Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to vyhlásil prezident Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Marián Lipka. Umožňuje to nový poľovný zákon, ktorý by mal byť v nasledujúcich týždňoch predložený do Legislatívnej rady vlády (LRV). Ako uviedol Lipka, nie je možné uprednostniť trhové podmienky a liberálny prístup pred premysleným lovením a ochranou prírody. Podľa riaditeľa sekcie lesníckej ministerstva pôdohospodárstva (MP) Jána Ďurského je však prenájom revíru obchodným vzťahom. "Stačí, ak niekto zaplatí viac a môže si v revíri robiť, čo chce," kritizoval Lipka.
Ak si niekto napríklad na desať rokov prenajme revír, vystrieľa všetko čo v ňom je a jedna zo sankcií, ktorá mu hrozí, je odstúpenie od zmluvy. Nájomcovi to bude vyhovovať, povedal Lipka. Kto by chcel ďalej platiť nájomné, keď tam už nie je žiadna zver, dodal.

Ďurský poznamenal, že aj keď sa zavedie trhový princíp prenajímania revírov, naďalej budú platiť plány chovu a lovu. Tie musí dodržiavať aj nájomník, argumentoval. Zároveň skonštatoval, že dohodu a dodržiavanie plánov by si mal strážiť vlastník revíru. Revír sa bude podľa návrhu zákona prenajímať formou dohody, to nemusí znamenať, že za peniaze. Vlastník môže napríklad prenajať revír poľovníkom za to, že budú v lese brigádovať, uzavrel Ďurský. Lipka dodal, že v každej krajine, ktorá zaviedla podobné princípy v poľovníctve, to malo negatívny dopad na zver a rýchlo od toho odstúpili. "Stane sa to aj na Slovensku, ostanú nám prázdne revíry" varoval. Ďurský vylúčil, že takýto zákon by zaviedol "nejaké enormné pytliačenie". "Zákon počíta s dostatočnými kompetenciami štátnej správy," povedal Ďurský.
Obe strany sa zhodli, že nový poľovnícky zákon je potrebný. MP ho prvýkrát predložilo pred rokom, no pre legislatívno-technické pripomienky legislatívnej rady ho bolo treba prepracovať.

(SITA, ra;mt),


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 219 návštevníkov a žiadni členovia on-line