Budúcnosť Slov. kyn. jednoty

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40645 od jager
Budúcnosť Slov. kyn. jednoty bolo vytvorené jager
Tento príspevok bol uverejnený hneď po MDSJ. Očakával som, že veľa z Vás zareaguje a prejavy nespokojnosť so stavom v SKJ, lebo ak sme nespokojný treba začať od hlavy.
<br/>Preto že si myslím, že ste si viacerý, ktorým vám budúcnosť SKJ leží na srdci, tento článok nevšimli z dôvodu zaneprázdnenosti, prekopíroval som ho aj do novozaloženej témy.
<br/>Veľmi ma zaujímalo ako to vlastne so SKCHJ je. Moje hypotetické úvahy sa bohužiaľ potvrdili. Poznanie ku ktorému som dospel po rôznych konzultáciách s právne vzdelanými odborníkmi na občianske práva, skúmaniach na Min. vnútra atď., je zarážajúce.
<br/>SKCHJ v ktorom sme akože väčšina z nás registrovaná, nie je na MV registrovaný ako občianske združenie. Jediný SKCHJ je registrovaný pánom, Pavlom Dubčekom a to začiatkom roka 2008. To podľa odborníkov znamená asi toľko. SKCHJ je súkromnou firmou, ktorej konateľmi sú niektoré fyzické osoby, zakamuflované ako členovia výboru s čoho následne v skutočnosti vyplýva, že členská základňa nie je najvyšším orgánom klubu, lebo ak klub nie je registrovaný ako občianske združenie, navzťahuje sa naň zákon 83/1990 Zz .z 27. marca 1990 o Združovaní občanov. Toto sú veci ktoré sú pred členmi zámerne zahmlievané pod rúžkom klubových stanov. Neviem akým spôsobom SPZ zobral pod svoju strechu takéto spoločenstvo ? Azda preto, že prezident SKJ a predseda SKCHJ je tá istá osoba ? V plnom rozsahu sa zneužíva nízke právne vedomie, kvázi členov, ktorý vlastne nie sú členmi registrovaného Občianskeho združenia. To by vysvetľovalo prečo je ignorovaný skúšobný, chovateľský a výstavný poriadok. To by ďalej znamenalo prečo si dovolí vedenie ignorovať relevantný fakt, že na konferenciách sú odsúhlasované zmeny ani zďaleka nie nadpolovičnou väčšinou ako ukladá zákon o Združovaní občanov a mnohé ďalšie zlyhania na ktoré bude v budúcnosti určite priestor.
<br/>
<br/>Skôr ako som sa rozhodol napísať moje postrehy z MDSJ, tak som si musel položiť par otázok.
<br/>Chceš sa ešte zúčastniť na MBSJ?
<br/>Chceš sa opať zúčastniť MDSJ?
<br/>Chceš sučku uchovniť?
<br/>A budem chcieť ak sa nič nezmení?
<br/>Prečo?
<br/>Lebo jeden z rozhodcov varoval tých čo chcú odstúpiť, že na účasť na podobných podujatiach nech zabudnú ak tak urobia.
<br/>Na MDSJ v Malackách, nám hlavný rozhodca, Štefan Štefík, potom, čo sme 5 odstúpili, z dôvodu, že bol ignorovaný skúšobný poriadok, povedal, že nepoznáme SP. Ano má pravdu! Nepoznáme ten podľa ktorého posudzoval rozhodcovský zbor. Ten ale ani nemôžeme poznať, lebo sa mení podľa momentálne sa vyvíjajúcej situácie pre vyvolených vodičov, a vyvolených psov.
<br/>
<br/>Pes, ktorý sa nevráti do ukončenia poľovačky a to z troch pohonov 2 x , kedy ho majiteľ p. Milan Kohút z ČR našiel až večer keď sme už boli všetci po večery, dostal s orientácie, a teraz sa podržte, čistú 4-ku, sám vodič neskrýval úžas nad známkou pre jeho psa a divil sa, že nevyletel. Takto si páni rozhodcovia predstavujú zodpovedný prístup? Ani by som už nemusel pokračovať, ak beriem do úvahy, že aj majster tesár sa utne, ale tu sa utínalo v jednom kuse.
<br/>Iný príklad: Jedna sučka tak zle hľadala, že našla v druhom pohone diviakov 50m za pohonom, durila ale diviačiu zle , ale na druhej strane durila tak hlasito, že dostala 4 a odvážne ich prenasledovala na 3. Čo toto je za nezmysel a kombinačný kynologický lapsus? Takto sa to páni rozhodcovia v tríbe ani nedá realizovať. S takýmto hodnotením to je nereálna blbosť.
