V týchto dňoch sa srbské mesto Kikinda mení na soviu metropolu. Stáva sa zimoviskom myšiarok ušatých, stredne veľkého druhu sovy. Na stromoch v centre mesta ich ornitológovia spočítali takmer 250, pričom v decembri až januári tu býva viac ako 600 jedincov. Aj preto sa v uplynulom týždni, od 1. do 5. novembra,  stala Kikinda miestom konania medzinárodnej ornitologickej konferencie o myšiarke ušatej, ktorú zastrešila organizácia Global Owl Project (USA) a srbská ornitologická organizácia Serbian Owl Conservation Centre. „S myšiarkou ušatou sa môžeme stretnúť i na Slovensku, hniezdi u nás približne 3000 párov. Tak ako v Srbsku, i u nás sa myšiarky v zimnom období združujú do kàdľov a vyhľadávajú intravilány miest a obcí. Tu cez deň odpočívajú v korunách stromov na cintorínoch, starých parkoch, či školských areáloch a za súmraku sa rozlietajú na okolité polia za potravou.“ približuje tento druh Michal Noga, z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.



Ornitológovia dosiaľ nevedia jednoznačne objasniť, prečo inak pomerne plachá sova v zimnom období vyhľadáva prítomnosť človeka. Svoju úlohu zohráva pravdepodobne ochrana pred jastrabom lesným, alebo prítomnosť vysokých ihličnatých stromov uprostred rozsiahlych polí.
Fenomén zimného zoskupovania myšiarok ušatých je známy v celej Európe. A hoci najpočetnejšie kàdle zimujú na území Srbska, i Slovensko má svoje sovie mestá a dediny. Zimujúce myšiarky môžeme stretnúť v bratislavskej Petržalke, v Holíči, Jablonci, alebo v Gabčíkove. O titul hlavného sovieho mesta Slovenska však pravidelne súperia sídla v okolí Šale a Nitry. Najpočetnejšie kàdle, v ktorých počet sov dosahuje viac ako 100 jedincov, boli zaznamenané v  Palárikove, Močenku, Šali, Nitre a Mojmírovciach.



Tohtoročná sezóna sa ešte len začína, no zdá sa, že sov u nás bude viac ako po minulé roky. Lokálne je na našich poliach premnožený hraboš poľný, drobný hlodavec, ktorý je najčastejšou korisťou myšiarok. Zaregistrovali sme i početnejší výskyt severských druhov dravcov, akými sú myšiaky severské či kane sivé,“ hovorí M. Noga a dodáva: „Hoci nás poteší každé nové zimovisko, sčítanie sov nie je súťažou. Myšiarky sú chráneným druhom živočícha a cieľom našej práce je predovšetkým ich ochrana. Chceme sa uistiť, že im na denných zhromaždiskách nehrozí zo strany človeka žiadne nebezpečenstvo.“



Zimoviská sú pre sťahovavé vtáctvo rovnako dôležité, ako hniezdne oblasti. Aj preto je ich pravidelný monitoring súčasťou projektu „Ochrana dravcov, sov a bocianov na Záhorí a v Dolnom Rakúsku“, ktorý na západnom Slovensku realizuje Ochrana dravcov na Slovensku v rámci programu slovensko-rakúskej cezhraničnej spolupráce.
 

Kontakt:
Mgr. Michal Noga, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 523 návštevníkov a žiadni členovia on-line