Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2631 od fero1
Tak to by aj mnňa zaujimalo.Nejake www adresy na nete kde sú test alebo hodnotenia tejto flinty.Ak niečo máte, dajte.Vďaka.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2642 od Lucky
Odpoveď od Lucky na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
fero 1 , prečítaj si poslednú stránku tohoto fóra - Akú zbraň si vybrať?. Tam sa píše niečo málo o tejto zbrani. Ja by som však očakával konkrétne skúsenosti majiteľov tejto zbrane. Zaujíma ma hlavne presnosť a spoľahlivosť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2646 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Myslím že v Střeleckej revue č. 4 tohto roku bol hodnotiaci článok, ale nie som si istý. Stránku kde by bol tento článok sa mi nepodarilo najsť, možno niekto bude šikovnejší a dá vedieť. Ale tá zbraň sa mi veľmi páči v 8x57JS.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2750 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
PŘEDSTAVUJEME
<br/>Rössler Titan 6
<br/>Pavel KLOZÍK
<br/>Loveckým kulovnicím současnosti dominují převážně zbraně s otočným odsuvným závěrem. Vyrábí je velké množství zbrojovek na celém světě a jejich nabídka je velmi široká, takže prosadit se na přesyceném trhu představuje pro novou firmu nadlidský výkon. Rakouské firmě Rösler se sídlem v Kufsteinu se to podařilo a příští rok oslaví deset let od svého založení.
<br/>Majitelem a zakladatelem firmy je sedmapadesátiletý Erich Rösler, jehož práce puškaře živí již 43 let. Dlouho pracoval u firmy Voere a svou vlastní firmu založil v roce 1996. Zpočátku opravoval a pro lovce přestavoval vojenské opakovačky Mauser, které pod různými značkami dodával do celé Evropy. Po čase se rozhodl vyrábět vlastní kvalitní lovecké opakovačky s otočným odsuvným závěrem uzamčeným do drážek v zadní části hlavně (nábojové komory). S tímto principem uzamčení se setkával u firmy Voere. Na základě vlastních poznatků jej změnil a zdokonalil. Podstatným prvkem konstrukce a úspěchu jeho pušek je možnost snadné výměny hlavně a ráže zbraně podle momentálního požadavku lovce, bez nutnosti navštívit puškaře.
<br/>Hlaveň je ukotvena sevřením čela pouzdra závěru vyráběného z lehké hliníkové slitiny. Sevření zajišťují dva šrouby. Použití lehkého pouzdra závěru, které snižuje hmotnost zbraně, bylo umožněno právě závěrem uzamčeným do zadní části hlavně; síly a tlaky, které při výstřelu vznikají, pohltí hlaveň a čelo závěru. Pouzdro závěru je minimálně namáháno, má funkci nosného prvku, v němž se pohybuje závěr, spojuje hlaveň, spoušťový mechanismus a pažbu.
<br/>Kulovnice Rösler mají od začátku stavebnicovou konstrukci a lovec je může přizpůsobit vlastním požadavkům. Pan Rösler v této souvislosti s nadsázkou říká: „Neobjevil jsem kolo od vozu, pouze jsem je vylepšil.“ Oceňuje pomoc techniků firmy RWS, kteří mu ochotně poradili při vývoji, stejně jako námitky a rady lidí, kterým ukázal prototypy. „Rozhodl jsem se vyrábět cenově dostupné a kvalitní zbraně. Nikdy jsem neměl strach z vlivu levných zbraní vyráběných v Rusku a Číně, protože jsem za léta praxe v oboru přesně věděl, co svět žádá. Lovci chtějí vysoce kvalitní pušku s výměnnou hlavní. V roce 2001 jsme zahájili výrobu loveckých kulovnic řady Titan.“
<br/>Důkazem páně Röslerových slov o přehledu je způsob výroby pušek nesoucích jeho jméno. Nesnaží se být papežštější než papež a stavět vlastní drahou výrobní linku, která by vyráběla všechny součásti. Hlavně si nechává vyrábět v německé firmě Lothar Walther, spoušťový mechanismus a zásobníky jsou shodné s těmi, které se používají do kulovnic Mauser 96, pažby z kvalitního ořechového dřeva si nechává dovážet z Itálie. Přímo ve firmě Rösler nepřetržitě pracují dva NC obráběcí stroje, na nichž se vyrábějí pouzdra závěru a závěry. Když jsou všechny součásti pohromadě, stačí z nich sestavit zbraň, která se může brzy vydat na cestu k zákazníkovi.
