Zahájenia poľovnej sezóny na zajace a bažanty na seba nedali dlho čakať. So závažným poranením pravého krídla a nohy bol v okrese Komárno nájdený myšiak hôrny - dravec, ktorý sa prispôsobil životu v poľnohospodárskej krajine.
Ako nás informoval člen organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Jozef Lengyel, myšiak bezmocne sedel na okraji cesty medzi Zlatnou na Ostrove a Čalovcom. V dôsledku poranení nebol schopný letu. Pracovníci Správy CHKO Dunajské Luhy  dravca okamžite previezli na veterinárne vyšetrenie. „Lekár potvrdil, že zranenia boli spôsobené výstrelom z brokovej strelnej zbrane. Kvôli infekcii, ktorá sa z rán začala šíriť, musel byť myšiak bohužiaľ utratený.“ - dodáva J. Lengyel.


    Pracovníci Správy CHKO Dunajské Luhy podali na okresnom riaditeľstve Policajného zboru SR podnet na trestné konanie. Neznámy páchateľ sa dopustil trestného činu pytliactva a hrozí mu trest odňatia slobody až na tri roky. Žiaľ, prevažná väčšina doteraz podaných trestných oznámení nie je políciou objasnená a páchatelia ostávajú naďalej nepotrestaní.
    „Ochrana dravcov na Slovensku eviduje len za rok 2007 už vyše 20 prípadov, kedy boli dravé vtáky usmrtené strelnou zbraňou. Toto číslo je omnoho alarmujúcejšie keď si uvedomíme fakt, že  väčšina postrieľaných a otrávených dravcov sa vôbec nenájde. Dravé vtáky sú nenahraditeľnou súčasťou slovenskej prírody. Ich systematická likvidácia vrhá negatívne svetlo na celé poľovníctvo.“ - hovorí predseda organizácie, Jozef Chavko. Spoločenská hodnota dravých vtákov usmrtených v tomto roku už presiahla sumu 1 milión Sk.


Ďalšie informácie Vám poskytne Mgr. Jozef Lengyel na t.č. 0903 902 969





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 298 návštevníkov a žiadni členovia on-line