MINISTERSTVO PÔDOHOSPODÁRSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Sekcia lesnícka  

Bratislava 26.10.2005 K číslu 6255/2005-700
Opatrenie MP SR č.6255/2005-700 zo dňa 24.10.2005 na vykonanie preventívnych opatren proti rozšíreniu chrípky hydiny na území Slovenskej republiky -vysvetlenie

Ministerstvo pôdohospodárstva SR na základe vyskytujúcich sa nejasností k prijatému opatreniu MP SR č.6255/2005-700 zo dňa 24.10.2005 na vykonanie preventívnych opatrení proti rozšíreniu chrípky hydiny na území Slovenskej republiky vydáva toto vysvetlenie:

Opatrenie bolo prijaté za účelom odvrátenia možného nebezpečenstva rozšírenia chrípky hydiny, ktoré zvyšujú na toto ročné obdobie nezvyčajne vysoké nočné a denné teploty. Vzhľadom k tomu, že podľa platnej legislatívy na úseku poľovníctva možno v súčasnom období loviť niektoré druhy pernatej poľovnej zveri hrozí riziko, že v prípade výskytu chrípky hydiny u voľne žijúcich druhov pernatej poľovnej zveri by bolo možné zavlečenie vírusu chrípky hydiny aj do uzavretých chovov hydiny a domácností.

Rozšírenie predmetného vírusu sa znižuje pri priemerných denných teplotách okolo bodu mrazu. Ministerstvo pôdohospodárstva SR zváži zmenu, resp. zrušenie prijatého opatrenia na základe výsledkov monitoringu aviárnej influenzy (chrípky hydiny) na Slovensku, aktuálnej nákazovej situácie pri tomto ochorení v susedných štátoch ako aj vývinu poveternostnej situácie a migrácie vtáctva.
 
                                                                Ing. Valér Cmorik
                                                      poverený riadením sekcie lesníckej
 
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 148 návštevníkov a žiadni členovia on-line