Na zasadnutí Rady RgO SPZ Trenčín 24. júna 2004 bola v súlade s plánom rozvoja poľovníctva v regióne okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom schválená úloha vypracovania návrhu na zazverenie raticovou zverou s cieľom občerstvovania krvi. Poľovnícka komisia a komisia pre rozvoj poľovníctva RgO Trenčín sa následne touto úlohou začali zaoberať. 
 
Na základe analýzy lovu a stavu kvality tejto zveri, ktorú predložil predseda komisie pre rozvoj poľovníctva RgO SPZ v Trenčíne pán Daniel Matečný sa ako najnaliehavejšia javila nutnosť občerstvenia krvi u muflonej zveri v lokalite M-4 Nové Mesto nad Váhom, ale predovšetkým v lokalite M-3 Kočovce, kde v poslednom období dochádzalo k znižovaniu kvality tejto zveri. Rada RgO SPZ rozhodla, že na zakúpenie kvalitnej zveri RgO prispeje finančnou čiastkou v celkovej sume 50 percent nákladov.
Po schválení tejto zazverovacej akcie sa následne uskutočnilo viacero stretnutí predstaviteľov poľovných revírov z lokalít M-3 a M-4. Na stretnutí 22. 9. 2005 v Novej Vsi nad Váhom bolo rozhodnuté, že prioritne bude uskutočnené vypustenie zakúpených jedincov v lokalite M-3 Kočovce, pričom v lokalite M-4 Nové Mesto nad Váhom bude nutné v najbližšom období znížiť nadnormovaný stav geneticky dosť slabej populácie.
 
 
Zver naložená v prepravných bedniach (prvý zľava Daniel Matečný, v strede s briadkou Rajmund Rapajč - tajomník RgO SPZ TN) 
Po preskúmaní viacerých možností na dodávku chovného „materiálu“ bolo rozhodnuté, že kvalitná muflonia zver bude dodaná zo zvernice v Pruskom, ktorej majiteľom je Ing. Gibl. Muflonia zver v tejto zvernici pochádza predovšetkým zo známeho židlochovického chovu a dosahuje mimoriadne kvalitatívne parametre. Vysoko selektívnym spôsobom chovu a lovu sa tu dosiahla bodová hodnota 4 ročných muflónov vysoko nad 200 bodov.

Na poslednom stretnutí zástupcov revírov lokality M-3 Kočovce boli spresnené podmienky nákupu, dovozu, vypustenia a následnej starostlivosti o vypustenú zver.  Nečakaným prekvapením bolo odstúpenie revíru štátnych lesov v Hôrke nad Váhom, ktoré odstrel v tomto revíri prenajímajú. Že by tu nájomca a ani prenajímateľ nemali záujem na skvalitnení stavov zveri v revíri?
 
Zver naložená v prepravných bedniach 
Z dôvodu krajne nepriaznivých poveternostných podmienok - predovšetkým veľké množstvo snehu - bolo samotné vypustenie viackrát preložené, no 28. februára 2006 bolo v jednotlivých revíroch M-3 Kočovce vypustených 10 muflónic, 5 muflónčat a 4 muflóny. Cena jedného muflóna bola 10 tisíc, muflónice 7 tisíc a muflónčaťa 4500 Skk. Zver priviezol osobne Ing. Gibl, pričom poskytol pri vypúšťaní množstvo cenných rád a skúseností.
 
 
 
Zver bola vypustená bez zranení nasledovne:

PZ Kálnica  - 1 muflón, 2 muflónice, 1 muflónča,
ZVPP Kálnica - 2 muflónice, 1 muflónča,
PS Nová Ves nad Váhom - 1 muflón, 2 muflónice, 1 muflónča,
PZ Siroň Hrádok - 1 muflón, 2 muflónice, 1 muflónča,
PS Tematín Lúka nad Váhom - 1 muflón, 2 muflónice, 1 muflónča.
 
 
  
Na mieste vypustenia - Lúka nad Váhom, (zľava Daniel Matečný, Rajmund Rapajč, Ing. Gibl)   
Prevoz do revíru 
 
V týchto revíroch bolo všetko na prijatie „nových obyvateľov“ svedomito pripravené - seno, lucerna, soľ, jadrové krmivo. Členovia týchto revírov boli poučení o potrebe starostlivosti, zabezpečenia kľudu, ale predovšetkým o zákaze odstrelu v nasledujúcej dobe lovu (títo jedinci boli označení reflexnými náušnicami). Tesne pred odoslaním tohto článku sme zaznamenali smutnú správu - bola nájdená strhnutá jedna muflónica - pravdepodobne sa stala korisťou rysov, ktorí sa v poslednom  období udomácnili aj v našej oblasti pohoria Považského Inovca. V súčasnosti všetci dúfame, že táto akcia bude úspešná a časom prinesie svoje očakávané výsledky. V trende skvalitňovania stavov zveri v našom regióne chceme pokračovať aj naďalej, najbližšou úlohou pre nás je podobná akcia v lokalite M-4.
 
            Daniel Matečný
                                   Mgr. Ján Kucharovič
 
 
 
Fotky - autor
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 592 návštevníkov a žiadni členovia on-line