Odborníci sa však s týmto názorom nestotožňujú. "Nepredpokladáme, že sa medvede presunú do obydlí, skôr sa stiahnu do vyšších polôh, lebo budú vyhľadávať biotop, aký mali pôvodne," reagoval pre agentúru SITA Michal Králik z odboru strážnej služby TANAP-u.

Podľa neho sú medvede na to, aby zaútočili na ľudí, príliš plaché. "Žiaden medveď nepôjde do konfliktu s človekom cielene," spresnil. Medvede by sa po presune do vyšších polôh nemali stretávať s ľuďmi častejšie ako doposiaľ. Podľa Králika sa zvieratá dokážu naučiť, na ktorých miestach je pohyb ľudí a snažia sa im vyhýbať. Aj presúvať sa budú v skorých ranných, alebo neskorých večerných hodinách, kedy je frekvencia turistov na vyznačených chodníkoch veľmi nízka.
Odborníci nepredpokladajú presun medveďov do obývaných častí ani za potravou, preto ich enormne časté stretnutia s človekom Králik vylučuje. Každý osobný kontakt je zvyčajne otázkou prekvapenia samého medveďa. "Je len veľmi málo prípadov, keď sám zaútočí. Poväčšine sa tak stáva, keď je medvedica s malými a človek sa dostane medzi ňu a medvieďa, alebo keď medveďa prekvapíte a on o tom nevie," spresnil Králik.

(SITA)


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 391 návštevníkov a žiadni členovia on-line