Kukučka jarabá si hniezdo nestavia. Svoje vajíčka znáša do hniezd iných vtáčích druhov, predovšetkým spevavcov  ako napríklad slávika červienku, trsteniarika a žltochvosta lesného. Vajíčko znáša priamo do hniezda, alebo  v jeho blízkosti na zem a potom ho prenesie v zobáku. Niekedy sa stane, že takého vajíčko prehltne.  Prenášanie vajíčok v zobáku je častejším spôsobom a niekedy aj jediným možným ako ho dostať k „adoptívnym“ rodičom.

Kukučka je vtáčím druhom, ktorého v prírode veľmi jednoducho rozpoznáte podľa jej charakteristického spevu.   Ide o pomerne veľkého dlho krídleho a dlho chvostého vtáka.  Vrchnú časť tela a krídiel má bridlicovo šedej farby. Spodná časť tela je biela s úzkymi tmavými prúžkami.

Kukučka patrí k poslom jari a spolu s bocianom, lastovičkou a dážďovníkom tvorí súčasť projektu Jar ožíva www.springalive.net. Medzinárodná ochranárska organizácia BirdLife International pripravila výnimočný európsky projekt o migrácii sťahovavých druhov.
Na príklade 4 vtáčích druhov môžeme pozorovať ako operence prekonávajú cestu zo svojich zimovísk a vracajú sa z Afriky do Európy.

Marek Brinzík so Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko dodáva: „Na stránke www.springalive.net, ktorá je  v slovenskom jazyku nájdete zaujímavé informácie o jednotlivých vtáčích druhoch,  fotografie a nahrávky ich spevu“. Zapojiť sa do projektu je jednoduché, stačí priamo cez stránku odoslať pripravený formulár a potom už len na elektronickej mapke pozorovať ako do Európy zavítala jar.



Príloha:

Mapka migrácie kukučky, bociana, lastovičky a dážďovníka






Nahrávky vtáčích hlasov


Bocian    -                      Lastovička -                
 
Kukučka -                      Dážďovka  -  



Ďalšie informácie:

Marek Brinzík, tlačový hovorca SOS/BirdLife Slovensko, 0904 307 946
Ivana Hukeľová, manažér pre komunikáciu SOS/BirdLife Slovensko, 0908 426 889
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 281 návštevníkov a žiadni členovia on-line