Štátna ochrana prírody podáva v týchto dňoch ďalšie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý v katastri obce Ružindol (okres Trnava ) zastrelil začiatkom januára chráneného myšiaka lesného. Už z obhliadky uhynutého dravca na mieste nálezu bolo zrejmé, že uhynul pričinením človeka, čo neskôr potvrdila aj pitva na Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave. Veterinárne vyšetrenie určilo ako príčinu smrti priestrel tela strelou okrúhleho tvaru o priemere približne 0,3 mm.
Ako povedal Peter Puchala zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty: „Spoločenská hodnota jedinca myšiaka lesného je 20 000,- Sk. Zároveň ide o druh, ktorý je zaradený do zoznamu poľovnej zveri, hoci poľovať sa naň nesmie. Jeho usmrtením, alebo postrelením, sa páchateľ dopustil trestného činu pytliactva, za čo mu hrozí až dvojročný trest. Porušená bola tiež poľovnícka legislatíva, ako aj zákon o ochrane prírody a krajiny. Podľa platných právnych predpisov nemožno v súčasnosti usmrcovať žiadneho dravca a veľmi prísne je postihované aj nelegálne obchodovanie so živými jedincami, ich vývinovými štádiami (vajcia), ako aj s ich  preparátmi.
Marek Brinzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko dodáva: „Prenasledovanie dravých vtákov je na Slovensku hlboko zakoreneným problémom, na riešenie ktorého nestačí ani pomerne prísna legislatíva. Nevraživosť voči tejto skupine operencov často pramení iba z nepochopenia alebo nerešpektovania ich významu v našich ekosystémoch. Okrem streľby, sa na likvidáciu dravcov bežne používajú aj ďalšie, neraz veľmi drastické metódy, ako je odchyt do nášľapových želiez a odchyt do jastrabích košov. Vážnou hrozbou posledných rokov je aj vykladanie otrávených návnad, ktorých obeťami sa neraz stávajú aj celosvetovo ohrozené druhy dravých vtákov. “.
V boji proti prenasledovaniu vtáctva čoraz viac pomáha aj verejnosť, ktorá v porovnaní s minulosťou oveľa častejšie, ale aj pohotovejšie, hlási svoje zistenia. V posledných rokoch sa na nás obracajú aj poľovníci, ktorí sa nechcú zmieriť s protiprávnymi praktikami niektorých svojich kolegov.


Ďalšie informácie poskytne:

Mgr. Marek Brinzík, koordinátor pre boj proti vtáčej kriminalite, SOVS, člen stráže prírody,
 tel.: 0904 307 946, 02/554 221 85, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Mgr. Peter Puchala, zoológ ŠOP SR – správy CHKO Malé Karpaty, tel: 033/647 40 02, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 349 návštevníkov a žiadni členovia on-line