
Odpoveď od tibo na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Ja si upratujem doma najradšej sám. 8-L

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5857 od vjedator
Odpoveď od vjedator na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Čo sa týka toho strieľania na Myšiaky na spoločných poľovačkách, tá otázka je bezpredmetná. Myslím, že žiadny poľovník by to na spoločnej poľovačke neurobil! Taký sprostý predsa nie je nikto! A na individuálnych, kde je bez svedkov je to len veľmi ťažko dokázateľné, ale to ti asi vysvetľovať nemusím.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5860 od eso
Odpoveď od eso na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Ja mám len jednu pripomienku k tomu strielaniu myšiakov a iných dravcov poľovníkmi. Robia to jedinci. Nie všetci poľovníci paušálne. Tak to nemiešajte. Kôli jednému volovi predsa nezrušíme poľovníctvo. Mimochodom zbrane majú aj nepoľovníci. Keď poruší zákon jeden človek, či je poľovník alebo nie, môže byť za to potrestaný. Keď spravím dopravný priestupok, dostanem pokutu, ale predsta pre desať pokút nezoberieme všetkým vodičáky nie!
<br/>Nemiešajme porušovanie zákona s výkonom práva poľovníctva poušálne. To je strašná blbosť. A to isté aj s tými psami, aj keď to tu možno nepatrí. Traja poľovníci zastrelia psov povedzme bezdôvodne, porušili zákon, nech sú potrestaní - ale neriešme to ako paušálny problém celého poľovníctva na slovensku. Nikam sa touto cestou nedostaneme.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5862 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jovic: Prejlásenie že „Všetci poľovníci poznajú legislatívu, všetci poľovníci pri výkone poľovného práva dodržiavajú platné zákony a všetci poľovníci sú v prvom rade ochrancovia prírody“. nie je pravda - je to priam blud.
<br/>Otazka ale je či by vylepšilo verejnú mienku (ja tomu neverím) keby povedal &quot;Vačšina poľovníkov pozná legislatívu a dosť poľovníkov pri výkone poľovného práva dodržiava platné zákony&quot;. :)
<br/>
<br/>Opakované skúšky sú ŤAŽKÝ A NEZMYSELNÝ ŠIKAN (a vylúčiť korupciu komisie by sa v praxi určite nepodarilo).
<br/>
<br/>Ten &quot;trnavák&quot; ich bude strieľať bez ohľadu na to, či bude vedieť že sú alebo nie sú chránené. (Okrem toho, aj tu boli príspevky, v zmysle že myšiak loví jarabice či bažanty.)To, že ja som presvedčený že myšiak bažanty neloví je moje prevedčenie - a ťažko ho budem takému truhlíkovi vysvetlovať. On musí žiaľ zomrieť, alebo prísť o lístok. Jovic-píšte články do poľovníckych časopisov aké je potravné zloženie myšiaka podľa rozboru obsahu žalúdka. Možno to trochu pomože.
<br/>
<br/>Nikdy som nevidel na spoločnej ani inej poľovačke zastreliť myšiaka -a pochybujem že je veåa takých, ktorí by si to na spoločnej poľovačke dovolili. (Videl som ešte ako študent, ako Nemci či Taliani strelili myslím že jastraba, v bažantnici pri poplatkovom odstrele - boli tam aj slovenské poľovnícke kapacity -chytili sa za hlavu a tým to bolo skončené.)
<br/>
<br/>Inak SOVS si verejnú mienku v kauze kormorán tiež asi bohvie ako nevylepšila.
<br/>(Po zdravom rozume v tejto kauze z ich strany nie je ani stopa)-vidíš a zase som si to neodpustil :)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5865 od Vyr
Odpoveď od Vyr na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Jovic: V téme o psíčkaroch sa rozoberá článok SOVS-u. Zaujímal by ma tvoj názor lebo by celkom dobre zapadol do tejto témy.( Nenapíšeš im že ten článok má od objektívnosti ďaleko? Z vlastných radov by to možno pomohlo.)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5869 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Problémy vo vlastnej organizácii
Vyr, nerýp toľko s tými konkrétnymi situáciami. Ja ti dám záludnejšiu otázku: čo je lepšie zapíjať žiaľ, že to nejde alebo sa aspoň o čosi pokúšať, aby si si aspoň kúštik sám pred sebou pripadal ako chlap a nie ako rohožka, o ktorú si môže hocikto vytrieť zastraté bagandže. K osobnému príkladu si dovolím už iba poznamenať, že moje počínanie sledujú minimálne 2 páry očí: jedny 17 a druhé 15-ročné.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.068 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 340 návštevníkov a žiadni členovia on-line