7. číslo mesačníka NAŠE POĽOVNÍCTVO vychádzal 24.6.2005
 


Ponúka vám články so zaujímavými  AKTUÁLNYMI INFORMÁCIAMI:
 
 
 
 
 
Pokus o návrat
alebo

DIVÝ KRÁLIK:  ZÁCHRANA JE MOŽNÁ

Podľa autorov článku - J. Mišku, J. Cibereja a E. Miškovej z Účelového zariadenia pre chov a choroby poľovnej zveri v Rozhanovciach „k záchrane divého králika treba pristupovať komplexne na vedeckých základoch a dosiahnutých praktických skúsenostiach podľa vopred vypracovaného projektu. Bolo by výhodné, keby sa na reintrodukcii divého králika podieľalo spolu niekoľko PZ, ktoré majú pre jeho chov vhodné podmienky. Ak niektoré budú potrebovať pomoc, radi poradíme. Finančnú podporu na zachovanie druhu by mali poskytnúť rezortné ministerstvá, hoci je samozrejmé, že hlavná finančná a pracovná ťarcha bude na samotných PZ, ktoré sa o to pokúsia.“
 
 
 
 
PRETRHNEME „REŤAZ  NÁKAZY“ KMO?
 
O výsledkoch prvej etapy ozdravovania diviačej populácie prostredníctvom  orálnej vakcinácie informujú MVDr. V. Kopřiva, MVDr. O. Polák a MVDr. D. Kopřivová.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SELEKTÍVNY ODSTREL SRNČEJ ZVERI
z pohľadu genetiky

V článku prof.  Ing. Július Valtýni, DrSc. píše o. i. aj o tom, že kvalita parožkov jednotlivých srncov nie je v každom roku rovnaká, hoci dedičné podklady sú nemenné.  Rozdiely  v jednotlivých rokoch podmieňuje jednak rozdielny vek jedinca i charakter predchádzajúcej zimy, množstvo slnečného svitu, dostatok  kvalitnej potravy, napadnutie cudzopasníkmi, výskyt chorôb a pod. Tuhá zima  síce pôsobí na všetku zver rovnako, ale reakcia jedincov na ňu môže byť rozdielna. Najviac trpia mladé srnce, čo sa môže prejaviť na kvalite ich budúceho parožia. V článku sa zmieňuje aj o tom,  ako posudzovať chovnú hodnotu a selektívny odstrel a vyslovuje aj svoje výhrady  voči plánovaniu, pretože podklady, z ktorých sa vychádza sú veľakrát nepresné.


 
V seriáli POĽOVNÍCTVO V KRAJINÁCH EURÓPSKEJ ÚNIE
sa dozviete, aké je
SÚČASNÉ POĽSKÉ POĽOVNÍCTVO

 
Iste vás  zaujmú čísla, podľa ktorých  na 1 000 ha ročne lovia poľskí poľovníci priemerne 4,4 ks jelenej zveri, 0,3 ks danielej, 4,8  ks srnčej a 5,2 ks diviačej zveri. Výrazne sa znížili úlovky losov, ale zvyšujú sa  stavy  danielov, muflónov a diviakov. Zvýšili sa aj počty vlkov, ktoré sú celoročne chránené a v Poľsku sa loví aj pomerne veľa pernatej zveri. Lov raticovej zveri je v Poľsku oveľa nižší ako u nás, čo nepochybne súvisí aj s menšou lesnatosťou krajiny. Okrem toho  kvalita trofejí (okrem diviačích)  do istej miery zaostáva za  Európou.  Poľský poľovnícky zväz má okolo 100 tisíc členov.
 
