Orliak morský je vzácny dravec, ktorý na Slovensku pravidelne hniezdi a zimuje. Je najväčším a najrobustnejším z našich druhov dravcov o čom svedčí aj úctyhodné rozpätie krídel, ktoré môže dosahovať až 2,5 metra. „Svojou veľkosťou a majestátnosťou orliaky mnohým pripomínajú lietajúce dvere od garáže.“: hovorí ornitológ Ján Dobšovič
V sobotu 20. januára sa bude konať 6. ročník zimného sčítania orliakov morských na Dunaji. Pri tejto príležitosti Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko pozýva verejnosť k pozorovaniu orliakov morských na Hrušovskej zdrži. Akcia je pripravená pre každého, kto sa chce zoznámiť s týmto majestátnym velikánom oblohy. Účastníkov bude sprevádzať skúsený odborník, ktorý ich oboznámi aj s ostatnými druhmi operencov.
Pozorovanie orliakov morských sa uskutoční na lokalite Hrušovská zdrž, ktorá je jedným z najvýznamnejších zhromaždísk vodného vtáctva v strednej Európe. Záujemcovia o pozorovanie môžu prísť v sobotu na autobus č. 91, ktorý odchádza o 8:00 zo zastávky pod Novým mostom smerom do Čunova. Na zastávke ich už bude čakať sprievodca, ktorého bude možné rozpoznať vďaka ďalekohľadu zaveseného okolo krku.
Čo si treba so sebou vziať? Najmä teplé oblečenie, lebo na tejto lokalite prevláda veterné a chladné počasie. Pre návštevníkov budú pripravené aj ďalekohľady, s ktorými bude možné vychutnať si pozorované vtáctvo.
Oneskorencom odporúčame prísť do Čunova, kde treba prejsť cestou medzi kostolom a cintorínom ku horárni. Od tohto miesta budú záujemcov o pozorovanie navigovať orientačné šípky.
Pre odborníkov je počas tohto dňa pripravené sčítanie orliakov morských na celom úseku Dunaja, ktorý preteká našim územím. Akcia je organizovaná spolu s kolegami z Maďarska  a každoročne sa ho zúčastní viac ako 50 ornitológov. Na slovenskom území Dunaja každoročne zimuje viac ako 40 orliakov morských.



Ďalšie informácie:

Ján Dobšovič, E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Tel.: 0903 751 330 alebo www.sovs.sk


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 239 návštevníkov a žiadni členovia on-line