Zaujímalo by ma, ako sa chovajú tieto 2 druhy striel, čo sa týka ranivosti a možno aj poškodenia diviny. Mám 30 - 06 a doteraz som používal české strelivo , ale chcem vyskúšať práve strely od Normy.
Ja mám 300.win.mag., s Normami nemám skúsenosti, ale doteraz som používal 11.6 g
<br/>Hirtenberger Nosler, tie sú špičkové, ale srnčiu strieľam na zadnú komoru / vtedy nie je takmer žiadne znehodnotenie diviny/. Ťažšia zver - vysoká, čierna, daniele i antilopy v pohode.Tejto sezóny som skúsil SB 11.7 g SPCE a bol som prekvapený, keď som pri streľbe na komoru srnca /mal odstrelený kúsok srdca/ musel dohľadávať. Prebehol cca. 80 metrov. Myslel som,
<br/>že je to náhoda, ale o tri týždne neskôr som som strieľal na ďalšieho / trafil som nízku komoru/ srnec po rane prebehol cez 100m. Myslím, že SPCE pri ľahkom kuse sa nestačí deformovať a viacmenej ide o pomerne hladký priestrel. Takže sa vraciam k Nosleru,
<br/>s ktorým mám výborné skúsenosti pri love vysokej, dančej i čiernej zveri. A aj pri srnčej, podmienkôu však je, ako som už spomenul streľba na zadnú komoru alebo krk. Pokiaľ má Norma Oryx alebo Vulkán vlastnosti ako Nosler, mala by byť OK. / Myslím, že skôr Oryx/.
Zdravím, ja mám 30.06 a už 4 roky používam strelivo NORMA VULKAN 11,7 g. Zatiaľ max. spokojnosť, veľmi dobré účinky na diviačiu, muflóniu a jeleniu zver, malé poškodenie zveriny, dobrá raniteľnosť a veľmi dobré farbenie. Na srnčiu som zatiaľ neskúšal, srnčiu lovím kal. 243 W strela Power Point 6,5 g.
<br/>M. B.
to marianjevovvic ak mas na mysli nosler partition tak to je dvojadrova strela ktora je hlavne urcena pre kalibre s vysokymi rychlostami takze pre tvoju 300WM to je jeden z idealov. strela oryx a vulkan su idelne do rychlosti 750m/s laboruju ich aj do rychlejsich kalibrov ale to je uz vacsinou,, maso´´v kal.30-06 je rychlost v dopade nieco malo cez 750m/s takze by to malo byt ok.Pre 30-06 by bol nosler partition tiez super
Zdravím MarianJevocin.
<br/>Ty píšeš , že ti z tvojej 300win.mag s použitim SB 11,7 g srnec odbehol 80 m. Mne sa to z 30-06 za dobu čo poľujem ešte nestalo. Z ranivosťou spominaného typu strely som bol spokojný, aj keď je pravda , že som väččinou strieľal na vzdialenosť cca 100 - 120 m.Po prečítaní pár diskusných príspevkov o konštrukcii striel sa stotožňujem s názorom , že SB sú mäkké a rýchlo sa deformujú a strácajú veľa na svojej počiatočnej hmotnosti.Myslím si, že spomenuté vlastnosti strely spôsobuju aj následné poškodenie diviny. Preto sa obzerám po niečom čo má lepšie riadenú deformáciu strely a prijateľnú cenovu dostupnasť. Počul som veľa chvály práve na Oryxa a Vulkán, ale napríklad aj Lapua Mega 12,0g a práve o týchto strelách si myslím, že by to mohlo byť to pravé orechové do 30-06 v našich horských podmienkach.Len ktorú si vybrať?
Zdravím MarianJevocin.
