VYSOKÉ TATRY - Šanca stretnúť na túre vo Vysokých Tatrách vlka je veľmi malá. Oveľa častejšie možno stretnúť medveďa, najmä na jeseň, keď sa pripravuje na zimný spánok a potravu si hľadá aj v blízkosti ľudských obydlí.  
 "Vlk je tak plaché zviera a má taký rešpekt pred človekom, že sa mu vyhýba a vidieť vlka je aj pre odborníka dosť náročné," uviedol pre agentúru SITA zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Jozef Kováč. Lesníci vo Vysokých Tatrách zaznamenali v novodobej histórii jediný prípad, keď sa vlk priblížil až k človeku. "Bol to cestár, ktorý vlka ubil lopatou pri Tatranských Matliaroch," doplnil Kováč. Tento prípad sa stal ešte v 50-tych rokoch. Neskôr sa u tohto vlka potvrdila besnota, preto zviera stratilo plachosť a priblížilo sa až k človeku.
Okrem výnimočných príležitostí, keď ľudia videli vlka na území TANAP-u, svedčia o jeho existencii v Tatrách pozostatky ulovených zvierat. Posledné strhnutie zaznamenali lesníci uplynulý týždeň v oblasti Dolného Smokovca, kde vlci strhli a zožrali približne päťročnú jelenicu. Vlci si na svoju korisť počkali v blízkosti kàmnych zariadení. Podľa Kováča v oblasti Dolného Smokovca operuje štvorčlenná vlčia svorka. Vzhľadom na veľkú plachosť tohto zvieraťa sa však obyvatelia a návštevníci nemusia obávať kontaktu s ním. Vlkom v súčasnosti nahráva veľké množstvo snehu, ktorý jelenej zveri sťažuje pohyb. Tento rok zaznamenali lesníci už niekoľko prípadov strhnutia jelenej zveri vlkom v oblasti Tatranskej Javoriny, Podspádov a najnovšie aj v Dolnom Smokovci.
Minulý rok strhli vlci v TANAP-e 57 kusov jelenej zveri. Vlci vo svorkách si trúfnu nielen na mláďatá a samice, ale aj na jelene. Lesníci evidujú za minulý rok 11 strhnutých jeleňov, 20 jeleníc a 26 jelenčiat.
"Neberieme to ako tragédiu, ale ako súčasť prírody, pretože vlci v nej majú svoju funkciu," - uviedol Kováč. Srnčia zver nie je pre vlka atraktívna, lebo je menšia.
V národnom parku evidujú lesníci približne 30 jedincov vlka. V zime sa vlci spájajú do svoriek, čo im dáva väčšiu šancu na prežitie a pri love sú oveľa úspešnejší. Veľké svorky na území Tatier zatiaľ lesníci nezaznamenali. Väčšinou majú štyri až sedem členov.

 (SITA)
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 128 návštevníkov a žiadni členovia on-line