<br/>Vysvetlite mi niekto, ako môže suka s takýmto hľadaním na 2 nájsť diviakov, a keď už ich nájde, tak ich durí nedostatočne na 2, ale odvahu pri durení má za 3 a durí ich tak nedostatočne, že hlasitosť má za 4. Ba dokonca sa pri tomto zlom durení diviak postrelil na zadok a pri tejto suke bol aj dostrelený. Takto posudzoval rozhodca, ktorý sa celého aktu, hľadania, durenia, postrelenia a dostrelenia diviaka osobne zúčastnil. Dvaja strelci z voj. lesov Malacky. to osobne hovorili Hlavnému rozhodcovi, že tá sučka perfektne pracovala a že aj pri nej diviaka strelili. Márne.
<br/>Ja nie som ochotný trpieť a nemo sa prizerať, ak niekto so mňa roby hlupáka.
<br/>Ešte jeden príklad. Keď večer roz. zbor zhodnotil práce psov, tak zistil, že musia znížiť známky z 3 na 2, z odôvodnením, že by bolo moc kandidátov na víťaza. Odkiaľ to viem? Povedali nám to viacerý z rozhodcov.
<br/>Tak páni rozhodcovia, tomuto sa všeobecne hovorí &quot; ROBENIE PAPIEROVÝCH VÍŤAZOV &quot; Nezaslúžila by si takáto medzinárodná akcia viac objektivity, čestnosti a lojality k naším psom a jedného k druhému? Podľa mnohých vodičov a aj účastníkov z vojenských lesov, ANO! Tiež boli prekvapený keď nahlásili rozhodcom, že suka Radima Ileho preduril cez rady strelcov diviaka, a vo výsledkovej tabuľke uvideli durenie, Zajac, líška.
<br/>Keď sme si ráno 23.11. pozreli hodnotenie, tak 8 sme sa rozhodli nepokračovať a odstúpiť na znak nesúhlasu pre neobjektívne rozhodovanie. Ale ako to v živote chodí, tak medzi ľuďmi sú aj taký, ktorým slovo chlapa nič nehovorí. Mená im darujem, oni vedia, ktorí mali plné ústa žlče na pánov rozhodcov, a ktorým po súťaži atakovali análne otvory. Keď ráno mali vystúpiť, tak uvideli väčšie šance pre seba ak mi 5 odstúpime. Títo páni tzv. kynológovia o rok budú mrmlať opäť a zase niekoho oklamú. Toto je ich cesta k víťazstvu.
<br/>Pán Hl. roz. nám na nástupe povedal, že sme to mali oznámiť už večer aby sa zbytočne nezakladali všetky stopy. Ale ako sme mohli, keď výsledky vyvesili v noci, keď už väčšina z nás oddychovala a zberala sily na ďalší deň.
<br/>Ľutujem to, že nevidím vo vrcholných kynologických funkciách ľudí, ktorým by lepšia a krajšia Slovenská kynológia ležala na srdci. Je to veľká škoda pre celú kynologickú verejnosť a plemená psov najviac. Týka sa to aj samozrejme nášho Národného plemena SK. Zatiaľ som presvedčený, že kluby nie sú členov Občianskeho združenia, ale pár jednotlivcov, ktorí si ich uzurpovali a snažia sa si ich udržať tým, že členskú základňu budú držať v strachu a v obavách. Tomuto by mal byť navždy koniec. Ak má Jano z prava voľno, musí voľno z prava mať aj Fero. Inak hrozí ujma na zdravý a na majetku. Toto v SKJ neplatí ?
<br/>Toto sú moje subjektívne postrehy a verím, že o rok budem písať inak.
<br/>Ak som niekoho urazil vopred sa ospravedlňujem, nebolo to cieľom tohto príspevku. Myslím to úprimne a zodpovedne. Využívam svoje právo( člena), podávať návrhy a pripomienky, podľa zákona 83/1990 Zb. o Združovaní občanov. a právo na slobodu prejavu. Všetko čo som tu napísal je založené na preukázateľných faktoch.
<br/>Chcem aby sa zamysleli tí čo pochybili a robili tak , aby sme raz na nich spomínali v dobrom a nie ako na účastníkov likvidačnej skupiny SKJ. Zostava rozhodcovského zboru je v galérií.