<br/>Kulovnice Rösler Titan 6 mají klasický elegantní design. Jejich závěr má na čele šest uzamykacích ozubů ve dvou řadách po třech a při odemykání se otáčí v úhlu 60°. Spoušťový mechanismus má rychlý a příjemný chod; na přání zákazníků se dodávají zbraně s rychlou (mžikovou) spouští bez napínáčku (podle údajů výrobce dochází k výstřelu za 1,6 milisekundy po stisknutí spouště) nebo s francouzským napínáčkem (napínáček je aktivován zatlačením spouště vpřed). Na krku pažby je šoupátko třípolohové manuální pojistky.
<br/>Lučík a zásobníková šachta s postranními hmatníky záchytu zásobníku jsou vylisovány z jednoho kusu černého plastu. Mířidla tvoří hranolová odpružená muška a otevřené hledí. Montáž optických mířidel umožňují předvrtané otvory na pouzdře závěru.
<br/>Kulovnice Rösler Titan se podle použitého náboje vyrábějí v řadě Standard, s hlavní dlouhou 56 cm, celkovou délkou 103 cm; hmotnost bez nábojů, optického zaměřovače a nosného popruhu je přibližně 2,9 kg. Druhá řada - Magnum - má hlaveň dlouhou 61 cm, celkovou délku 108 cm a hmotnost bez nábojů a příslušenství 3 kg. Německá pažba s lícnicí a pružnou botkou se vyrábí v provedení standard a luxus; objednat lze zbraň polopažbenou nebo celopažbenou. V modelové řadě luxus lze objednat zbraň s levostranným ovládáním závěru. Zásobníky nepřesahující obrys zásobníkové šachty mají kapacitu 3 náboje v řadě standard a dva náboje v řadě magnum; zásobník ráže 9,3x62, který je součástí řady standard, má kapacitu dva náboje. Objednat lze prodloužené zásobníky na 5 nábojů (standard) a 4 náboje (magnum a 9,3x62 standard). Zásobníky se lisují z niklovaného plechu, mají botku a podavač vyrobené z černého plastu.
<br/>Čištění zbraně se provádí po vyjmutí zásobníku a kontrole nábojové komory - následuje stisknutí spouště a vytažení závěru. Rovněž výměna hlavně je snadná. Vyjmeme zásobník a závěr, abychom se přesvědčili, že v hlavni není náboj. Následuje vyjmutí sestavy pouzdra závěru s hlavní a spoušťovým mechanismem z pažby, povolení dvou šroubů imbusovým klíčem a vysunutí hlavně z pouzdra závěru. Řady standard a magnum mají, kromě jiného, rozdílné závěry. Při výměně hlavně za hlaveň jiné ráže lze použít stejný nebo odlišný zásobník. Na stěně zásobníku najdeme označení nábojů, pro které je zásobník použitelný. Celkově snadnější je změna ráže v jedné kategorii (standard nebo magnum). Po výměně hlavně je nutné zbraň nastřelit na nový náboj.
<br/>Celkové zpracování je velmi dobré a bez vůli, závěr má rychlý a plynulý chod. Volba typu spouště (s napínáčkem nebo bez napínáčku) záleží na zvyku, požadavku a střeleckém umění konkrétního lovce; spouště bez napínáčku se není třeba obávat, má nízký odpor a hladký krok. Při namátkové prohlídce několika zbraní jsem nenašel ani jednu kulovnici, která by mohla mít styčné plochy spouště hrubě opracované.
<br/>Kulovnice Rösler Titan 6 mají dobrou ergonomii pažby, zajišťující dobré zalícení, míření a příjemný průběh výstřelu. Ačkoli se u nich předpokládá použití optického zaměřovače, vynikajících výsledků lze s nimi dosáhnout také při míření pevnými mířidly.
<br/>V řadě standard se kulovnice se Titan 6 vyrábějí v rážích 243 Winchester, 25-06, 6x42 Freres, 6x55 SE, 6,5x57, 6,5x65, 7x64, 270 Winchester, 308 Winchester, 30-06 Springfield, 8x57 IS, 8x68 S, 9,3x62. Řada magnum zahrnuje ráže 300 Winchester Magnum, 270 WSM a 300 WSM.
<br/>Zbrojovku Rösler zastupuje na českém trhu českotřebovská firma Řehák a Řehák, která kulovnice Rösler standard nabízí za 20 990 Kč, kulovnice řady magnum stojí 23 990 (obě a pažbou standard); cena týchž zbraní s pažbou luxus by neměla přesáhnout 30 000 Kč. K ceně je nutné přičíst cenu za montáž a optický zaměřovač.
