Kedy, kde a ako požiadať o výnimku na lov zveri v chránených územiach

Čo je PET PASSPORT, ktorý musí mať váš psík, ak s ním budete cestovať do zahraničia (napr. na výstavu)

Zbrane, zahraničné cesty a poľovníci
Na naše otázky, čo všetko si musí vybaviť poľovník ak chce vycestovať so zbraňou do zahraničia alebo si ju chce priniesť z inej krajiny, odpovedá práporčík JOZEF NEMEČEK z oddelenia evidencie zbraní a streliva Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava II.

Júnové číslo NÁŠHO POĽOVNÍCTVA  VÁM ĎALEJ PONÚKA:

Čo nás teší a čo nie - predseda osvetovej komisie MsO SPZ Bratislava Ing. Jozef Nosál sa zamýšľa nad poľovníckou morálkou a naším vzťahom k prírode.








Hudobný skladateľ a spevák Richard Müller nám povedal, prečo si váži poľovníkov















J. Miško a E. Mišková, Účelové zariadenie Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach: Odchovávame bažantíčatá - obsahuje veľa praktických rád pre všetkých, ktorí sa venujú odchovu a vypúšťaniu bažantov do voľnej prírody.






Prof. Ing. Július Valtýni, DrSc.
Príčiny abnormít srnčieho parožia
Tvorba srnčieho parožia je zložitý proces podmienený činnosťou žliaz s vnútornou sekréciou. Najvýznamnejšou z nich je hypofýza - podmozgová žľaza, reagujúca na denné svetlo. Jeho množstvo prostredníctvom nervovej sústavy ovplyvňuje tvorbu rastového hormónu a následne rast parožia. Hypofýza ovplyvňuje aj činnosť pohlavných žliaz a tvorbu pohlavného hormónu - testosterónu, ktorý zastavuje rast parožkov. Intenzita rastu a množstvo parohovej hmoty závisí od prísunu stavebných látok, najmä vápnika, fosforu a slnečného svetla, ktoré aktivuje vitamín D.



Poľovníctvo v krajinách EÚ: Maďarsko
V článku nájdete všetko, čo sa týka súčasného maďarského poľovníctva, vrátane kmeňových stavov poľovnej zveri, jej ročných úlovkov a hlavných zásad poľovníckej legislatívy.






V lete hnedý, v zime biely
Hranostaj čiernochvostý sa vyskytuje takmer v celej Európe a nájdeme ho, samozrejme, aj u nás. Obľubuje nížiny práve tak ako vyššie polohy a najradšej sa zdržiava na okrajoch väčších rozľahlých lesných celkov. Páči sa mu aj na medziach, rúbaniskách a neďaleko rybníkov. Hranostaj sa odváži vojsť nielen do vody, ale aj do blízkosti dvorov, záhrad a hospodárskych budov. Inak je to veľmi obratné zvieratko, ktoré sa rado rýchle prebehne.



Čas mláďat
Od skorej jari až do začiatku leta sa odohráva v prírode čarovné obdobie zrodu nového života. Na svet prichádzajú mláďatá živočíchov. Rodia sa po jednom alebo viacero naraz a môžu byť dokonale ale aj slabšie vyvinuté. Na všetky však v prvých dňoch a týždňoch života číha veľa nástrah. Môže im ublížiť nepriaznivé počasie, choroby alebo sa stanú obeťou predátorov, ktoré každý rok znemožnia časti prírastku prežiť jeho kritické obdobie.



Naše si vážime menej?
Autor zamyslenia Ján Pilát uvažuje, prečo si naši poľovníci v posledných rokoch menej vážia naše národné plemená, konkrétne slovenského kopova, napriek tomu, že v zahraničí ho chvália a vysoko cenia.






Exotické krajiny a tropické choroby
Autor, prof. MUDr. Ondrej Bálint, PhD. z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave prežil v Afrike niekoľko rokov a sám prekonal maláriu. Zasvätene zoznamuje čitateľov s možnými nástrahami, s ktorými sa možno stretnúť počas ciest do exotických krajín.
















