Lehnice v Dunajskostredskom okrese sú od dnešného dňa tretím slovenským chráneným vtáčím územím. Hovorí o tom vyhláška ministerstva životného prostredia, ktorá dnes vstúpila do praxe. "Budovanie európskej sústavy NATURA 2000 u nás pokračuje," uviedol riaditeľ Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS) Rastislav Rybanič.  
 
Územia NATURA 2000 sú zaradené medzi znevýhodnené oblasti a viažu sa na ne osobitné platby z európskych fondov. Z národného rozpočtu je možné získať finančný príspevok, preto farmári s vyhlásením chráneného územia podľa Rybaniča súhlasili.
Podstatnú časť územia Lehnice tvorí intenzívne využívaná poľnohospodárska krajina. Vyhlásenie chráneného vtáčieho územia tento typ hospodárenia zásadne neovplyvní "Vyhláška pomôže pružne a bez zbytočných obmedzení reagovať na potrebu ochrany vtáčích druhov napríklad sokola červenonohého a dropa fúzatého, pre ktoré bolo územie vytýčené," tvrdí Rybanič. Medzi zakázané činnosti, ktoré môžu mať negatívny vplyv na predmet ochrany patrí napríklad likvidácia remíz či vetrolamov, výrub drevín mimo lesa od 1. marca do 31. júla, či aplikovanie rodenticídov, dodáva Rybanič. Ak v dôsledku stanovených podmienok dôjde k obmedzeniu bežného hospodárenia, patrí podľa neho vlastníkom pozemkov od štátu finančná náhrada.
Lehnice sú tretím z 38 vtáčích území, ktoré vláda schválila a mali byť do dátumu vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) vyhlásené za chránené. Doteraz boli schválené územia Horná Orava a Malé Karpaty. Ďalších 15 vyhlášok má Štátna ochrana prírody SR pripraviť a prerokovať s vlastníkmi do konca roku 2005. Cieľom chránených vtáčích území je zachovať biotopy vtáčích druhov ohrozených v EÚ a zabezpečiť ich dlhodobé prežívanie.

(SITA)
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 5308 návštevníkov a žiadni členovia on-line