Ministerstvo životného prostredia SR predložilo na svojej  webovej stránke - www.enviro.gov.sk  na pripomienkové konanie návrh novely vyhlášky č.24/2003, ktorým sa vykonáva Zákon č.543/2002 o ochrane prírody a krajiny. 
 
Okrem iných zmien navrhuje podstatne rozšíriť územie s celoročnou ochranou vlka dravého, čo bude mať samozrejme dopad na poľovníctvo, chov oviec, dobytka a pod v celom území, kde by bol takýto zákaz zavedený.

Doteraz sa celoročne vlk chránil podľa tejto vyhlášky takto :

Vlk dravý/vlk obyčajný (Canis lupus) - celoročne je zakázané ho chytať, zraňovať, usmrcovať a ničiť jeho obydlia, najmä brlohy s mláďatami
 
a) v okrese Rožňava a Košice okolie na území NP Slovenský kras vrátane územia západne od štátnej cesty od obce Háj cez obec Turňa nad Bodvou až po hraničný priechod Dvorníky,
 
b) v okrese Čadca na území severovýchodne od štátnej cesty od hraničného priechodu Bumbálka po obec Makov a severozápadne od rieky Kysuca a jej ľavostranného prítoku - potoka Oščadnica až po obec Oščadnica, od obce Oščadnica je územie ďalej ohraničené južnou hranicou katastrálneho územia obce Oščadnica až po štátnu hranicu s Poľskom.

Na ostatnom území Slovenskej republiky je zakázané ho chytať, zraňovať, usmrcovať a ničiť jeho obydlia, najmä brlohy s mláďatami, v období od 16. januára do 31. októbra bežného kalendárneho roka.

 
Návrh na zmenu je nasledovný:

32V prílohe č. 9 v bode 4 písm. a) a b) znejú:

a) na území Národného parku Slovenský kras a jeho ochranného pásma a v okresoch Rožňava a Košice okolie v katastrálnych územiach Háj, Turňa nad Bodvou, Dvorníky nad Turňou, Zádiel, Hrhov, Jablonov nad Turňou, Hrušov nad Turňou a Silická Jablonica,

b) na území Chránenej krajinnej oblasti Kysuce - časť Javorníky2a) a v okrese Čadca na území severne od rieky Kysuca až po jej sútok s potokom Oščadnica, južná hranica územia pokračuje potokom Oščadnica až po obec Oščadnica, od obce Oščadnica je územie ďalej ohraničené južnou hranicou katastrálneho územia Oščadnica až po štátnu hranicu s Poľskom,
“.
   
 
Poznámka pod čiarou k odkazu 2a znie: „2a) príloha vyhlášky Ministerstva kultúry Slovenskej socialistickej republiky č. 68/1984 Zb., ktorou sa vyhlasuje chránená krajinná oblasť Kysuce.“.  
 
33.  V prílohe č. 9 sa v bode 4 dopåňa písmeno c), ktoré znie:
 
 „c) na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku, Národného parku Malá Fatra, Národného parku Veľká Fatra, Národného parku Nízke Tatry, Národného parku Muránska planina, Národného parku Slovenský raj a Národného parku Poloniny.“.


Znamená to návrh na celoročnú ochranu vlka vo všetkých Národných parkoch SR. čo je vyše 350 tis ha .

Domnievate sa , že je potrebná takáto ochrana ?
 
Doteraz sa vlk strieľal skoro všade v čase lovu a jeho stavy sa neznížili, naopak, podľa informácií poľovníkov a lesníkov sa zvyšujú. Hromadné pripomienky k návrhu vyhlášky je možné zaslať do 27.9.2005 priamo na Ministerstvo životného prostredia, Štúrovo nám č. 1, Bratislava, alebo na e-meilovú adresu  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .
 
 
 
Takács Fridrich 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 493 návštevníkov a žiadni členovia on-line