ake mate skusenosti s tymito kalibrami pri polovani na srnciu diviaciu danciu jeleniu zver neviem aky kaliber by bol vhodnejsi aj do pohonu asi ta8x57 prosim poradte mi DAKUJEM
S tvojou otázkou je to asi tak či sú lepšie brunetky alebo blondínky. Oba kalibre sú vhodné na tebou uvedenú zver. O tom, ktorý z nich je pre teba vhodnejší si urob názor sám. Myslím, že internet (a samozrejme nielen ten) poskytuje veľa informácii pre to aby si sa vedel rozhodnúť - či už je to toto diskusné fórum alebo iné na iných www stránkach venovaných poľovníctvu a lovu. Nakoniec aj tak pri výbere dospeješ do štádia kedy si všetky získané informácie budeš musieť sám v hlave zhodnotiť a rozhodnúť sa. A potom časom praxou zistíš, či bola tvoja voľba správna alebo nie.
<br/>PS:osobne mám 8x57 JS a som s ňou spokojný
Igor, prosím Ťa, ozvi sa mi na mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Rád by som sa Ťa opýtal na skúsenosti s 8x57.
Neviem prečo by si na srnčiu použil iný kaliber. Mám mojou osmičkou a zaznávaným strelivom SB SPCE strelených pár kusov srnčej a nevidím dôvod na konštatovanie že na srnčiu použiť iný kaliber. Táto debata je skorej o použitom strelive a nie o kalibri. Rôzne laborácie a konštrukdie striel dávajú veľkú variabilitu každému kalibru ... Každý si svoje chváli, ale na osmičku nedám dopustiť ...
Ak prevažne na spoločné vzal by som osmičku - úplne stačí SB strelivo. Inak by som vzal 7x64. Treba zvážiť či o dosť väčší spätný ráz osmičky nebude vadiť. Mám dvoch kamošov, ktorí osmičku vymenili práve kvôli silnejšiemu kopancu. Jeden prešiel na 7x64, druhý na 308W a sú obidvaja veľmi spokojní. Treba si vystreliť z posedu z obidvoch kalibrov. Inak do 7x64 začali robiť dosť nadupané RWS EVO - má skvelé parametre. Od osmičky zas lepšie zostáva zver v ohni. Je to len na Tvojom osobnom vkuse. Veľa šťastia pri výbere.
zle som to napisal 7x64 kope viac, aspon ta co som mal v ruke, treba vsak povedat, ze zalezi ci mas 8 steyer a 7 brno. je to aj o spracovani zbrane, jej vyvazenosti ako len o porovnani tychto dvoch kalibrov. zelam ti stastnu ruku pri vybere.
Az taka dlha debata to zase nie je:
<br/>
<br/>1, 7x64,strela 11,34g,Vo=795 m/s - spatny raz 32,55J a 4,74 m/s
<br/>
<br/>2, 8x57,strela 12,1g,Vo=810 m/s - spatny raz 33,96J a 4,84m/s
<br/>
<br/>
<br/>Fiktivne udaje platia pre Rossler T6 bez optiky a montaze (vaha podla vyrobcu 2,9kg).
<br/>Vie niekto pri rane z identickych gulovnic rozoznat rozdiel 1,41J v spatnom raze?
<br/>
<br/>Problem tkvie len v tom,ako uz bolo spomenute,ze sa porovnavaju kalibre v rozlicnych zbraniach,napr. ZKK so zlou pazbou v .30-06Sprg. (s ostruhanou pazbou kvoli vahe,oblubeny tuning v horskych reviroch,neskor sposobujuci zatvaranie oci pri rane a napln polovnej latiny o tom ako 30-06 kope...) a napr. CZ 550 Magnum (prevedenie!,nie kvoli kalibru) v 300WinMag. - to bude zasadny rozdiel v prospech 550tky.
Suhlasím s tebou, problém je, že sa porovnávajú rozdielne zbrane aj keď v jednom kalibri. Veľa hrá aj subjektívny dojem strelca.
<br/>
<br/>Zaujímalo by ma ako si vypočítal tie rýchlosti spätného rázu zbrane? Mohol by si mi to vysvetliť ? Už som na nete videl veľa vzorcov na výpočet spätného rázu od základného, vychádzajúceho z rovností hybností : m1*v1=m2*v2 až po vzorec zahrňujúci aj hmotnosť prachovej náplňe a reakčného vplyvu výtokových plynov.
Debata oničom - porovnávanie spätného rázu zbraní v týchto kalibroch. Poriadny strelec, ktorý vie ako zalíciť zbraň si spätný ráz neuvedomuje pri streľbe z guľovnice. Pokiaľ bude debata o brokových zbraniach na športové účely a spätnom ráze - to je čosi iné.