O výhodách viachlavňových guľových zbraní sa netreba veľmi rozpisovať. Možnosť okamžitého opakovania výstrelu bez odlícenia sa u nich snúbi so spoľahlivosťou. Tieto vlastnosti doplnené elegantnosťou týchto zbraní ich robia čoraz vyhľadávanejšími. Guľové dvojáky či guľové kozlice nájdeme vo výrobnom sortimente viacerých renomovaných zbrojárskych firiem s dlhou tradíciou. Ich ceny, ktoré sa pohybujú rádovo v stotisícoch korún ich však pre mnohých poľovníkov robia nedostupnými. Dostupnejším riešením sa javí prestavba alebo doplnenie pôvodnej brokovej baskule novým guľovým hlavňovým zväzkom. So súhlasom Puškárstva Krutý sme na strelnici v Trnave otestovali guľový dvoják, vyrobený doplnením baskule ZP kalibru 12 / 12 o nový hlavňový zväzok. Testovaná zbraň bola vyrobená na zákazku kanadského poľovníka slovenského pôvodu.



Broková dvojka ZP je legendou brnenskej zbrojovky, ktorá zahájila jej výrobu v povojnových rokoch. Použitie kvalitnej ocele v kombinácii s mohutnosťou puzdra záveru má za následok jej vysokú odolnosť voči pracovným záverovým tlakom a tým poskytuje bezpečný základ pre prestavbu. Lôžkový záver s dvoma spodnými hákmi a uzamykaním typu Purdey je zárukou vysokej odolnosti voči stranovému namáhaniu.

Testovaná zbraň je kalibru .45-70 Gov / .45-70 Gov, ktorý je v novom svete veľmi populárny a v súčasnosti prežíva svoju renesanciu aj na Slovensku. Svojimi balistickými vlastnosťami je priamo predurčený pre zbrane určené na spoločné poľovačky. Z hľadiska bezpečnosti je jeho výhodou, že zasiahnutú zver spravidla neprestreľuje, ale odovzdá svoju energiu a vo väčšine prípadov ostáva pod kožou na výstrelovej strane. Tým podstatne znižuje riziko ohrozenia susedných strelcov, honcov a v neposlednom rade aj poľovníckych psov.





Nový hlavňový zväzok je osadený v novo vyrobenej hlavňovej objímke. Charakteristickým znakom dvojákov z dielne tohto puškára je okamžité zmenšenie priemeru hlavní, čím sa podstatne znižuje hmotnosť hlavňového zväzku. Oproti hlavniam osadených do odrezaného demibloku pôvodného brokového zväzku je jeho hmotnosť nižšia v závislosti od dåžky hlavní zhruba o 500 – 800 gramov, čo nie je zanedbateľné. Zároveň je už na prvý pohľad jasné, že sa jedná o guľový dvoják a nie brokovú dvojku. Hlavne sú spojené napevno letovaním hornou a spodnou lištou. Lišty sú vyrobené na mieru bez použitia polotovarov. Pre zníženie hmotnosti je horná lišta dutá po celej dåžke, okrem miest, kde sú osadené spodné kocky klapkovej montáže . Hlavne sú vybavené vyťahovačom nábojníc. Perličková muška je pevná, osadená do základne vytvarovanej z hornej hlavňovej lišty. Cieľnik je posuvný do strán, osadený v základni naletovanej na lište.




Pažba je dielom majstra Jána Cerovského z Hriňovej. Je vyrobená z kvalitného tureckého orecha. Je bavorského typu s mierne lomeným kaprovitým chrbtom. Lícnica je riešená veľmi elegantne s plynulým prechodom do hlavišťa pažby. Šelaková politúra dodáva zbrani exkluzívny vzhľad. Pištoľová rukoväť svojím tvarom zabezpečuje pohodlné držanie zbrane a odpálenie. Úchopové časti pažby aj predpažbia sú opatrené vyrezávanou rybinou. Na zmiernenie spätného rázu pri výstrele je pažba doplnená hrubou botkou. Predpažbie sa smerom dopredu rozširuje a obopína hlavne aj zboku. Tým je zabezpečené pohodlné držanie zbrane a minimálny kontakt rúk s kovovými časťami. V pažbe je odspodu umiestnená kovová schránka na 4 náboje, na ktorej je uchytený zadný držiak remeňa. Predný držiak je zapustený až do hornej lišty, čím je záťaž pri nosení na pleci prenesená práve na ňu a nemôže dôjsť k odtrhnutiu spodnej hlavňovej lišty váhou zbrane.





Zbraň je doplnená rytinou majstra Róberta Kováčika z Lučenca. Na ľavej strane puzdra záveru je zobrazený los s losicou, na pravej súboj losa s medveďom. Spodná strana puzdra záveru zobrazuje letiacu hus a temenná kľučka kačicu, pretože sa jedná o súpravu s výmennými pôvodnými brokovými hlavňami. Na lúčiku je zlatý monogram majiteľa zbrane. Zvyšok puzdra záveru a horná lišta spolu s kockami suhlskej klapkovej montáže sú poryté anglickou arabeskou. Pištoľová rukoväť je ozdobená medailónom medveďa. Jazýčky spúští sú pozlátené. Takisto aj hlavňová objímka v najširšej časti a v mieste spojenia s hlavňami.

Zbraň sme testovali strelivom FEDERAL s 300 grainovou (19,4 gramu) poloplášťovou strelou a úsťovou rýchlosťou 573 m/s. Priemer strely (11,4 mm) budí rešpekt a aj keď sa jedná o pomalú strelu so strmou balistickou krivkou, boli sme zvedaví na spätný ráz. Ten sa ukázal ako zvládnuteľný, skôr menší - pripomínajúci streľbu kalibrom 8x57 JS s použitím 12,7 g strely. Strieľali sme na vzdialenosť 60 metrov, čo je bežná vzdialenosť streľby na spoločných poľovačkách s použitím zameriavacieho ďalekohľadu Meopta 4x32. Strieľali sme v sede s použitím stoličky a stola. Zbraň bola položená na vreci s jemným pieskom. Vždy sme vystrelili pravú a ľavú hlaveň a nechali zbraň vychladnúť. Z každej hlavne sme vystrelili 5 nábojov. Výsledkom bol kruh s priemerom približne 5 cm, v ktorom bolo umiestnených všetkých 10 zásahov. Celkový dojem z manipulácie bol takisto dobrý. Zbraň bola pevná a zároveň dobre ovládateľná.

Už na prvý pohľad sa jedná o exkluzívnu zbraň, ktorá nie je určená na každodenné používanie v teréne. Je stavaná na slávnostné spoločné poľovačky, kde bude reprezentovať svojho majiteľa. Určite sa nejedná o nenápadnú zbraň. Je výsledkom práce troch majstrov – puškára, rezbára a kovorytca a ich súhry.



Technické údaje

Druh zbrane:             guľový zväzok hlavní
Výrobca:                     Puškárstvo Krutý Malženice
Kaliber:                      .45-70 Gov / .45-70 Gov
Dåžka zbrane:            1050 mm
Dåžka hlavní:              600mm
Hmotnosť hlavní:      1400 g
Hmotnosť zbrane:    3350 g bez optiky



Ing. Ján Hečlo

regionálny redaktor PID

foto - Puškárstvo Krutý




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 219 návštevníkov a žiadni členovia on-line