Všetky druhy našich dravcov a sov sú zákonom chránené, avšak v mnohých prípadoch zákonná ochrana nestačí.  V citlivom období počas hniezdenia sú dravce často rušené neusmernenou turistikou, skalolezectvom, fotografmi a, bohužiaľ, stále sa objavujú i prípady cieleného vyrušovania, alebo vykradnutia hniezda. Tak tomu bolo napríklad minulý rok, kedy bolo vykradnuté hniezdo orla kráľovského na Záhorí, alebo hniezdo orla skalného v Tatranskom národnom parku. Zabezpečenie úspešného vyvedenia mláďat je jednou z hlavných úloh členov mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. „Metód ako ochrániť hniezdo je niekoľko. Najznámejšou formou je fyzické stráženie, kedy je človek neustále prítomný na lokalite, hniezdo i prístupové cesty sú kontrolované pomocou optiky. S rozvojom techniky sme mohli začať strážiť hniezda kamerami a fotopascami. Používame tiež systémy citlivé na pohyb - takýto strážny systém automaticky spustí alarm a narušenie oznámi na vopred určené telefónne čísla“ objasňuje Michal Noga.



    Najväčší počet hniezd je však ohrozený bežným obhospodarovaním lesných porastov a poľnohospodárskych plodín. Pri lesnej ťažbe sú zničené hniezda a hniezdne lokality väčšiny druhov dravcov, vrátane tých najvzácnejších; pri žatvách a kosení zase hniezda druhov, ktoré hniezdia priamo na zemi. „V týchto prípadoch sa snažíme spolupracovať so štátnou správou a prostredníctvom Obvodných úradov životného prostredia vyhlasujeme okolo hniezd vzácnych druhov tzv. ochranné zóny, kde je hospodárska činnosť človeka usmernená. Najdôležitejšia  je však vždy komunikácia s majiteľmi alebo užívateľmi pozemkov, ktorých prístup je často kľúčový“ dodáva M. Noga.
    Slovensko je vďaka svojej geografickej polohe i rozmanitosti biotopov bohaté na dravé vtáky. Často sú indikátormi zachovalého prírodného prostredia. Ich výskyt a početnosť v jednotlivých oblastiach Slovenska bol dôvodom vyhlásenia Chránených vtáčích území. Tie sú vyhlasované vo všetkých štátoch Európskej únie, s cieľom zachovať prírodné hodnoty územia v súlade s ich racionálnym využívaním.  Slovenská republika mešká s ich vyhlasovaním, zatiaľ je z celkového počtu 38 navrhovaných území vyhlásených len 26.
    Aktivity zamerané na praktickú ochranu hniezd vzácnych druhov dravcov sú podporené prostredníctvom Nadácie Ekopolis v rámci projektov spolufinancovaných z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac na www.chvu.dravce.sk a www.vtaciakriminalita.sk.


Ďalšie informácie poskytne: Michal Noga, RPS, 0911 339 193

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 188 návštevníkov a žiadni členovia on-line