 


MEDVIEĎA S ORLOM V PATÁCH

Ing. Michal  Králik z Odboru strážnej služby TANAP-u  približuje čitateľom dramatickú udalosť, ktorej boli viacerí svedkami, keď 5. apríla t. r.  v Hlbokej doline  orol skalný  napadol vlaňajšie medvieďa a prenasledoval ho. Nebol to prvý  prípad, zaznamenali útoky už aj na dva dospelé kamzíky a kamzíča,  o svišťoch alebo hoľniakoch ani nehovoriac. „K  jeho ochrane,“ uzatvára  autor  svoje skúsenosti „by sme preto mali pristupovať racionálne a nerobiť ju na úkor ostatných chránených živočíchov.“



PARÍŽSKE MOČIARE

V Zozname medzinárodne významných mokradí, o ktorých sme vás už informovali,  sú aj Parížske močiare. Aj keď je to  oblasť, v ktorej sa neloví, poľovníci by toto miesto mali poznať  a vedieť, prečo a kvôli čomu  je chránené. Veď veľakrát  sa  spôsobia škody  na vzácnych druhoch alebo miestach iba kvôli nevedomosti,  píše v článku jeho autor RNDr. Vladimír Slobodník, CSc.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SLOVENSKÝ RAJ A ZVER

Jeden z najpríťažlivejších „magnetov“ turistického ruchu u nás je Slovenský raj, no  práve kvôli priveľkému ruchu sa stáva  nadmerne rušným miestom pre zver, konštatuje autorka článku  Ing. J. Jedlovská, PhD. z Katedry environmentalistiky a zoológie SPU Nitra. Každý rok sa v ňom zvyšuje počet návštevníkov, no ich informovanosť, ako sa správať na takomto území je nedostatočná. Krokom späť bolo aj  zrušenie režijného revíru s výmerou  asi 15 tisíc ha, ktorý sa po prijatí zák. NR SR č. 99/1993 Zb. rozdrobil. V malých revíroch už nie možná taká cieľavedomá regulácia stavov raticovej a dravej zveri, aká bola do prijatia spomenutého zákona.

 
 
 
ZABUDLI SME NA CHRAPKÁČA POĽNÉHO?

„... počujeme čudný chrapľavý hlas znejúci ako kre-kre, ozývajúci sa z vyšších zárastov tráv či burín. Ale už  nie všetci vieme, komu patrí. Niekto si možno pomyslí, že sa hlásia žaby, iní ho zase pripisujú hmyzu a pre niektorých po márnej snahe zazrieť jeho pôvodcu, aj naďalej ostane tajomným...“ píše  Marián Demko v úvode článku  a predstavuje nám  ohrozeného obyvateľa našich lúk - chrapkáča poľného. Súčasne  poskytuje aj návod, ako poľovníci môžu prispieť k ochrane tohto vzácneho obyvateľa našej prírody.
 
 
 
ZAMÝŠĽAME SA NAD EKONOMIKOU

P. Hell zo Stredoeurópskeho inštitútu ekológie zveri Wien, Brno, Bratislava  sa zaoberá problémom,   aké príjmy možno očakávať  z poľovníctva. Konštatuje, že  zatiaľ produkuje len nepatrný zisk,  čo spôsobuje viacero faktorov, o. i. aj veľmi nízke výkupné ceny za divinu. Aj keď nechceme komercionalizáciu nášho poľovníctva (k čomu dochádza najmä v poslednom čase) predsa len by  iste každý poľovník bol rád, keby bol z poľovníctva vyšší efekt. Sám predsa, ak chce byť poľovníkom,  musí  vynakladať veľa finančných prostriedkov avšak jeho náklady  musia byť únosné.

 
 
 
ČO S MEDVEĎMI NAŠIMI?

Kedy, v ktorom ročnom období  povoliť  odstrel  medveďa a akú hmotnosť by mal mať? Je  zákaz jarného lovu oprávnený? Prečo ani pri odstrele v jesenných mesiacoch nemožno použiť kadáver?  To sú otázky,   nad ktorými sa zamýšľa Ing. Igor Košecký, predseda OZ Klubu lesníkov a priateľov lesa v Liptovskom Mikuláši. V závere konštatuje, že i keď je  medveď chráneným živočíchom a niekedy  sa ukáže potreba jeho stavy znížiť, potom treba využiť výnimku. K podobnej požiadavke však treba  pristupovať otvorene, rozumne, a nie alibisticky s poukazom, že medveďa chráni zákon.

