Polícia má od začiatku apríla možnosť lepšie kontrolovať držiteľov zbrojných preukazov. Novela zákona o zbraniach a strelive totiž presnejšie zadefinovala pojmy bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa a držiteľa zbrojného preukazu.
 
"Polícia a ministerstvo vnútra chce vylúčiť, aby zbrane držali osoby násilnej povahy alebo nebezpečné svojmu okoliu. Polícia využíva všetky zákonné prostriedky, aby zistila, či osoba, ktorá o zbrojný preukaz žiada alebo zbrojný preukaz vlastní, spåňa všetky zákonné podmienky na jeho držbu," informoval minister vnútra Vladimír Palko.

Policajné útvary môžu pri žiadostiach o zbrojný preukaz ako aj pri držiteľoch zbrojných preukazov požiadať osobitnú komisiu o preskúmanie spoľahlivosti osôb. Od 1. apríla komisia vydala stanovisko k spoľahlivosti 350 osôb. V 143 prípadoch rozhodla o nespoľahlivosti preverovanej osoby, 53 z nich bol následne odobratý zbrojný preukaz. Komisiu, ktorá posudzuje spoľahlivosť v oblasti súkromných bezpečnostných služieb a strelných zbraní a streliva zriadil minister vnútra. Je zložená z predsedu a štyroch členov. Členov komisie vrátane predsedu menuje prezident Policajného zboru - dvoch zástupcov z úradu boja proti organizovanej kriminalite a dvoch zástupcov z úradu boja proti korupcii.
Za nespoľahlivú sa považuje osoba, ktorá bola trestne stíhaná za úmyselný trestný čin a je dôvodné podozrenie, že by mohla zbraň zneužiť pri trestnej činnosti. Nespoľahlivými osobami sú však aj osoby, u ktorých polícia opakovane našla legálne držané zbrane nabité zakázaným strelivom. Ďalej sú to osoby s agresívnym správaním, u ktorých nie je záruka, že legálne držané zbrane nepoužijú pri trestnej činnosti a osoby, ktoré sú alebo boli trestne stíhané za nedovolené ozbrojovanie, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, či majetkovú, ekonomickú a násilnú trestnú činnosť.
 
(SITA)
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 280 návštevníkov a žiadni členovia on-line