Lastovičky a bociany opustili svoje zimoviská  a sú na ceste k nám. Pozorované už boli v Taliansku, Portugalsku, Španielsku a Grécku. Na nebezpečný a náročný prelet do Európy, ktorý lietadlo zvládne za menej ako deň, potrebujú poslovia jari zvyčajne až niekoľko týždňov. Vtáky, ktoré odlietajú z Južnej Afriky v týchto dňoch, priletia do strednej Európy v polovici marca.

Ako povedala Ivana Hukeľová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko: “Pozorovania poslov jari ako je lastovička, dažďovník, bocian a kukučka, tvoria súčasť unikátneho európskeho projektu „Jar ožíva“ (Spring Alive). Ide o jednoduchý, zábavný, ale najmä poučný projekt, do ktorého sa môžu zapojiť deti i dospelí. Podstatu projektu tvorí odosielanie správ o „prvých pozorovaniach“ štyroch vtáčích druhov, prostredníctvom internetovej stránky www.springalive.net. Táto stránka je dnes dostupná už aj v slovenskom jazyku.“

Na internetovej stránke môžeme nájsť okrem iného aj opis jednotlivých poslov jari s obrázkami, nahrávky ich hlasov, ale aj aktuálnu mapu zobrazujúcu ich migráciu do Európy. Doplnená je tiež o námety  pre učiteľov, hry pre deti a praktické rady ako vtáctvu pomôcť.

Projekt „Jar ožíva“ začal svoju  druhú sezónu. Už v prvom roku sa do pilotného projektu zapojilo 29 partnerov celosvetovej organizácie BirdLife International, na Slovensku zastúpenej Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko. Výsledky z prvej sezóny odoslalo 2289 pozorovateľov, čo predstavuje úctyhodných 3987 pozorovaní. Zaznamenaných bolo 1345  prvých pozorovaní lastovičky, 1345 prvých pozorovaní bociana bieleho, 705 prvých pozorovaní kukučky a 592 prvých pozorovaní dažďovníka.

Zapojte sa aj vy! Na stránke www.springalive.net sa dozviete veľa zaujímavostí o obľúbených bocianoch, lastovičkách, kukučkách, ale aj o menej známych dážďovníkoch, ktorí mnohým pripomínajú drobné sokolíky. Odošlite svoje pozorovanie a sledujte na elektronickej mapke ako do Európy prichádza jar.


Ďalšie informácie poskytnú:
Marek Brinzík, tlačový hovorca SOS/BirdLife Slovensko, 0904 307 946
Ivana Hukeľová, manažér pre komunikáciu SOS/BirdLife Slovensko, 0908 426 889

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 155 návštevníkov a žiadni členovia on-line