 
 
 
KONIEC SAMOTÁRA

V seriáli  Zlaté trofeje pokračujeme  zážitkom L. Romana z PZ Výr, ktorý ulovil muflóna s trofejou ocenenej  216,55 bodu CIC.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ECHINOKOKÓZA  OHROZUJE  AJ ČLOVEKA

Ktorá  zver je nositeľom  tejto nebezpečnej choroby?  Ako sa  pred ňou ochrániť v poľovníckej praxi?  Monitorovanie  líšok potvrdilo, že sú ňou nakazené najmä v okresoch Svidník, Stropkov, Levoča, Prešov, Rožňava, ale aj na iných miestach. Echinokokóza, ktorá sa v súčasnosti v Európe považuje za najvážnejšiu helmintozoonózu sa nesmie podceňovať, ale treba ju zavčasu liečiť.

 
 
 
SLEDUJME ZDRAVOTNÝ STAV SVOJHO PSÍKA

Niekoľko dobrých praktických rád  z pera  MVDr. Ľ. Dzimku pomôže kynológovi včas rozoznať  najmä poruchy tráviaceho systému a postup pri ich liečbe.


 
 
 
 
  
 
 
 
CESTA „DO HLBÍN POĽOVNÍKOVEJ DUŠE“

Zaujímavý rozhovor so psychológom PhDr. Antonom Markušom, CSc. o psychologických aspektoch poľovníctva, o ktorých sa v poľovníckej tlači u nás píše po prvý raz!   O. i. sme sa psychológa A. Markuša  napr. spýtali, či  je lovecký pud človeku vrodený, prečo niekto považuje poľovníctvo za surový šport alebo či vyvoláva v človeku agresivitu, a naopak, čo je pre niekoho na poľovníctve príťažlivé a čo aj jeho samého  priviedlo k tejto záľube. Rozhovor, v ktorom sme sa pokúsili dostať  do „hlbín  poľovníkovej duše“ je mimoriadne  obsažný a podnetný.  Nepochybne si ho so záujmom prečítajú aj členovia vašej rodiny.
 
 
 
 
 
 

POHĽADNICA Z ALJAŠKY

Autor „pohľadnice“ Ján Morihladko navštívil Aljašku už niekoľkokrát a tvrdí, že aj keď tam nepoľoval  s puškou v ruke, ale „iba“ s fotoaparátom, takisto mu stúpol adrenalín. Pri poslednej ceste na Aljašku ho osobitne zaujala ovca ľadovcová.
 
 
 
 
 

NA ZELENEJ VLNE

V rubrike nájdete  štyri zážitky našich čitateľov   - Kocúr v múzeu, Pri mravenisku, Zátišie s klobúkom a Upokojoval som si nervy.
 
 
 
 
 
STRELECTVO

Test ľahkej, pohotovej a výkonnej brokovnice Huglu Super Poze 20/76 Magnum, ktorá sa k nám dováža z Turecka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NEUSTÁLE PREMENY

v histórii  európskeho poľovníctva  sa aj tentoraz týkajú zmien, ktorými v 19. storočí prechádzali poľovnícke zbrane.

 
 
POĽOVNÍCKY SVET

Z európskej poľovníckej tlače sme tentoraz vybrali  osem zaujímavostí.

 
 
 
 
 
VESELÝ REVÍR

Rubrika určená na  pobavenie obsahuje vtipy, kresby a fejtón, v ktorom sa dozviete, ako začínajúci poľovník „ulovil“  hneď na prvý raz až - dve kačice!
(Gossanyi13 - Povráva sa, že v úrade som na odstrel a ešte k tomu šéf je poľovníkom!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
DOBRÚ CHUŤ!

Recept na špeciálne „pečené stehno z diviaka“ - je jednoduchý a keď je už na tanieri aj výborný!
 
 

POĽOVNÍCKY KALENDÁR

Okrem časov lovu, východov a západov Slnka a Mesiaca obsahuje aj rubriku Sedím na posede... a zaujímavosti zo života „záhadných“ nočných tvorov, za aké mnohí ľudia považujú - sovy.

 
 
PRIPRAVUJEME

Diviačia zver - nielen nám robí problémy
Opäť je tu zlatý šakal
Čo urobiť, aby boli vyššie stavy zajacov
Stretnutie  s Ing. L. Molnárom, CSc. a jeho „výlety“ do histórie slovenského poľovníctva
Exotická“ krása niektorých našich vtákov
Poľovníctvo v krajinách EÚ: Francúzsko
Poľovnícka kynológia
6 000 km po Austrálii
 
 
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 472 návštevníkov a žiadni členovia on-line