Z mojích príspevkov je často cítiť horkosť, trpkosť a zároveň aj ľútosť nad tým, kam až sme nechali padnúť naše poľovníctvo. Mnohí z vás ste so mnou nesúhlasili a vyslúžil som si tým prezývku, večne nespokojný. Tak aj vy ste prejavili ľútosť a odsúdenia hodnosť tohto činu, bohužiaľ až potom čo k tomu došlo. A to sa mi zdá dosť neskoro. Lekári hovoria, že prevencia je 100 krát lacnejšia ako liečba. Ešte nie je neskoro. Stále si myslím, že by sme čiastočne mohli zmierniť tempo úpadku negatívneho postoja verejnosti k nám poľovníkom a k poľovníctvu. Prvé pozitívne ohlasy od ochranárov a aj samotnej nepoľovníckej verejnosti by sme mohli očakávať už v blízkej budúcnosti s horizontom 2-3 roky ak by sme konečne sami začali poukazovať na nespratníkov z naších radov, ktorí hrubo porušujú zákon a odmietajú rešpektovať pravidlá etiky morálky a cti. Dovolím si tvrdiť, že aj vo vašom PZ je čo naprávať. Viem, že budú aj takí, ktorí budú tvrdiť, že v ich PZ nie je čo naprávať a že oni sú príkladným združením pre všetky ostatné PZ.
<br/>Len si naštudujte zákon o poľovníctve a jeho novelu z roku 1992 a tiež Stanovy. Potom si začnite všímať dianie vo vašom PZ. Vaše odhaľenie nad množstvom porušení zákonných ustanovení o poľovníctve bude ohromujúce. Možno, že u mnohých by stačilo (lebo zákon poznajú) iba pozorovať kto je najväčším ignorantom a pôvodcom likvidácie dobrého mena poľovníctva a mena nás všetkých čo chodíme v zelenom. Ďalší krok je jednoduchý, ale vyžaduje si skutočných čestných a odhodlaných chlapov, zaplatiť cenu za udržanie si dobrého mena PZ, ktorí bez obáv, že vyletia z PZ , alebo budú musieť čeliť iným následkom poukážu na prehrešky Poľ. Hospodára ( alebo iného člena) a budú trvať na vyvodení dôsledkov. Otázka pre vás, ste pripravený podržať takéhoto člena , ktorý poukazuje na porušovanie zák. ustanovení jednoduchým, NECHAJTE HO HOVORIŤ, MÁ PRAVDU? Alebo zase zo strachu pred strátou privilégií, radšej pozeráte na schôdzi pod stôl? Vo vaších príspevkoch je toľko pravdy, že hneď by som Vás mnohých posadil na Ministerstvo VLH. Čo ale z toho, keď sa tu každý skrýva pod nejakým nikom, aby zase náhodou nedoplatil na otvorenosť. A tak to ide ďalej do ... Tí čo už prezradili svoje meno z akých koľvek dôvodov, tak Tí sú vo vyjadrovaní svojích postojov zdržanlivejší a ich príspevky sú zovšeobecňované. Všimli ste si to aký sme? Jedno príslovie hovorý: Že ten kto vie čítať a nečíta je na takej úrovni ako tan čo nevie čítať. Darmo vieme kde je chyba ak odmietame z akýchkoľvek pohnútok ju riešiť.
<br/>Ak by verejnosť uvidela snahy z našej strany o potrestanie ignorantov, pomaly by musela zmeniť svoj názor a viem, že v budúcnosti by stála na našej strane. Položme si otázku. Prečo tomu tak nieje teraz? Na poľovačky mnohokrát chodia aj zaujímaví civilisti ako pozorovatelia z radov naších priateľov, ktorí si ich pozývajú ako honcov alebo len tak. Vieme kto sú títo ľudia? Ak by to naozaj boli pozorovatelia dodržovania zák. ustanovení z ochrany prírody o ktorých by sme to vedeli, boli by sme zákonnejší a príkladnejší na takýchto poľovačkách? Robme teda tak ako by na každej poľovačke bol jeden zástupca z radov civilistov , jeden zo strany zelených a jeden z ochrany prírody a ešte by tam mohol byť aj zástupca, čo dohliada na dodržovanie poľovníckych zvykov a tradicí. Bolo by poľovníctvo pre teba krajšie ak by si ho robil podľa pravidiel a ustanovení?
<br/>
<br/>Mám vážne obavy, že i tento incident z rysom zostane nepotrestaný. Predseda, ktorý na rysa strieľal mal veľký podiel na prijatí nášho prezidenta SPZ M. L. za člena PZ Bolešov. Hádajte čo sa stane a čo bude hovoriť verejnosť ak sa to dozvie, že to čo usilovne novínári nafukovali (aby tento incvident predhodili dychtiacej verejnosti po senzáciach a to čím negatívnejších, tým lepšie) prasklo ako mydlová bublina. Výsledok: Zase sme v emocionálnej banke šli do debetu. Ešte jeden poznatok.
<br/>Vy čo ste aktívne poľovali na rysa v časoch keď bol lov tejto šelmy zákonom povolený, viete aká je za prirodzených podmienok jeho úniková vzdialenosť.
<br/>
<br/>To čo som ja na JOJ ke videl bolo rysíča a určite nie v poriadku. Ktorý rys by si nechal priblížiť človeka na 3 m? Pravdepodobne rysica z nejakých neznámich príčin uhynula a rysíča nebolo zatiaľ schopné samo loviť a tak zoslabnuté podviživené, sa chovalo neprirodzene o čom svedčí to, že sa uchylilo k sálajúceme teplu auta. Pravdepodobne by aj tak uhynulo. Dotičný si údajne vyžiadal povolenie na odlovenie na lesnom úrade v Pov. bystrici. Toto ho však neoprávňovalo k jednaniu akého sa dopustil pred zrakmi verejnosti. Ešte si myslím, že redaktori z JOJ ky s podvedomím ľudí nedôstojne manipulujú a veci zámerne preháňajú.
<br/>Ak by to boli prezentovali tak ako som to napísal, verejnosť by to určite prijala s poľutovaním nad osudom rysíčaťa a miestneho poľovníka by považovala za spasiteľa utrpenia, tochto úbohého zvieratka.
<br/>
<br/>Budem veriť, že vám na poľovníctve naozaj záleží až vtedy, keď tu budem čítať, že ja Jano Novák, odsudzujem porušenie zákona, ktorého sa dopustil Fero Borovica a to tým, že strieľal na spoločnej poľovačke na vysokú aj keď mu to hospodár dovolil. Z titulu, že hospodár jednal nad rámec svojích pravomocí, budem trvať na vyvodení dôsledkov pre oboch členov PZ aj keď by ma to malo stáť členstvo.
<br/>
<br/>Do Nového Roku Vám všetkým poľovníkom dobrej vôľe, prejem veľa síl pri budovaní lepšieho a krajšieho poľovníctva, veľa zdravia Vám a Vaším rodinám, hodne vzrušujúcich zážitkov pri potolkách našimi horami,
<br/>to zo srdca Vám praje, Miroslav Učeň