Ochranári našli posledné hniezdo najvzácnejšieho sokola – významný objav sa podaril ornitológovi Jozefovi Chavkovi z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. V chránenom vtáčom území na západnom Slovensku sa mu podarilo potvrdiť výskyt pravdepodobne posledného hniezdiaceho páru sokola červenonohého na našom území. V rokoch 1995 – 2000 hniezdilo na celom Slovensku približne 80 párov, dnes ostal už len jeden - posledný.
Sokol červenonohý je druh nížin, historicky obývajúci poľnohospodársku krajinu. Svoje pomenovanie dostal podľa červených „nohavičiek“ samčeka. Všeobecne ide o veľmi výrazne a krásne sfarbené sokoly. Ich pozorovanie v krajine je veľkým estetickým zážitkom, dnes už bohužiaľ ojedinelým.“ – hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).




V minulosti sa na našom území vyskytovali početné hniezdne kolónie tohto druhu, súčasná situácia je však už úplne iná. Minulý rok sme s obavami sledovali posledný hniezdiaci pár, pretože už len ako jediný zastupoval tento druh na Slovensku. Hniezdenie však bolo na naše veľké sklamanie neúspešné. Ak prestane hniezdiť, musíme sa zmieriť zo skutočnosťou, že na našom území môžeme sokola červenonohého zaradiť medzi vyhynuté živočíchy. Naštastie sa tento rok pár vrátil zo zimoviska v Afrike a zdržuje sa pri minuloročnom hniezde.“ - uvádza Jozef Chavko z RPS.

Tak ako žiaden zo  sokolov, ani tento si nestavia vlastné hniezda, ale je odkázaný na iné druhy – stavieľov hniezd. Bežnou súčasťou poľnohospodárskej krajiny boli ešte prednedávnom aj havranie kolónie, teda zoskupenie desiatok hniezd havranov – vtákov, ktorých význam v prírode je nezastupiteľný. Práve havranie hniezda v minulosti využíval aj sokol červenonohý. „V pôvodných havraních kolóniach totiž vždy zostávali voľné hniezda, do ktorých sa nasťahovali sokoly červenonohé a spoločne odháňali predátorov, napríklad kuny.“ – informuje Chavko RPS.



V dôsledku intenzívneho prenasledovania – priameho usmrcovania a likvidácie havraních hniezd, došlo k zániku mnohých havraních kolónií vo voľnej krajine a často aj k presídleniu havranov do miest, alebo na ich okraj. Zánikom poľných kolónii havranov sa prestalo dariť aj sokolom červenonohým. Prišli nielen o ochranu, ale aj stratili vhodné hniezdiská. „Pokles populácie sokola na pokraj existencie, bol jeden z dôkazov úzkeho vzťahu medzi týmito dvoma druhmi. K súčasnému nepriaznivému stavu populácie však prispela tiež intenzifikácia a chemizácia poľnohospodárstva, nakoľko významnú zložku potravy druhu tvorí hmyz.“ – dodáva Deutschová.
Vo voľnej krajine môžu ľudia na jar a na jeseň pozorovať predovšetkým migrujúce jedince, ktoré cez naše územie prelietajú. Hniezdenie je potvrdené ročne len v prípade maximálne 3 – 4 párov. Z toho dôvodu sa veľmi tešíme, že aj tento rok zahniezdi na západnom Slovensku minimálne jeden pár, ktorý sme pozorovali.“ – uzatvára Deutschová.




Ochranári chcú zabrániť vyhynutiu sokola červenonohého na našom území a vytvoriť podmienky pre zlepšenie stavu populácie, aj prostredníctvom medzinárodného slovensko-maďarského projektu, ktorý sa realizuje od minulého roka na oboch územiach. V Maďarsku na rozsiahlych stepiach hniezdia stovky párov vo veľkých kolóniách, ktoré by mohli dotovať slovenskú populáciu v prípade, že sa na našom území vytvoria vhodné podmienky. Na to je však potrebné zmeniť predovšetkým poľnohospodársky systém, ktorý stavia záujem zisku nad priority ochrany prírody, čím dochádza k sterilite a významnému znižovaniu biodiverzity poľnohospodárskej krajiny.



Aktivity na ochranu sokola červenonohého sa realizujú v rámci projektu podporeného Európskou komisiou, prostredníctvom programu LIFE – Príroda.



Ďalšie informácie:
Lucia Deutschová, 0911219520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Jozef Chavko, 0903768394, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 265 návštevníkov a žiadni členovia on-line