Poľovníci sa nebránia diskusii s ochranárskymi organizáciami, majú totiž spoločný cieľ - ochranu prírody.

O tom je presvedčený prezident Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Marián Lipka. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede v Bratislave, poľovníctvo je skôr premyslenou ochranou prírody ako lovom zveri. Lipkovi sa však nepáčia niektoré obvinenia mimovládnych organizácií, napríklad o odstrele chránených vtákov, ktoré nie sú podložené. "Konštruktívna spolupráca je nevyhnutná. Keď však pozveme tých, čo obviňovali, tak buď neprídu alebo nemajú dôkazy," povedal.
Za možných vinníkov niektorých nelegálnych odstrelov vtákov označila poľovníkov napríklad Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS). Netvrdíme, že všetci poľovníci sú zlí, povedal pre SITA Marek Brinzík zo SOVS. "No už nemôžeme hovoriť o imaginárnych osobách, keď sme toľkokrát prichytili poľovníkov pri čine," uviedol. Podľa neho nelegálny odstrel vtákov nie je maličkosť, stovky kormoránov, dravcov či havranov padne ročne za obeť brokovniciam. Keď však ochranári odhalia reálny prípad a žiadajú rezort pôdohospodárstva alebo poľovnícky zväz o nápravné opatrenia, "sú s tým strašné obštrukcie, snažia sa to zahladiť". Brinzík zároveň pripustil, že je veľmi zložité dotiahnuť prípad do konca. Aj keď existuje podozrenie alebo sa vie, ktoré poľovnícke združenie to má na svedomí, nedá sa nájsť stopercentný dôkaz, vysvetlil. Brinzík zdôraznil, že SOVS získava informácie o nelegálnych poľovačkách aj od samotných poľovníkov, ktorým sa to nepáči. "Boja sa to však povedať," vysvetlil.



Ako uviedol riaditeľ sekcie lesníckej ministerstva pôdohospodárstva (MP) Ján Ďurský, na Slovensku pravdepodobne neexistuje organizácia, ktorá by mala prísnejší disciplinárny poriadok ako SPZ. Ak poľovník porušuje zákon, je prísne sankcionovaný a vylúčený aj ostatnými poľovníkmi z vnútra organizácie, ubezpečil Ďurský. Podľa Brinzíka je však problém v tom, že obyčajní radoví poľovníci o pravidlách a zákone nie sú dostatočne informovaní. SOVS má tisíc členov a Brinzík si uvedomuje, koľko práce dalo, oboznámiť ich s predpismi. SPZ má 55 tisíc členov, no osveta zo strany SPZ je malá, tvrdí Brinzík. "Robia málo, aby si vyčistili rady," uzavrel. Ochranári budú preto pokračovať v snahe odhaliť čo najviac prípadov, aby uložené pokuty a tresty odradili ďalších nelegálnych poľovníkov.

(SITA, ra;mt),





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 263 návštevníkov a žiadni členovia on-line