Výstavba moderných stavieb a zmenšujúci sa počet na hniezdenie vhodných lokalít sú zrejme jednou z príčin celoeurópskeho poklesu populácií lastovičiek a belorítok. 

    Ochranári vyzývajú ľudí, aby neničili hniezda lastovičiek. V poslednom čase zaznamenala Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS) viacero prípadov ničenia hniezd lastovičiek a príbuzných belorítok. Ako povedal Mário Kern z Prezídia Policajného zboru SR, "ničenie hniezd lastovičiek a belorítok je nelegálna činnosť. Lastovička i belorítka domová sú chránenými živočíchmi, pričom hodnota jedného jedinca, alebo vývinového štádia je 5000,- Sk. Pri zničení celej hniezdnej kolónie môže škoda presiahnuť i 1 000 000,- Sk. Páchateľom hrozí trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov".
 
 

Marek Brinzík zo SOVS doplnil, že najčerstvejší prípad ničenia hniezd evidujú v Bratislave, kde boli minulý týždeň zničené dve hniezda lastovičiek. V zhodených hniezdach uhynuli aj čerstvo vyliahnuté mláďatá. "O ďalšom aktuálnom prípade sme sa dozvedeli od pracovníkov Štátnej ochrany prírody, ktorým občania nahlásili zničenie desiatok hniezd belorítok pri zatepľovaní panelového domu v Martine," dodal Brinzík. V týchto dňoch lastovičkovité vtáky vychovávajú svoje mláďatá v typických guľovitých hniezdach umiestených na rôznych častiach ľudských obydlí. Práve tieto hniezda ľudia čoraz častejšie likvidujú bez ohľadu nato, či sú v nich mláďatá.

Ľudia podľa Brinzíka ničia hniezda preto, že im prekáža vtáčí trus, iní nestrpia hniezda na nových fasádach a ďalší zhadzujú hniezda pri letných rekonštrukciách alebo výstavbách domov. Ak tento nepriaznivý trend bude pokračovať, môžu už o niekoľko desaťročí tieto hmyzožravé vtáky patriť do kategórie vzácnych a ohrozených druhov našej fauny, varuje koordinátor SOVS Brinzík.

SOVS je ochranárska, nezisková, mimovládna organizácia. Zastupuje Slovensko v medzinárodnej organizácii BirdLife International. Bližšie informácie ponúka na internetovej stránke http://www.sovs.sk.

(SITA, zd;rc;pr)
 
Foto: ilustračné fotky 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 310 návštevníkov a žiadni členovia on-line