<br/>S pozdravom
<br/>Za krajšiu a lepšiu kynológiu
<br/>M. Učeň.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40658 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Miro dobru temu si zalozil. ;) Suhlasim s tym co si napisal. Podotknem vsak jednu vec pokial sa bude ozyvat len hrstka ludi a tlacit na zmenu nic sa nedosiahne. Na druhej strane tu mas ludi vlastniacich psov schvalne nenapisem kynologov, tym tento stav plne vyhovuje. Dalej je tu skupina ludi co su asi slepy a hluchy alebo sa boja vyjadrit svoj nazor, pretoze zaryto mlcia ale pridu do pohostinskeho zariadenia a tam su schopny vyriesit aj vojnu v iraku ci hladomor v afrike po tretom pive. V SKJ sa sice zmeny chystaju dokonca na najvyssom poste no ci k lepsiemu alebo horsiemu to ukaze cas. Moj nazor na vec poznas, ci uz ohladom vedenia ako aj celeho diania v kynologii. Uz som to pisal v inej teme, ludia su zhnuseni z klubov, zo skusok, z vystav a vrcholom je beztrestne usmrcovanie polovne upotrebitelnych psov.
<br/>
<br/>J.Kučík

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40667 od lanus
Odpoveď od lanus na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Nakoľko raz vidieť je lepšie ako 10krát počuť ,treba priebeh kynologických akcií podrobne dokumentovať ,fotografovať a najmä nahrávať na video ,následne na to zverejňovať a publikovať. Je to zodpovedná a náročná práca pre skupiny šikovných
<br/>a nápravuchtivých ľudí!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40674 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
SKJ je potrebná ako organizácia zastupujúca FCI na Slovensku, a práve preto by mala vo svojich predpisoch zahŕňať aktuálne predpisy FCI a v žiadnom prípade by nemala ísť proti nim a ani proti zákonom Slovenskej republiky.
<br/>Pravdepodone nie náhodou na stránke www.skj.sk nenájdete Stanovy SKJ ani organizačný poriadok :x :x :x

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40733 od matulkoh
Odpoveď od matulkoh na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
no buducnost ide do ....., bol som sa pozriet na DS na oplotku a to co som tam videl bola tragedia, plemena klasicke jazvecici, jagosi, kopov, daxle.... rozhodcovia pomahali ako sa dalo a rozdavali dobre znamky ako na vianoce. boli psi co dostali nulu, no vsak ked vojdu sviniam do hrantu a zeru alebo opustia oplotok cez pletivo tak sa nic neda robit. psi nevedeli najst svine v oplotku, odovodnenie maju zly vietor je to dobehane, bla bla ale psik 1 cena 196bodov oplotok 4, alebo 4 za blafkanie z 10m kde svine si lezia a krmia sa. ako moze mat pes z hladania 4 alebo nos 3 a v neclom hektari nevie najst svine. ako buduci zaujemca o psika pozriem rodicov a tam vidim spickove hodnotenie ale skutocnost je ina, ja by som sa citil podvedeny. na co je skusobny poriadok a pravidla, na to aby sa porusoval.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40748 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Trochu osvety: hoci je SPZ jedným zo zakladajúcich členov SKJ, riešenie problematiky skúšok poľovných psov, tzn. skúšobné poriadky, rozhodcovia a pod. nepatrí do kompetencie SKJ, ale do kompetecie SPZ, presnejšie Kynologickej rady SPZ. Výkonným orgánom KR SPZ je jej Predsedníctvo. Mám za to, že hlavnou úlohou SKJ je zastrešnie chovu čistokrvných psov v zmysle medzinárodného chovateľského poriadku FCI. Jednou z povinností takejto organizácie je zaznamenávať známe dedičné chyby, napríklad DBK alebo PRA, metodicky ich potierať, neustále zaznamenávať ich vývoj a na základe požiadavky FCI o nich poskytnúť správu. V súčasnosti táto povinnosti visí na dobrovoľnosti chovateľských klubov. Mne osobne u nás absentuje centrálna databáza, ktorá by bola pod správou SKJ a údaje z nej by sa nemohli stratiť napr. pri zmene vedenia nejakého klubu. Je mi jasné, že vytvorenie a vedenie takej to databázy nemôže byť závislé dobrovolnosti a milodaroch, ale napr. vďaka Svetovej výstave a pravidelných medzinárodných výstavách by sa peniaze na ňu mohli nájsť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40749 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Dusan, vsak mozes sledovat ake su obe organizacie funkcne a ako sa idu pretrhnut samotnou cinnostou v prospech radovych clenov :{:{:{
<br/>
<br/>V SPZ je najdolezitesia cinnost v poslednom obdobi len o vyberani clenskeho!