Lietajúce klenoty
Väčšina ľudí im pri potulkách prírodou nevenuje pozornosť. Nechávajú ich pre Pampaliniho - lovca zvierat z rozprávky. Niektorí sa ich dokonca boja, lebo vraj hryzú či štípu. Iní ich zas považujú za lietajúce šperky. Ich krídla sa trbliecu v slnečných lúčoch, telá sú pestro sfarbené a často vzorkované. Sú rýchle a plaché. Poľovníci, ktorí popri vode chodia s otvorenými očami si ich už iste mnohokrát všimli...








Smreková šiška ako posledný hryz
Úlovok rysa zo seriálu Zlaté trofeje











Preparátor Ján Bahno a trvalá spomienka

Rozhovor s Jánom Bahnom, naším známym preparátorom o jeho práci, trofejách a zoopreparatóriu, ktoré práve bolo zapísané do zoznamu prevádzkarní spåňajúcich požiadavky EÚ.





Návšteva na „zelenom ostrove“


Zoznámite sa s Írskom, ktoré je naozaj „zelené“, krásne, ale oproti našej krajine sa môže pochváliť len skromnejšou flórou a faunou.









Na zelenej vlne
Tentoraz v rubrike nájdete päť zaujímavých zážitkov:
Horúci letný deň, Krásavica Brita a pán Barónik, Prvá a zrejme posledná a Sviatočný pocit v srdci

Ešte o prebíjaní nábojov
Článok Ing. P. Gibalu zaujme všetkých, ktorí majú záujem sami sa pokúsiť o prebíjanie nábojov.







Poľovníctvo v 17. storočí
Sedemnáste storočie sa stalo prelomovým v histórii poľovníctva, lebo celkom zmenilo jeho dovtedajšiu podobu. Zanikli posledné zvyšky stredovekého lovu - upadlo sokoliarstvo, zmenili sa spôsoby lovu. Aj lovecké meče postupne nahradili lovecké tesáky, ktoré sa stali iba doplnkom poľovníckej výzbroje. Všetky zmeny boli dôsledkom technického vývoja zbranía vojenstva v 17. storočí...




Medzinárodne významné mokrade
Trinásť najvýznamnejších lokalít Slovenskej republiky, ktoré sú zaradené do kategórie „medzinárodne významné“.

Z poľovníckeho sveta
Krátke zaujímavosti o poľovníctve tak ako ich zaznamenali niektoré európske poľovnícke časopisy.





Veselý revír

Zajac sa pristaví pri líščom brlohu, nakukne doň a vidí v ňom líšťatá.
- Máte doma ocina?
-Niéé, - odpovedajú.
- A maminu? - zvedavý je zajac.
- Ani mamina nie je doma...
- Hrdzavé potvory! Potvory hrdzavé!!

Fejtón: Smola je smola
a ďalšie vtipy na pobavenie.








V júnovom čísle nájdete Malého oznamovateľa Dobrý recept na Srnčí guláš a ako vždy aj  Krížovku a Poľovnícky kalendár

NAŠE POĽOVNÍCTVO  si môžete kúpiť
- v novinových stánkoch
- v niektorých supermarketoch













Každé číslo časopisu
NAŠE POĽOVNÍCTVO
je pestré, určené poľovníkom, ochrancom a milovníkom prírody

NAŠE POĽOVNÍCTVO môže čítať každý.

Pripravujeme:
Starosti s medveďom hnedým na pokračovanie
Králik divý
Choroby zveri: echinokokóza
Rozhovor so psychológom: alebo Cesta do hlbín poľovníkovej duše
Za ovcou ľadovcovou - až na Aljašku
Spomínate si ešte na chrapkáča poľného
Turistický tlak a zver v Slovenskom raji



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 301 návštevníkov a jeden člen on-line