Predstavujeme Vám náboje novej generácie pre brokové zbrane. Sú určené pre lov zveri hlavne na spoločných poľovačkách. Strely sú vyrobené s netoxickej oceľovej zliatiny. Vedenie vo vývrte zbrane tvoria plastové nákružky. Prednosťou týchto nábojov je možnosť streľby zo zbraní s plným zahrdlením aj ¾ zahrdlením.








Zatiaľ ešte nie u nás ale v Brandenburgskej oblasti Nemecka. Zakázané sú všetky strely vyrábané z jednoliateho materiálu – spravidla z medenej zliatiny – napríklad Ferrubull, EntoxTriple Expand, Barnes Trippel Shock X, Barnes XLC, GPA, Impala, Lapua Naturalis atď.

Dôvodom zákazu je fakt, že pri ich skúškach sa tieto ukázali ako omnoho nebezpečnejšie než sto rokov používané, olovom vyplnené plášťové strely. Pri testovacích skúškach sa jeden poľovník smrteľne zranil a ďalší poľovník od odrazenej homogénnej strely utrpel veľmi vážne zranenie. Žiaľ tieto, hlavne „zelenými“ preferované typy, sú veľmi náchylné na zmeny ich strelnej dráhy, čo sa prejavuje nielen pri dotyku s cudzím telesom, ale k zmene dráhy môže dôjsť aj v tele zveri. Skúšky preukázali, že strela z jednoliateho materiálu natoľko zmení svoju dráhu v zveri, že dokáže ešte spôsobiť hrozné zranenia aj u tých poľovníkov, ktorí stoja úplne iným smerom než tým, ktorým smeroval výstrel. Preto v spomínanej nemeckej oblasti používanie tzv. „netoxických“ guľových striel je prísne zakázané. Testy poukázali aj na taký prípad, keď sa odrazená strela obrátila dozadu proti samotnému strelcovi.







Sezóna sa každoročne, vlastne už len skoro každoročne vďaka zosúlaďovaniu našej legislatívy
s legislatívou EU, začína lovom sluky – posla jari.
Pre mnohých poľovníkov, hlavne z horských a podhorských oblasti je to jediná príležitosť v roku, keď zo skrine vytiahnu svoju brokovnicu.





Najmä v horských revíroch jeleních oblastí môžeme
na ramenách domácich poľovníkov možno vidieť nenápadné štíhle guľovnice s charakteristickou trojhrannou kľukou uzáveru. Vedľa luxusných, pozlátených a rytinou zdobených zbraní mladších poľovníkov či solventných hostí,  pôsobia ako sivé myšky a neraz sú príčinou nenápadného úškrnu či posmešku. Ich majitelia by ich však nevymenili a vedia prečo. Reč je o povojnových brnenských guľovniciach s obchodným názvom „Brno Z“.








Doba, která nás dělí od termínu přechodu z olověných broků k brokům z netoxických materiálů při lovu vodního ptactva, se stále zkracuje. Zákon o myslivosti hovoří jasně: posledním dnem, kdy budeme moci vyrazit na lov vodní pernaté zvěře s „normálními“ brokovými náboji, je 31. prosinec 2010. Poté již budeme při tomto lovu povinni používat náboje plněné broky z alternativních materiálů – z oceli, bismutu, zinku nebo wolframu. Ministerstvo zemědělství ČR má zájem o to, aby u nás přechod na netoxické střelivo proběhl hladce, a snaží se informovat naše myslivce o změně, která je čeká. V loňském roce vydalo informační brožuru Netoxické broky v teorii a praxi a podpořilo seminář „Litorální ekosystémy, lov zvěře a netoxické střelivo“, který se konal ve dnech 29.–30. listopadu 2007.







Aj keď patria pákové opakovacie guľovnice MARLIN do kategórie lacnejších zbraní, svojou pracovnou hodnotou a mnohými parametrami prekonajú aj podstatne drahšie zbrane. Ich konštrukcia vychádza z legendárnych pákových opakovačiek modelov 1891 a 1893, používaných za čias divokého západu, ktoré sú v modernejšej podobe vyrábané dodnes pod označením Model 39 a Model 336. Jedná sa o jedny z najstarších patentovaných guľovníc na svete vyrábaných nepretržite až dodnes.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 251 návštevníkov a žiadni členovia on-line