<br/>Ty píšeš , že ti z tvojej 300win.mag s použitim SB 11,7 g srnec odbehol 80 m. Mne sa to z 30-06 za dobu čo poľujem ešte nestalo. Z ranivosťou spominaného typu strely som bol spokojný, aj keď je pravda , že som väččinou strieľal na vzdialenosť cca 100 - 120 m.Po prečítaní pár diskusných príspevkov o konštrukcii striel sa stotožňujem s názorom , že SB sú mäkké a rýchlo sa deformujú a strácajú veľa na svojej počiatočnej hmotnosti.Myslím si, že spomenuté vlastnosti strely spôsobuju aj následné poškodenie diviny. Preto sa obzerám po niečom čo má lepšie riadenú deformáciu strely a prijateľnú cenovu dostupnasť. Počul som veľa chvály práve na Oryxa a Vulkán, ale napríklad aj Lapua Mega 12,0g a práve o týchto strelách si myslím, že by to mohlo byť to pravé orechové do 30-06 v našich horských podmienkach.Len ktorú si vybrať?
oryx a vulkan je skoro to iste rozdiel je len v tom ze vulkan ma na spicke misku ORYX ciapocku,rozklad strely je takmer totozny,ja by som volil do 30-06 bud oryx alebo lapua mega neviem aky je cenovy rozdiel,pretoze si laborujem sam a tam je priaznive skoro vsetko
Prepáč, ale ak dokážeš niečo takéto napísať, tak nemáš absolútny prehľad o konštrucii týchto striel a ľudí zavádzaš a balamútiš. Majú spoločné len to, že sú obe jednojaderné, ale čo sa týka spojenia plášťa s jadrom sú vyhotovené úplne odlišnou technológiou a tým aj ich deformácia v cieli je úplne iná. Keď neviem radšej nič nepoviem a nedezinformujem. Je to o to horšie, že to píše človek, ktorý prebíja. [r]Dúfam, že len pre vlastnú potrebu !!![/r] Ak som sa ťa dotkol, tak ešte raz prepáč, ale som nemohol na toto nezareagovať !
Zakladny rozdiel medzi Oryxom a Vulkanom je v spojeni oloveneho jadra s plastom,koniec koncov na stranke to ma Norma jasne napisane.Oryx-jadro spojene s plastom chemickym procesom,Vulkan ma mechanicke spojenie jadra s plastom pomocou prelisu,ale ten dokonca ani vsetky kalibre nemaju.
Cimbalik,super stránka zobrazenia letového kanálu. Podľa toho obrázku by som volil skôr Vulkán. Má podobnú dopadovú energiu ako Oryx a strela sa tak rýchlo nedeformuje. Čo ty na to?
ak si tu deformáciu posudzoval podľa toho obrázku, tak snad len tolko, že ten deformovaný (akože viac) oryx je deformovaný uplne v inej vzdialenosti (po prelete inej dráhy hmotou). Skor z toho vyplýva, že u oryxu je vacsia sanca na priestrel. Rad by som videl nejake foto oryxu vybreparovaného z tela zveri.....ja som este ziadnu strelu nenasiel. Ak ho niekto mate, nebolo by od veci dat ho do galerie...aspon to bude aj k tejto téme.
Presnejšie je to tepelno-chemický proces. Mal som možnosť stáť pri mašine vo fabrike Norma, kde som sledoval, ako sa to olovo vložené do kalíška pri výrobe "bondovaných" striel taví.
<br/>Na losa som vo Švédsku poľoval so zbraňou v kalibri 9,3x62 požičanou od miestneho poľovníka. Mám odloženú strelu vybranú z losa uloveného na cca 80m, ak je záujem, môžem ju odfotiť, ukážkový hríbik. Strieľal som celkom tri rany na losa v behu, jednou som minul a jedna ho prestrelila. Môj názor je, že Oryx je tvrdá strela a asi by som ju používal len na oryxy.
Uplne som zabudol na tvoje takpovediac "prvozdrojove" skusenosti priamo z fabriky.Samozrejme je to tak,musim si tusim davat pozor,aby som sa nevyjadroval prilis vseobecne.
<br/>Ako uz bolo spomenute,na grafikach Normackeho webu je pekne vidiet,ktora strela je priebojnejsia.
... som v PID sice kratko a dokonca ma to uz aj prestalo bavit niekedy pisat, citat, ale pani CIMBALIK, LOVEC 1, super... a to som si myslel že som dost dobry, no co uz...
<br/>...puntickar tiez u mna DOBRE...