Pracovníci mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) s pomocou expertov označili rádiovými vysielačkami dva jedince kuvika obyčajného. Táto metóda je na našom území v prípade tohto druhu  sovy  využitá po prvý krát. Kuviky boli odchytené v obciach Hubice a Štvrtok na Ostrove. Pomocou rádiovej telemetrie, ktorá je v oblasti ornitológie už štandardnou metódou, možno pomerne jednoducho sledovať pohyb označených jedincov. Vysielačka v pravidelných intervaloch vysiela signál určitej frekvencie. Pomocou smerovej antény a rádiového prijímača možno potom z určitej vzdialenosti sledovať pohyb jedinca. Ideálne je zameranie z troch smerov tak, aby bolo možné presne určiť jeho polohu.



Na kuviky obyčajné sme použili štandardné, v Európe využívané vysielačky od britského výrobcu. Umiestňujú sa na nohu jedinca, podobne ako napr. bežné ornitologické krúžky. Vysielačka je pripevnená o kožené pútko, ktoré sa časom rozpadne a vták sa vysielačky znova zbaví. Signál by mal byť vysielaný po dobu 12 týždňov, je to limitované výkonom batérie“, vysvetľuje Martin Dobrý z RPS.
Po označení jedinca prichádza na rad jeho pravidelné zameriavanie v teréne, ktoré sa so znižujúcou sa teplotou stáva čoraz náročnejšie. „Niekedy musíme stráviť v teréne i 14 hodín. Náročné je to predovšetkým vtedy, keď kuvik takmer celú noc zotrváva na jednom mieste. Počas dňa má každý z kuvikov svoj úkryt, v ktorom ho vždy nájdeme“. – dodáva Dobrý.  Po trojmesačnom sledovaní pohybu vyhodnotíme výsledky do mapových podkladov.



Cieľom telemetrie, ktorá sa realizuje v rámci projektu Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a Niederösterreich je zistiť aké biotopy kuvik v našich podmienkach využíva na lov. Následná ochrana takýchto lovísk bude kľúčom k úspešnej ochrane druhu. Kuvik obyčajný v posledných desaťročiach vyhynul v mnohých častiach Európy. Na Slovensku zatiaľ existujú  relatívne početné populácie, no ich existencia do budúcnosti je otázna. Práve z tohto dôvodu boli aktivity na jeho ochranu podporené i prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko.

Kontakt:
Mgr. Martin Dobrý, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 690 546




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 331 návštevníkov a žiadni členovia on-line