<br/>V kanceláři prodejny bratří Řehákových jsem v prosinci loňského roku zastihl pana Ericha Röslera a jeho osmadvacetiletého syna Walthera. V závěru krátkého rozhovoru mi sdělili, že číslovka 6 v názvu jejich kulovnic udává právě počet uzamykacích ozubů závěru. V současné době rozjíždějí výrobu zcela nové řady lehkých kulovnic Titan 3 ráže 222 a 223 Remington; 7,62x39 a 5,6x50 Magnum, jejichž závěr má tři uzamykacími ozuby. Nultá serie se vyráběla v prosinci 2004, v březnu 2005 se měly první zbraně dostat na pulty prodejen.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2751 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Tak sa mi to podarilo vďaka nejakej ochotnej slečne zo Střeleckej revue. Aj keď to nie je z praxe, tak aspoň niečo!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3006 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Tak ozve sa nejaký šťastný, nový majiteľ tejto zbrane, aby nám povedal svoje prvé dojmy?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3016 od cimbalik
Odpoveď od cimbalik na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Nemôžem Ti pomôcť poznatkami z používania danej zbrane, ale s prirovnaním áno.
<br/>Vlastním Mauser Modell 94, ktorý sa už nevyrába a keď porovnám obe zbrane ( vymaniteľná hlaveň uchytená dvomi šroubmi na imbusový kľúč, ľahké zliatinové puzdro záveru, záver so šiestimi ozubmi - tromi mocnejšími a tromi jemnejšími - ktoré sa uzamykajú do hlavne otvárajúcim sa pod 60° uhlom, anatomická pažba s vysokým prasačím chrbtom prispôsobeným na použitie puškohľadu, atď.) neviem sa ubrániť dojmu, že pán Rossler využil fakt, že sa táto zbraň už navyrába a pokračoval vo výrobe s menšími úpravami. Jediný rozdiel je v tom, že Mauserka už v tých časoch bola cca o 10 tis. SK drahšia. Buď to bola daň za značku, alebo pán Rossler niekde ušetril ?!
<br/>Hodnotenie Mausera: Je to zbraň veľmi kvalitne vypracovaná, povrchovo opracovaná, všetky komponenty sú vzorovo zalícované s ľahkým a presným chodom a samozrejme aj veľmi presná (mám ju v .308 Win.). Ak je tá Rosslerka s ňou porovnateľná ( nikdy som ju nevidel), vrele odporúčam - samozrejme bez záruky;).

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3019 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Máš moju pred zhruba 10 rokmi vysnívanú guľovnicu na ktorú sa mi nepodarilo našetriť - stála vtedy asi 42000,- v Devane? Bratislava u p. Martinku alebo tak podobne sa volal. Mali poslednú 7x64 a ja som nemal peniaze. Tiež som ju chcel v 308 ale už mi to bolo jedno. Ale nepodarilo sa. Teraz uvažujem že by som vzal ten Titan v 8x57JS nie LUX a bez optiky hlavne na spoločné. Ale aj v 308 robí Sako 13gram a ten sa osmičke hocikedy vyrovná.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3026 od cimbalik
Odpoveď od cimbalik na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Ja tento rok skúšam v .308-čke 13 g Norma Vulkan a zatiaľ spokojnosť.
<br/>Nechcem, aby to vyznelo, že si prihrievam svoju polievočku, ale tá Mauserka je na predaj.:-o

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3048 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Asi máš pravdu o maličkom odkopírovaní Mausera 94, večer som doma popozeral original Muserácke staršie prospekty a veľmi sa podobá aj rozmermi aj design. Najmä spodná časť spúšte je veľmi podobná. Nuž nerozhodol sa zle ten Rossler.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3137 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Zaujíma ma, ak by si predal ten Mauser 94, akú guľovnicu by si kúpil?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3147 od cimbalik
Odpoveď od cimbalik na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Momentálne nič, lebo už mám 5 guľovníc od 6,5x55SE po 9,3x74R a medzi nimi dve .308 Win. a jednu z nich práve chcem predať, nie pre nespokojnosť, ale z uvedených dôvodov. Pre budúcnosť plánujem nákup tenkej guľky vyslovene na škodnú na ďalekú streľbu (long range), akej značky a akého kalibru, to ukáže až budúcnosť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3151 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Aké máš skúsenosti so 6,5x55? Mne sa dlho páči 6,5x57 preto sa pýtam.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3153 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Priateľ profi puškár mi hovoril, že najslabším článkom Rossler Titan je spúšť. Údajne ten mechanizmus je veľmi jemný. Jeho známemu sa pokazil na spoločnej poľovačke. Neodpálil ranu, tak to mal rozobraté a opravoval mu to. Inak tvrdí, že hlaveň je určite kvalitnejšia ako klasický čech.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3184 od Lucky
Odpoveď od Lucky na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Ustálil som sa u kalibru W308, považujem ho za svoj univerzálny. Poškuľujem však i po 8x57 JS. S ťažkou strelou by bol ideálny na spoločné poľovačky. Viem že je to úchylka, lebo výkonovo sú si veľmi podobné a v dnešnej dobe držať tak podobné flinty je prepych. Tento Rossler však by mi to umožnil za relatívne prijateľnú cenu, tak že sporím a zbieram informácie o ňom.