<br/>
<br/>O SKJ pomlcim radsej.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40754 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Jaro, táto téma je o budúcnosti SKJ, tak som si dovolil napísať čo by som budúcnosti v SKJ uvítal. Keď bude téma o zániku SKJ, možno prispejem príspevkom o poučení sa z histórie, napr. o zániku Rímskej ríše, ktorá zakapala hlavne vďaka korupcii a intrigám :x

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40757 od pedro
Odpoveď od pedro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
:) Hmm, neviem či sa mám potešiť alebo zaplakať, ale každopádne zisťujem že nie som sám (pre neznalých téma: Quo vadis kchps?, prípadne: Je to možné?) Alebo žeby bola prehnitá celá slovenská kynológia? Veď má jediného šéfa.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40759 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
;) uz chapem kam si to smeroval

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40778 od pavol56
Odpoveď od pavol56 na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Ľady sa začínajú hýbať.
<br/>Ešte k postrehu článku Jágra. Miro to isté sa robilo aj minulý rok v Žiline, ako teraz v Malackách. Mne sa to stalo na duričských skúškach 16. 11. 2003. Moja suka jazvečík v druhom pohone našla, hlasito durila zajaca, čo je možné podľa skúšobného poriadku. Čo viac sa jej ho podarilo aj chytiť, čo videli rozhodcovia po mojej pravej strane p.Frančák Cz, po ľavej strane rozhodca p.Hauerland. Na ich pokyn som jej zajaca vybral z papule a pustil. Suka sa samozrejme za ním pustila, ale do 5min. sa vrátila, potom terén sliedila pred honcami. Nakoľko sa blíži pohon ku koncu, a terén poznám, nakoľko som tam robil, tak som suku privolal ku mne. Práve končil pohon a suka prišla ku mne. Na ceste stál rozhodca Psotný. Keďže sme v osobnom spore, tak som čakal nejakú pomstu. A prišla v podobe známky za hľadanie-0. Pýtam sa , je možné aby ten kto nepozná skúšobný poriadok, preskúšaval čakateľov na rozhodcov z výkonu? Suku som zobral potom na ruky, ospravedlnil som sa jej za ľudskú blbosť a odišli sme domov. Ešte niečo ohľadne klubu jazvečíkov. Je pravda, že funguje iba jeden riadne zaregistrovaný klub na adrese: Slovenský klub chovyateľov jazvečíkov, Záhumenská 658/10, 91442 Horné Srnie. Klub má riadnu registráciu, svoje IČO, a iné náležitosti. Má svoje riadne stanovy, združuje už chovateľov jazvečíkov všetkých rázov, a bude konať ďalej podľa našej platnej legislatívy a predpisov FCI. SKJ je zastrešujúca org. ale nemá žiadnu vykonávaciu vyhlášku, a to, čo doteraz robí je v rozpore s tým, čo hovorí zákon č. 83/1990 o združovaní občanov. Myslím, že už konečne začnú psíčkari hovoriť o praktikách, ktoré sa robia na Slovensku a sú v rozpore s chov. poriadkom FCI.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40782 od jager
Odpoveď od jager na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
pavol56, Bolo by dobre keby si záujemcovia, ktorý budú mať záujem o členstvo v riadne registrovanom klube SKCHJ, ktorý má stanovy a registračné číslo o registrácií na MV ako píšeš, mohli na stránkach pozrieť stanovy. Verím, že budú pokrokovejšie a také, aby členovia nemuseli pociťovať krivdu pri posudzovaní zo strany rozhodcov, ale aby mali právo a možnosť svoju pravdu objektívne obhajovať. K tomu im musia pomáhať Stanovy. Klientelizmu a korupcií by malo byť navždy koniec. V takomto klube budem preto, že tam budem chcieť byť a nie preto, že tam budem musieť byť. Držím palce a teším sa na nové trendy v Slovenskej Kynológií.
