Opäť tradične, ako v predchádzajúcich X. ročníkoch, sa neoddeliteľnou súčasťou Levických poľovníckych dní stala aj súťažná prehliadka filmov s tematikou poľovníctva a prírody.
  Od roku 2004 je generálnym sponzorom tohto festivalu vydavateľstvo poľovníckej literatúry Hubertlov. Už vlaňajší jubilejný X. ročník festivalu bol po prvý krát medzinárodný a nebolo tomu ináč ani v tomto ročníku. Na festival bolo prihlásených 24 súťažných filmov od 21 autorov zo Slovenska, z Českej republiky a z Maďarska. Súťažné filmy na VHS kazetách a DVD nosičoch  boli rozdelené do 3 kategórií:

- kategória dokumentárnych filmov                  8 filmov
- kategória náučno - metodických filmov         5 filmov
- kategória príroda a zver                              11 filmov

Jeden zo spoluzakladateľov, ktorí v roku 1996 prišli s myšlienkou organizovať po prvý krát na Slovensku takúto súťaž  - Ing. Marián Číž sa z vážnych zdravotných dôvodov v tomto ročníku nemohol zúčastniť na hodnotení prihlásených súťažných filmov. Filmy, prihlásené do súťaže posudzovala 8- členná porota v zložení:

Paed Dr. Imrich Šuba - výkonný riaditeľ kancelárie SPZ
Peter Lihocký             - šéfredaktor vydavateľstva Hubertlov
Ing. Alojz Kaššák       - člen redakcie TV relácie Halali
Dr. Jozef Hlásnik        - predseda OkO SPZ Levice
Eliška Kanásová         - Mestské kultúrne stredisko Levice
Martin Kirner              - kameraman TV Markíza
Fridrich Takács          - prevádzkovateľ Poľovníckej informačnej databázy
Ing. Miloš Bukoven    - člen Osvetovej komisie OkO SPZ Levice

Porota hodnotila všetky prihlásené súťažné filmy dňa 18. marca 2006 v prekrásnom lesnom prostredí horárne na Žuhračke. Premietanie všetkých súťažných videonahrávok pre verejnosť bolo v kinosále DK Družba dňa 23. 3. 2006 od 9. hodine. O 16. hodine v kinosále organizátori festivalu vymenovali Ing. Marián Číža za prezidenta festivalu a uskutočnili slávnostné vyhlásenie výsledkov XI. ročníka Medzinárodného filmového festivalu s tematikou poľovníctva a prírody „Hubertlov - Levice 2006“ o Putovný pohár Hubertlovu. Všetci autori, ktorí prihlásili svoje súťažné filmy na festival, obdržali účastnícke diplomy a keramiku s poľovníckym motívom. V jednotlivých kategóriách boli odmenené 3 najlepšie filmy, ktorých autori obdržali od SPZ pohár a od vydavateľstva Hubertlov hodnotné vecné ceny.

 
Víťazné filmy kategórie dokumentárnych filmov:
 
Hodnotenie  Názov filmu  Štát  Autor 
1. miesto  Pán Karpatského lesa II      SR  Rastislav a Roman Dobrovodský 
2. miesto  Keď tetrov zatoká  SR  Ing. Róbert Trnka, Ing. Tibor Pšenák 
3. miesto  Jezevčí vandrování  ČR  František Kolda 

 
Víťazné filmy kategórie náučno - metodických filmov:
 
Hodnotenie
Názov filmu
Štát
Autor
1. miesto  Poľovačka bez výstrelu  SR  Danica Klainová 
2. miesto
Spol. hon na kachny 2004  ČR  Josef Sirúček 
3. miesto
Spol. poľov. na malú zver  MR  Zsolt Durkó 
 
 
Víťazné filmy kategórie príroda a zver:
 
Hodnotenie
Názov filmu 
Štát
Autor
 1. miesto
Zvieratá v zime  SR  Ing. Róbert Trnka, Ing. Tibor Pšenák
  2. miesto 
Jelení rev  SR Ing. Dušan Krajniak 
3. miesto Vítam ťa na zemi
MR
Viktor Takács
 

Absolútnym víťazom XI. ročníka festivalu sa stal a Putovný pohár spolu s vecnou cenou od vydavateľstva Hubertlov získal film Zvieratá v zime, od dvojice autorov R. Trnka, T. Pšenák. Film získal maximálny možný počet bodov. Zachytáva napínavú atmosféru a drsné podmienky pre zver počas oravskej zimy.
 
Okrem cien, ktoré udelil generálny sponzor festivalu, vydavateľstvo poľovníckej literatúry Hubertlov, za I. II. a III. miesto v každej kategórii, boli súťažiaci odmenení aj nasledovnými zvláštnymi cenami:
 
Cenu SPZ za prínos pre vzdelávanie poľovníkov získal film Keď tetrov zatoká, opäť od autorov R. trnka, T. Pšenák. Tento víťazný film informuje o spôsobe života a toku, dnes už veľmi vzácneho a ojedinelého obyvateľa našej prírody - Tetrova hoľniaka.
 
Cenu MsKS Levice - za umelecké spracovanie získal film Jelení rev od autora Ing. Dušana Krajniaka, v ktorom zachytil čaro a atmosféru jelenej ruje.
 
Cenu TV magazínu Halali získal film Vítam ťa na zemi od maďarského autora V. Takácsa. Autor v tomto snímku priblížil čaro zrodu nového života niektorých druhov našej raticovej zveri a vtáctva.
 
Cenu TV Markíza získal film Pán Karpatského lesa II od autorskej dvojice bratov Dobrovodských, ktorý dokumentuje hlavne život jelenej zveri v oblasti Malých Karpát.
 
Cenu múzea vo Svätom Antone získal film Na potulkách prírodou od Miroslava Kurica, v ktorom autor nafilmoval život zveri v priebehu celého roka v malokarpatrskom regióne.
 
 

Nasledujúce zábery sú z vyhodnotenia filmového festivalu  a z vyhodnotenia literárno-výtvarnej súťaže „ PRÍRODA  OČAMI   DETÍ“:
 

 
 
 
 
  
Obecenstvo zo zahraničia
Vymenovanie  Ing. Marián Číža za prezidenta festivalu
 
 
 

 
  
  

 
 
  
  
  


 
Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže - "Príroda očami detí”:
 
 

 
 
  
 
 
Text: P. Lihocký - Hubertlov a Ing. M. Bukoven, člen  festivalovej poroty a osvetovej komisie pri OkO SPZ v Leviciach

 
Foto - Fridrich Takács
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 289 návštevníkov a žiadni členovia on-line