<br/>Akela, pravdepodobne sme susedia, lebo tú informáciu o slabej spúšti Rosslera mi tiež hovoril známy puškár z LC.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3185 od perdix
Odpoveď od perdix na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Určitě bych nevyvozoval kvalitu spouště z jednoho negativního případu - pokud by to byla častá závada, tak by se to rychle rozkřiklo, ale zatím jsem o tom četl poprvé tady.
<br/>U Rösslera se standartně dává tzv: blesková spoušť s krátkým chodem, ale na objednávku se montuje i seřiditelná s napínáčkem. Vyzkoušel jsem obě a obě jsou velmi příjemné - záleží na co je člověk zvyklý.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3186 od cimbalik
Odpoveď od cimbalik na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
Je to CZ 550 FS ľahká, spratná. Nebudem hodnotiť výrobok, ale s kalibrom ako takým som veľmi spokojný. Nekope, streľba z nej je príjemná. Mám ju nastrelenú s 9,1 g Sierrou Game King PMC na 180 m a bez prestreľovania úspešne strieľam aj 9,1 g RWS Doppelkern. Môj meraný rozptyl s PMC na 100 m pri troch ranách v sérii je 4 cm.
<br/>Sierra sa mi na raticovú zver neosvedčila ( srnec strelený na 40 m za lopatky-pri vstrele zachytené rebro, pri výstrele hladký priestrel veľkosti dvojkorunáčky, bez značenia a farbenia odbehol 70-80 m a nakoľko to bolo v lese v podraste už za šera, musel som ho ráno dohľadávať so psom) ale je výborná na líšky, keď pri 4 strelených na vzdialenosti od 80 po 200 m sa strela správala ako celoplášť a vôbec nepoškodzovala kožušinu.
<br/>Naopak RWS DK je vynikajúca na raticovú. Pri všetkých kusoch vysokej a diviakov priestrely na každú vzdialenosť a s dobrým značením zásahu odbiehali max. do 30-40 m, alebo ostávali v ohni. Aj pri jeleňovi I. VT strelenom na 180 m na lopatky obojstranný priestrel s výstrelom veľkosti asi päťkorunáčky. Poškodenie zveriny primerané, ba vo vzťahu k účinnosti streliva až podpriemerné! Veľmi si pochvaľujú aj 10,1 g Lapuu Mega a 10,1 g Normu Vulkan.
<br/>Priateľ, ktorý svoju 6,5x57, pri používaní klasických poloplášťov SB, už chcel predať pre nedostatočnú účinnosť kalibru, po mojom odporúčaní a vyskúšaní RWS DK nedá na svoju puštičku dopustiť a nepredal by ju za nič. Norma ani Lapua 6,5x57, bohužiaľ, nevyrábajú.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3187 od perdix
Odpoveď od perdix na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
6,5x55 SE má už dlouho jeden kamarád z podhorské honitby - střílí s tím všechno od lišek až po vysokou a nenechá na ni dopustit. Ve střelivu se ustálil na Norma Vulkan 10,1 g, výborná je prý i Alaska, která má v této ráži spojené jádro s pláštěm - každopádně nejlepší střelivo do této ráže se dělá právě ve skandinávii. Má výbornou balistiku a solidní účinek na veškerou obvyklou zvěř - i když zvěř odešla dál (více jak 30 m), tak spolehlivě barví a není problém jí dosledovat očima. Střílel jsem s tím několik kusů od srnčího až po starou laň a nemůžu říct nic špatného.
<br/>Jinak 6,5x57 je skvělá ráže, ale její přednosti bych viděl v provedení R do jednoraných zlamovacích zbraní - byl jsem několikrát u přátel v rakouských Alpách a polovina sdružení nosí pouze kulové jednušky právě v tomto kalibru - většinou střílí Hirtenberger Nosler 8,1 g . Taková zbraň má obrovské kouzlo a při dobrém výběru střeliva se člověk nemusí bát vystřelit na cokoliv.
<br/>Takže pokud bych přemýšlel o ráži 6,5 mm, tak do opakovací kulovnice určitě x55 SE a do zlamovací zbraně x57R.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 3 týždnami #6654 od LEON
Odpoveď od LEON na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
www.myslivost.cz/media/clankyDetail.asp?...&IDR=&TypR=1[/]článek o kulovnici Rossler Titan 6

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 3 týždnami #6655 od LEON
Odpoveď od LEON na tému Aké máte skúsenosti s Rossler Titan 6
je to v novým čísle myslivosti na www.myslivost.cz:[

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.121 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 370 návštevníkov a žiadni členovia on-line