Najbližšie dva roky budú mať slovenskí a rakúski ornitológovia pod dohľadom dravce, sovy a bociany na oboch brehoch rieky Moravy. Od marca tu tri organizácie – Ochrana dravcov na Slovensku, BirdLife Österreich a rakúska ornitologická spoločnosť AURING realizujú projekt s podporou Európskej únie a miestnych samospráv.
„Pohraničná oblasť rieky Moravy je na dravce bohatšia, ako ktorékoľvek iné územie Slovenska. Je to hlavne odrazom rozmanitosti biotopov, ktoré sa tu nachádzajú. V lužných lesoch našli útočisko posledné páry hají červených a hají tmavých, hniezdia tu ale i orly kráľovské a orliaky morské. Močiare a lúky osídľujú kane popolavé a kane močiarne, rozsiahle borovicové monokultúry sú domovom jastrabov lesných
“ približuje bohatstvo dravcov Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá projekt na slovenskej strane rieky Moravy zastrešuje.
Náplňou projektu je predovšetkým podrobný monitoring vzácnych a ohrozených druhov dravcov a sov. Vybrané mláďatá dostanú rádiové a satelitné vysielačky a ich pohyb bude presne monitorovaný. V spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Obvodnými úradmi životného prostredia budú vyhlasované v okolí hniezd ochranné zóny, najvzácnejšie hniezda budú strážené fotopascami. V spolupráci s vlastníkmi a užívateľmi lesov sa v území umiestnia rampy, ktoré zabránia neoprávnenému vjazdu motorových vozidiel. Ochranári veria, že tieto aktivity pomôžu zachovať výnimočné prírodné hodnoty Pomoravia.
Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko, zo štátneho rozpočtu SR a z vlastných zdrojov Ochrany dravcov na Slovensku.



Ďalšie informácie poskytne:
Mgr. Michal Noga, Ochrana dravcov na Slovensku, 0911 339 193
Mgr. Martin Dobrý, Ochrana dravcov na Slovensku, 0903 690 546





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 177 návštevníkov a žiadni členovia on-line