LES PRE ĽUDÍ – ĽUDIA PRE LES

Už v roku 2006 rozhodla OSN o tom, že rok 2011 bude vyhlásený ako Medzinárodný rok lesov. Téma roka je: Lesy pre ľudí. Medzinárodný rok lesov 2011 – to je príležitosť viac ako inokedy povedať celej spoločnosti o poslaní lesníkov, o ich neľahkej práci pri udržaní vzácnej rovnováhy – aj les chrániť, aj umne využiť bohatstvo, ktoré nám dáva. I mnoho významných poľovníckych podujatí, vrátane Celoslovenskej výstavy Poľovníctvo a príroda a Dní Sv. Huberta vo Sv. Antone sa uskutoční v rámci MRL 2011.
3. februára 2011 bola sprístupnená v rámci poľovníckej expozície Múzea vo Sv. Antone výstava „Les pre ľudí- ľudia pre les“. Výstava prostredníctvom dvojrozmerných panelov výstižnými fotografiami a textami predstavuje čo všetko máme vďaka lesníkom: Les ako životný priestor, les chráni vodu, pôdu a produkuje čerstvý vzduch, les ako zdroj oddychu a zdravia, les ako priestor pre vedu a vzdelávanie, drevo – naša najlepšia voľba a drevo – teplo a vôňa domova.



Výstavu pripravili odborní pracovníci Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktoré je koordinátorom aktivít v rámci Medzinárodného roku lesov na Slovensku. Výstavu realizovali spoločne so štátnym podnikom Lesy SR, ktorý na podnet generálneho riaditeľa Ing. Igora Viszlaia navrhol jednotlivé témy roka. Tou prvou je „Les a história“. Výstava je realizovaná vo svätoantonskom kaštieli i kvôli tomu, že tu v Banskej Štiavnici a okolí sa písala slovenská lesnícka história. Tu v tejto oblasti ešte veľmi dávno pochopili baníci, že ak potrebujú viac dreva v bani, musia začať pestovať lesy, tu vznikla rozhodnutím Márie Terézie Banícka akadémia, ku ktorej sa neskôr pripojil Lesnícky inštitút. Tu vznikli základy lesníckeho, poľovníckeho i rybárskeho školstva, základy lesníckej vedy a výskumu, tu sa už v roku 1786 konal prvý svetový prírodovedný kongres v Sklených Tepliciach, tu pôsobil zakladateľ prvých prírodných rezervácií na Slovensku Karol Kaán, osobnosti ako Henrich Dávid Wilckens, Ján Šalamún Dobromír Petian-Petényi, Andrej Kmeť,  František Jozef Turček, profesor Škultéty, .... a mnoho ďalších. Múzeum je najvhodnejším miestom na prezentáciu histórie, no pohľad do histórie musí mať význam pre budúcnosť.  Múzeum má byť mostom medzi minulosťou a budúcnosťou – pomáha z histórie to dobré prevziať a zveľaďovať a na tom zlom sa poučiť. 



     Na slávnostnom otvorení výstavy v kašieľnej kaplnke sa zúčastnili i významní hostia. Ing. Igor Olajec – generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ing. Igor Viszlai – generálny riaditeľ š.p. Lesy SR Banská Bystrica, Bc. Ing. Igor Morong – generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra a predstavitelia mnohých lesníckych a kultúrnych inštitúcií. Generálny riaditeľ Ing,. Igor Viszlai odovzdal prvý krát Cenu Lesov SR, pripravenú pri prležitosti MRL 2011 Ing. Júliusovi Burkovskému – lesníkovi, publicistovi a znalcovi ochrany prírody za významný prínos pri odhaľovaní a sprístupňovaní dejín lesníctva. Na vernisáži nechýbali fanfáry v podaní trubačov SOŠL v Banskej Štiavnici, ani krásne pesničky a básničky prezentované deťmi z MŠ vo Sv. Antone. Na výstavu, ktorá bude v múzea do konca roka 2011 srdečne pozývame!
                                                                                                                                   
Marian Číž
 
Foto: Ing. Marek Vanga



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 215 návštevníkov a žiadni členovia on-line