<br/>Registrované stanovy mi pošli, ak nie je nejaký problém, k nahliadnutiu na :
<br/>Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
<br/>Ďakujem
<br/>M. Učeň

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40793 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Tusim tu citam, ze stefikov klub jazvecikov ani nie je riadne registrovany, no pekne pan prezident 8o. Vyzera to tak ze coskoro bude moct byt aj viac klubov zdruzujucich jedno plemeno lebo neverim tomu ze pan stefik to asi len tak neprekusne a konkurencny klub jazvecikov zrusit nemoze na to nema pravomoci. tak to som zvedavi ako sa toto vyvrbi.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40828 od pavol56
Odpoveď od pavol56 na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Jager, pozri smernicu pre registráciu chov. stanic v Českej rep.:
<br/>Žiadateľ povinne vyplní: meno a priezvisko, titul, dátum narodenia, presnú adresu trvalého bydliska, pripojí obojstrannú kópiu obč. preukazu. Nepovinne vyplní: kontakt, telefón, e-mail. Na žiadosť vyplní čitateľne až 6 navrhovaných názvov v poradí, v akom poradí má záujem. Posiela sa poštou. Tak je to bežné aj v iných štátoch, je to overené. Na Slovensku to isté, iba detail, musí tam byť potvrdenie, že žiadateľ je členom chov. klubu, má zaplatené členské a pod. Takto nútia radového občana byť členom klubu. Pritom je to iba obč. združenie, ktoré má dodržiavať zák. o združovaní č.83/1990, na základe ktorého boli zaregistrovaní, a v §3 z toho z. sa hovorí: odst. l, nikto nesmie byť nútený k združovaniu, k členstvu v združeniach ani k účasti na ich činnosti. Chovať psy je právo každého občana. No a teraz sa Miro vyjadri.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40843 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Pavol, ty si zacitoval so zákona SR. Ja zacitujem z aktuálneho Medzinárodného chovateľského poriadku FCI, ktorého preklad je publikovaný aj na stránkach SPZ: 15. Potomkovia dvoch čistokrvných rodičov rovnakého plemena, ktorí majú preukazy o pôvode vystavené plemennou knihou uznávanou FCI bez akýchkoľvek výhrad alebo obmedzení vyslovených národným kynologickým zväzom, sú čistokrvnými jedincami a majú nárok na preukazy o pôvode uznávané FCI. Mne z toho vychádza, že SKJ nemôže chovateľa nútiť byť členom chovateľského klubu, ak on ním nechce byť, napr. z dôvodu, že si myslí, že vedenie samojedinného klubu zneužíva monopolné postavenie v slovenskej kynológii a z vysoka kašle na ustanovenia predmetného poriadku a smernice EÚ o týraní chovom.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40854 od pytliak
Odpoveď od pytliak na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Obavam sa, ze prehnany optimizmus je predcasny. Moze byt novy klub chovatelov jazvecikov registrovanym obcianskym zdruzenim, to je pekne. Ale vychadzajuc s platneho stavu, jedinou stresnou organizaciou na Slovensku je SKJ a ta stanovuje pravidla. FCI nebude komunikovat s nikym, kto nie je clenom SKJ a teda ani s klubom ktory nie je registrovany bud priamo v SKJ, alebo v niektorom z jej clenov (SPZ...) a tu uz je registrovany jeden klub a je teda jediny legitimne uznavany FCI. Je to smutne, ale je to tak. Myslim, ze BIG BOSS si to ustrazi.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40858 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Ani pseimizmus, a FCI by malo komunikovať s ľudmi, ktorým pridelilo chránený názov psinca.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40859 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
Asi treba napisat na FCI aky je tu bordel.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40863 od jh
Odpoveď od jh na tému Budúcnosť Slov. kyn. jednoty
to all:
<br/>Kriza nam uz prepukla aj v kynologii. I tu uz nejde o zaluby, ale o biznis vid. spol. INTERDOGSHOW s.r.o , konatel Ing. Stefan Stefik orsr.sk/vypis.asp?ID=38895&SID=2&P=1 ( preco a na co asi? )
<br/>A jednotlive kluby pod SKJ mimo vyberania roznych poplatkov a komplikovania chovu, nerobia pre svojich clenov takmer nic uzitocne. Takze my, co mame odlisne predstavy o zalubovom chove nemali by sme prestat s chovom, ani kynologicky emigrovat a chovat v inej krajine EU, ale snazit sa dosiahnut zhodu s podmienkami FCI a mat moznost chovat psy s PP i neclenovia klubov.
<br/>Lovu a kynologii zdar!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.093 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 398 návštevníkov a žiadni členovia on-line