Je to na individualnom strelcovi. Na kozlici sa divas na uzsi priemer lavne a na dvojke sa samozrejme profil hlavne prejavuje sirsi. O co sa tu hlavne jedna ze pohyb hlavne pri sledovani tercu vyzaduje celkom ine predkladanie pred terc, Menej-viacej. Neda sa to presne vysvetlit preto ze tieto poziadavky su ovplyvnene aj dlzku hlavne,pazby, kryria hlavne a rychlostou streliva!
Na obidvoch zbraniach máš pevné mieridlá a to šínku a mušku - žiadny rozdiel v mierení. Je to otázka zvyku, skúseností, praxe. Ja mám aj jednu aj druhú - a nemám stým problém. Jediný rozdiel vidím v športovej streľbe - koza je lepšia na športové účely, a hlavne vyrába sa v modeloch na športové účely. Dvojka je hlavne na poľovanie.
<br/>Toť vsjo!
V nejakom článku som čítal, že začiatočníci dosiahli lepšie výsledky pri streľbe z dvojky. Zdôvodnené to bolo tým, že sa dvojkou ľahšie mieri. Mal som aj aj a nešlo mi to rovnako z obidvoch. Tréningom sa to dalo do poriadku.
Zlé pucovanie tomu napomáha, ale sposobuje to hlavne tzv. vypaľovanie hlavne t.j že náhlou zmenou teploty pri výstrele sa narúša štruktúra hlavňoviny a tá má potom tendenciu uvoľňovať častice- vypadávanie.
Pokiaľ má tá vypadaná dvojka tlakové skúšky tak sa v podstate nič nedej, v závislosti ktorá časť hlavní je vypadaná. Pokiaľ nie sú hlavne vypadané pri ústí, tak sa to nijak moc neprejaví. Pokiaľ je zasiahnuté ústie, tak bude mať väčší rozptyl brokov. Ak by si chcel používať jednotné straly tak by si mohol mať väčší problém. Ja mám starú lankasterku od Jiráčka a tá je tiež kvalitne vypadaná. Ja z nej striľam ale len broky takže sa jej vypadanie nijak moc neprejavuje.
Páni prosim Vás aké máte skúsenosti s ruskými brokovnicami (dvojkami), čo sa týka kvality, krytia (hlavne na väčšie vzdialenosti 50 metrov) ?
<br/>Používa niekto z Vás ruskú dvojku v kalibri 12 / 76 ?
Neviem,či aj u mladších,ale u starších poľovníkov mali sovietske brokovnice pomerne dobrý ohlas. Robustnejšie,jednoduchšie,ale s dobrým mechanizmom,materiálom,ne-
<br/>náročné na údržbu,dobrým dostrelom,ale tak to v tajge asi malo byť. Hovorím o štand.
<br/>brok. Používal som dvojku 12/70 zhruba dva roky,hl.na slu.,dotrepal som to aj na batériu a nebolo to najhoršie,taký štandard,možno trochu viac.Po nej som prisporil a
<br/>kúpil som belg.16/16.