V niektorých lokalitách vo Vysokých Tatrách sa opäť objavili problémy s maškrtnými medveďmi.
Pracovníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) už zaznamenal pohyb medvedice s minuloročným mláďaťom v oblasti Smokovcov a Hrebienka. Medvedicu videli už aj pri Ceste slobody, ale aj v okolí Zamkovského chaty. Lákajú ich odpadkové koše a v nich najmä zvyšky potravy.
Takéto jedince treba podľa Jozefa Kováča odstrániť z voľnej prírody, pretože ohrozujú nielen bezpečnosť domácich obyvateľov, ale i návštevníkov a spôsobujú problémy aj prevádzkovateľom zariadení. "Je to synantropizovaný jedinec, ktorého treba z populácie dostať, pretože problémy sa môžu počas letnej sezóny len stupňovať," uviedol Kováč. Správanie takéhoto jedinca je už silne narušené. Na druhej strane, opatrenia budú musieť urobiť aj chatári a prevádzkovatelia ubytovacích a reštauračných zariadení odstránením všetkých odpadkov a ich dennou likvidáciou.



ŠL TANAP-u sa už pripravujú na odchyt medvedice s mladým, čo bude práve kvôli medvieďaťu náročnejšie. Lesníci už majú zabezpečené umiestnenie týchto medveďov. Kováč však nechcel uviesť miesto ich nového domova. Zoologické záhrady či podobné zariadenia väčšinou už nejavia záujem o medvede. So synantropizovanými medveďmi sa podľa Kováča budeme stretávať stále častejšie. Vo Vysokých Tatrách sa ročne vyskytnú dva až tri prípady narušených jedincov. Podľa neho si budeme musieť zvyknúť aj na to, že tieto medvede bude treba odstrániť. "Pokiaľ sa dá, tak odchytom, ak nie tak aj odstrelom," dodal Kováč.
Pohyb ďalšieho medveďa, ktorý narobil škody na včelstve, zaznamenali lesníci v oblasti Štôly a Vyšných Hágov. Je to ďalší adept, ktorého bude treba riešiť," dodal Kováč.

(SITA)


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 216 návštevníkov a žiadni členovia on-line