Aj keď patria pákové opakovacie guľovnice MARLIN do kategórie lacnejších zbraní, svojou pracovnou hodnotou a mnohými parametrami prekonajú aj podstatne drahšie zbrane. Ich konštrukcia vychádza z legendárnych pákových opakovačiek modelov 1891 a 1893, používaných za čias divokého západu, ktoré sú v modernejšej podobe vyrábané dodnes pod označením Model 39 a Model 336. Jedná sa o jedny z najstarších patentovaných guľovníc na svete vyrábaných nepretržite až dodnes. Nájdeme ich na dobových fotografiách v rukách Williama Codyho alias Buffalo Billa či Kapitána Hardyho. Zakladateľ fabriky MARLIN FIREARMS John Mahlon Marlin sa narodil v roku 1836 v štáte Connecticut. Počas občianskej vojny pracoval v Coltovej dielni v Hartforde. V roku 1870 otvoril vlastnú dielňu v meste New Hawen, ktorá pôvodne vyrábala revolvery. Po jeho smrti v roku 1901 prevzali firmu jeho dvaja synovia. V roku 1915 počas I. svetovej vojny odkúpilo fabriku New Yorské konzorcium a premenovalo ju na Marlin Rockwell Corporation. Marlin sa stal jedným z najväčších dodávateľov guľometov pre armádu spojených štátov a ich spojencov. Po skončení vojny začala firma upadať a v roku 1923 sa ocitla na burze. Tu ju za cenu 100 USD odkúpil advokát Frank Kena a s ňou aj dlh vo výške 100 000 USD. Dodnes je firma vlastníctvom tejto rodiny. Dobrí investori a snahy jej inžinierov o zdokonaľovanie zbraní a zvyšovanie ich kvality sa premietli do úspešného fungovania firmy od 19. až do 21. storočia.  Všetko začalo vynájdením prvého bočného vyhadzovača nábojníc v roku 1889. V roku 1953 predstavila firma vývrt typu Micro – Groove, ktorý zvýšil presnosť jej zbraní. V roku 2000 sa MARLIN zlúčil s firmou H&R 1871, ktorá je najväčším výrobcom jednoranových brokovníc a guľovníc na svete.



Pákové opakovacie guľovnice MARLIN sú opatrené trubicovou nábojovou schránkou uloženou pod hlavňou. To je príčinou, že pripomínajú guľovú kozlicu. Nabíjajú sa nabíjacím otvorom na pravej strane záveru tak, že sa náboje natlačia jeden za druhým do nábojovej schránky. Nevýhodou je deformácia striel typu SP s olovenou špičkou pri opakovanom nabíjaní. V spolupráci s firmou HORNADY odstránil výrobca tento problém novou konštrukciou strely LEVER evolution s plastovou špičkou. Plastová špička má však aj iný dôvod a tým je bezpečnosť. Uloženie nábojov v nábojovej schránke spôsobom, pri ktorom špička strely zadného náboja tlačí na zápalku náboja pred ním, by v prípade kovového hrotu mohlo viesť k nechcenej iniciácii - napríklad pri spätnom ráze spôsobenom výstrelom. Preto sú a budú všetky pákové opakovačky stavané na náboje s guľatou alebo plochou strelou. A to je hlavný dôvod, prečo výrobca nepoužíva pre svoje zbrane klasické kalibre. Firma Hornady teda „zabila dve muchy jednou ranou“ – plastová špička sa nedeformuje a zabraňuje odpáleniu náboja v nábojovej schránke. Kapacita schránky sa pohybuje v závislosti od kalibra v rozmedzí od 5 do 10 nábojov. Prebíjanie je veľmi rýchle a prevádza sa pákou, tvarovanou ako súčasť lúčika pod pištoľovou rukoväťou otvorením a zatvorením dlane. Preto je táto zbraň zvlášť vhodná práve na spoločné poľovačky na diviaky. Zároveň je výhodná aj pre strelcov, ktorí strieľajú na ľavú stranu. Prebíjanie je možné len pokiaľ nie je zbraň nachýlená nabíjacím otvorom k zemi. V takom prípade sa náboj v komore sprieči. V praxi sa však zbraň bežne v takejto polohe neprebíja. Na druhej strane sú tieto zbrane veľmi bezpečné. Prispievajú k tomu štyri prvky bezpečnosti. Prvým je poistka blokujúca vonkajší bicí kohút a zabraňujúca jeho nechcenému dopadu na úderník. Druhým je blokovanie spúšte, pokiaľ nie je uzáver úplne uzavretý.  Tretím prvkom bezpečnosti je tzv. FIRING PIN, čiže kolík v závere, ktorý prenáša úder kohúta na úderník. Pri otváraní uzáveru sa vyosí a tým zabráni náhodnému nárazu kohúta na úderník pri odistenej zbrani. Do rovnobežnej polohy sa vráti až pri úplnom uzatvorení uzáveru. Posledným prvkom bezpečnosti je dvojdobý chod bicieho kladiva pri naťahovaní. V prvej polohe, ktorá už umožňuje odistenie zbrane nie je možné odpálenie výstrelu. Kohút sa dá natiahnuť veľmi rýchlo a hlavne potichu bezprostredne pred výstrelom. Až s kohútom v druhej polohe je zbraň pripravená k výstrelu. Konštrukcia zbraní je veľmi jednoduchá a preto spoľahlivá. Uzáver sa dá vytiahnuť len po odskrutkovaní nabíjacej páky. Preto sú na čistenie potrebné špeciálne vyteráky a nie klasické na tyčkách. 



Za všetky kalibre, v ktorých sa pákové guľovnice MARLIN vyrábajú spomeniem kaliber 30-30 win. Je to jediný kaliber, ktorý nájdeme aj v sortimente českého výrobcu streliva Sellier - Bellot. Jedná sa o kaliber priemeru 7,62 mm. So strelou 9,7 gramu dosahuje úsťovú energiu okolo 2500 – 2600 J pri rýchlosti 730 m/s. Nejedná sa teda o žiadny razantný kaliber. Jeho účinok je však príjemným prekvapením. Výborne odovzdáva energiu a má výborný hydrodynamický účinok na nervovú sústavu zveri. Zo všetkých mnou ulovených kusov týmto kalibrom len jeden jeleň po zásahu na komoru odišiel asi 30 metrov od nástrelu, ostatná zver ostala v ohni (jelenica, diviak, srnec, 5ks líšok). Zároveň sa jedná o kaliber veľmi šetrný k divine (použité strelivo SB SP 9,7g.).



Pákové opakovacie guľovnice Marlin sú vypracované veľmi kvalitne. Vývrt hlavne zaručuje vysokú presnosť aj pri kratších hlavniach. Povrchová úprava kovových častí zas vysokú odolnosť proti korózii. V základných prevedeniach je možné vyčítať týmto zbraniam nie príliš kvalitnú pažbu, ktorú je potrebné upraviť. Keďže sa však jedná o zbrane nižšej cenovej kategórie, je to pochopiteľné. Vyššie rady už disponujú solídnymi pažbami. Tieto zbrane možno najlepšie definuje fráza „za málo peňazí, veľa muziky“.

Ing. Ján Hečlo
Poľovnícka informačná databáza
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.polovnictvo.com






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 570 návštevníkov a žiadni členovia on-line