Ornitológovia túto jar už zaregistrovali prílet takmer všetkých druhov sťahovavých vtákov. V týchto dňoch budú prilietať na svoje hniezdiská dážďovníky, strakoše, vlhy či mucháre. Posledné kilometre k svojim hniezdam majú pred sebou i sťahovavé druhy dravcov - včeláre lesné, kane popolavé a orly krikľavé.
Migrácia vtáctva patrí oddávna medzi najúchvatnejšie prírodné deje. Pozorovania tisícových kàdľov lastovičiek, žeriavov, husí či havranov patrí medzi krásne zážitky aj pre laickú verejnosť. Navyše tieto „predstavenia“ sa v prírode pravidelne každý rok opakujú.“ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Medzi sťahovavými druhmi nájdeme i dravce a sovy. K nim patria napríklad hadiare, kane popolavé, haje tmavé; zo sov je sťahovavým druhom drobný výrik lesný. „Najdlhšiu vzdialenosť z našich dravcov prekonávajú orly krikľavé a sokoly kobcovité, ktoré zimujú v centrálnej a južnej Afrike. Ich cesta je dlhá 6000 – 7500 kilometrov a na jej prekonanie potrebujú približne dva mesiace.“ Ochrana sťahovavých druhov živočíchov, ku ktorým patria niektoré druhy netopierov, plazov alebo rýb je predmetom i medzinárodných dohovorov. Napriek tomu sa dodnes stávajú obeťou nelegálneho odstrelu v krajinách južnej Európy.
Ak lovia sťahovavé druhy vtáctva kvôli obžive v chudobnejších krajinách Afriky, je to pochopiteľné. Ale strieľanie pre zábavu, ktoré sa deje v južnej Európe, je absolútne neakceptovateľné. Z našich druhov dravcov sú takto zabíjané napríklad včeláre lesné na Malte.“ dodáva M. Noga.
Otázne je, či nájdu sťahovavé druhy po návrate svoje hniezdiská neporušené a zachovalé. Lesné porasty môžu byť v priebehu zimného obdobia vyťažené. Zvýšenú ochranu hniezdnym lokalitám poskytujú Chránené vtáčie územia, ktoré sú osobitnou kategóriou veľkoplošných chránených území.
 


Ďalšie informácie poskytne: Michal Noga, RPS, 0911 339 193






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1408 návštevníkov a žiadni členovia on-line