11. decembra 2008 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 12. decembra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 14. decembra 2008 so začiatkom 05:55 na STV 2.

Obsah relácie:

60-ročný TANAP II. * Diviaky * Farbiare* Aktuálne lesnícke problémy * Dobrá rada *
Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali. * Tip na výlet




  
 
60-ročný TANAP II.

Tatranský národný park je najstarším národným parkom v Strednej Európe, vznikol schválením zákona SNR v decembri 1948. Po 60-tich rokoch od jeho založenia, môžeme slovami odborníkov, ktorí prežili v Tanape celý život, konštatovať, že Tatry sú naďalej jedinečné pohorie: nielen nebotyčné končiare, turistické trasy, ale aj menežovanie prírodného prostredia zohráva dôležitú úlohu pri ochrane a tvorbe tohto územia. Viac prezradia lesníci - profesionáli.





 Diviaky

Diviačej zveri niekedy hovoríme aj čierna zver. Keď sa črieda rúti cez les, človeku až mráz behá po chrbte. No netreba sa báť, diviaky, tak ako aj ostatná žijúca zver v našej prírode, je plachá a pred človekom rýchlo utečie. Diviakom sa dobre darí takmer na celom území Slovenska.





  
Farbiare

Spolok pre zušľachťovanie plemien v Nemecku určil ešte v roku 1884 plemenné znaky bavorského farbiara. Rozhodujúce obdobie pre chov farbiara na Slovensku bolo od roku 1860 do roku 1910. V tomto čase sa začalo s intenzívnym chovom raticovej zveri, pri ktorom výrazne pomáha farbiar - nenahraditeľný pomocník poľovníka. Aká je situácia v súčasnosti sme zisťovali na XII. ročníku Memoriálu Fridricha Konráda.


  



  
 
Aktuálne lesnícke problémy

Na akom území obhospodaruje lesy štát a na akom súkromní vlastníci? Lesníkov okrem zhoršujúceho zdravotného stavu smrekových lesov trápi aj nedostatok financií a ďalšie dva problémy: nesúlad v legislatíve, ktorá rieši obhospodarovanie lesov a ochranu prírody a taktiež kompenzácie vlastníkom lesov za obmedzovanie hospodárenia.



 


  
Dobrá rada

Aktuálne poradíme všetkým, ktorí sa venujú obhospodarovaniu voľne žijúcej zveri. Odborníci - profesionálny poľovníci - radia ako a čím prikrmovať zver v zimnom období. Aké kritériá by mal spåňať sklad na krmivo pre zver, aby nedochádzalo k jeho znehodnocovaniu? 


 
 Tip na výlet

S blížiaci sa sviatkami Vianoc Vás zavedieme na dva lesnícke cintoríny: pri Čiernom Balogu a do osady Čierny Váh




  
 Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.

Správna odpoveď z predchádzajúcej relácie znie:
"60 rokov TANAP-u". Dozviete sa kto získal vecnú cenu  a zároveň aj novú súťažnú otázku. Hrajte sa s prírodou, hrajte sa s Halali.

 
Sledujte Halali - pravidelnú televíznu reláciu o živote v slovenskej prírode.
Vaše námety do vysielania: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 042 - 43 40 184 (záznamník)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 185 návštevníkov a žiadni členovia on-line