BANSKÁ BYSTRICA - Postupným odchytom 60 kusov karpatského jeleňa zo severovýchodného Slovenska a polianskeho jeleňa z Chránenej poľovnej oblasti Poľana začal štátny podnik Lesy SR najväčší poľovnícky projekt na Slovensku.  
 
Ako informoval hovorca Peter Gogola, cielené kríženie týchto dvoch najkvalitnejších populácií jelenej zveri na Slovensku by mal vo zverníku Betliar pri Rožňave zabezpečiť každoročnú produkciu zlatých jeleních trofejí. "Po ukončení tohto ojedinelého projektu bude v betliarskom zverníku žiť 150 kusov jelenej zveri - 70 jeleňov, 50 jeleníc a 30 jelenčiat. Po dosiahnutí cieľových počtov všetkých druhov zveri vo zverníku - okrem jelenej aj muflonej, danielej, srnčej a diviačej - by mal podnik vďaka tomuto projektu každoročne získavať výnosy na úrovni takmer tri milióny korún," uviedol Gogola.
Zverník Betliar je najväčším zariadením tohto druhu, ktorý bol na území Slovenska vybudovaný a zrekonštruovaný za posledných tridsať rokov. Jeho celková rozloha je takmer 1 700 hektárov, má členitý terén s nadmorskou výškou od 400 do 1 100 metrov nad morom, ohraničený je 30 kilometrami oplotenia. Na území zverníka je 28 kilometrov poľovníckych chodníkov, štyri poľovnícke chaty, 23 krytých posedov, 23 krmovísk, 33 solísk, tri odchytové zariadenia, ihličnaté i listnaté porasty, vodná plocha, lúky a políčka. Súčasťou zverníka je aj deväťhektárová aklimatizačná časť pre privezenú zver.

(SITA)
Illustračná fotka
 
 
 



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 353 návštevníkov a žiadni členovia on-line