Nový výskum preukázal, že počty vtákov obývajúcich v Európe poľnohospodársku krajinu klesli takmer o 50 % počas predchádzajúcich 25 rokov. Tento trend spôsobila intenzifikácia poľnohospodárstva v celej EÚ počas tohto obdobia. Údaje zbierané v rámci 20 národných hniezdnych sčítaní vtáctva v celej Európe počas 25 posledných rokov potvrdzujú rozsah zmien, ktorými vtáctvo trpí. V Európe od roku 1980 do roku 2005 poklesli počty vtáctva obývajúcich poľnohospodársku krajinu v priemere o 44 %.

Vtáky môžu byť dôležitým ukazovateľom zmien v životnom prostredí – pokles ich počtu je jasným dôkazom zhoršovania prostredia, ktoré postihlo európsku poľnohospodársku krajinu,” povedal Rastislav Rybanič, riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko. “Údaje nám ukazujú, že mnohé lúčne a poľné vtáky sú vo vážnom nebezpečenstve.” pokračoval Rybanič.

Predtým bežné druhy vtákov ako škovránok poľný, strakoš červenochrbtý, strnádka lúčna, cíbik chochlatý a vrabec poľný sú jednými z druhov, ktoré sa teraz ocitli na zozname ohrozených druhov” dodáva Jozef Ridzoň odborník na monitoring vtáctva zo SOS/Birdlife Slovensko.



Najviac znepokojujúca je možnosť prudkého poklesu druhov obývajúcich poľnohospodársku krajinu v nových členských štátoch EU, ktoré sú domovom pre najväčšie koncentrácie lúčnych a poľných druhov v Európe. Výskum ukazuje, že pokles počtov poľnohospodárskych druhov v nových členských krajinách EU odzrkadľuje vývoj v starých členských krajinách EU. Tento vývoj vzbudzuje obavy, že nedávne pristúpenie k únii môže urýchliť a zhoršiť situáciu.



Poľnohospodárske dotácie z fondov EÚ už teraz spôsobujú miznutie krovín a drevín, ktoré sú domov pre mnohé druhy vtáctva z lúk a polí a významnú intenzifikáciu poľnohospodárstva aj na Slovensku. Žiaľ Vláda SR nevyužila možnosti, ktoré Fond rozvoja vidieka ponúka a neupravila dotácie tak by sa poľnohospodári mohli viac starať o zdravú poľnohospodársku krajinu aj na Slovensku. Úžitok by z toho mali všetci poľnohospodári, poľovníci, všetci obyvatelia vidieka a aj príroda.” dopåňa Rastislav Rybanič, riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko.


Kontakty:
Rastislav Rybanič
, SOS/BirdLife Slovensko, 0905 476 779, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Jozef Ridzoň
, SOS/BirdLife Slovensko, 0918 574 232, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 379 návštevníkov a žiadni členovia on-line