V priestoroch kultúrneho domu v Chocholnej-Velčiciach sa uskutočnila počas druhého marcového víkendu (11. - 12. 3. 2006) uskutočnila chovateľská prehliadka trofejí poľovnej zveri ulovenej v revíroch okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.
 
 

Na príprave prehliadky sa podieľali členovia predstavenstva RgO, členovia hodnotiteľskej, poľovníckej a osvetovej komisie za pomoci členov domáceho PZ Sokolí Kameň Chocholná-Velčice, ale aj starostu obce pána Ing. Ľubomíra Škriečku.
Hodnotiteľská komisia RgO SPZ Trenčín posudzovala už od stredy 8. marca takmer 500 predložených trofejí zveri ulovenej v roku 2005 v revíroch našich dvoch okresov. Medailové hodnoty dosiahlo 5 jeleních trofejí (1 zlatá, 2 strieborné a 2 bronzové), 3 srnčie trofeje (1 strieborná a 2 bronzové), 5 mufloních trofejí (1 zlatá a 4 bronzové), 9 diviačích trofejí (1 zlatá, 2 strieborné a 6 bronzových), 6 líščích trofejí (3 strieborné a 3 bronzové) a jedna jazvečia trofej dosiahla bronzovú medailu. Potešiteľný bol predovšetkým nárast počtu medailových trofejí jeleňov, no túto radosť do značnej miery znehodnotil fakt, že z počtu 5 medailových trofejí jeleňov boli až tri označené ako nesprávny - predčasný odstrel (vo veku 7 a 8 rokov).
Z jednotlivých druhov zveri dosiahli najväčšiu bodovú hodnotu jelenia trofej, ktorú predložil Ing. Miloš Košút z PZ Papradná (211,54 b CIC), muflonia trofej Štefana Čaňa z PZ Ždánová Melčice (205,7 b CIC) a diviačia trofej Tibora Matejoviča z PZ Čachtice (125,64 b CIC). Medzi najväčšie rarity patrila určite predložená spodná čelusť uloveného jeleňa, v ktorej bola medzi zubami bolestivo vklinená kôstka zo slivky. Počas uplynulého roku bolo v revíroch našej RgO ulovených 73 jeleňov, 323 srncov, 31 muflónov, 3 danieli a 51 diviakov.
Chovateľskú prehliadku pre verejnosť otvoril v sobotu predseda RgO SPZ Trenčín Ing. Vladimír Víťaz. Výstava sa tešila výraznému záujmu poľovníckej, ale aj nepoľovníckej verejnosti. Predseda poľovníckej komisie RgO pán Rudolf Hládek uskutočnil podrobné prednášky a ukážky pre dve skupiny prípravných kurzov uchádzačov o prvý poľovný lístok našej RgO.
Súčasťou výstavy boli aj ukážky chrupu všetkých vekových kategórií jelenej, srnčej, ale aj diviačej zveri, svojou činnosťou sa prezentovali aj jednotlivé komisie RgO, ale aj Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trenčíne, ktoré pripravilo prehľad dopravných nehôd, ktorých účastníkmi bola zver. Návštevníci výstavy uvítali možnosť zakúpenia poľovníckych rovnošiat firmy Margita z Čadce, ale aj poľovníckych potrieb, rezbárskych prác, poľovníckych šperkov od predajcov z nášho regiónu.
 V záujme skvalitnenia práce funkcionárskeho zboru v revíroch RgO SPZ Trenčín sa uskutočnilo 11. 3. školenie v oblasti poľovníckej legislatívy, plánovania a štatistiky, poľovníckej kynológie, starostlivosti o zver. Prednášky uskutočnili členovia predstavenstva RgO páni Daniel Matečný a Štefan Lorenc.
 
  Predseda Osvetovej komisie
RgO SPZ Trenčín
Mgr. Ján Kucharovič


 
 
  
spodná čeľusť jeleňa s vklinenou slivkovou kôstkou  najlepšia trofej muflóna 
  
najlepšia trofej diviaka  hodnotenie srnčích trofejí 
  
časť expozície  diviačie trofeje 
  
srnci-1VT 
panel najlepších trofejí 

 
 
záverečné hodnotenie  zaslúžený obdiv 
 
 
 

 
 
tradičné fanfáry  otvorenie výstavy 
  
predseda RgO Ing. Víťaz  predseda PZ Chocholná-Velčice 
  
školenie hospodárov  školenie hospodárov 
  
motorizmus a zver  p.Hladek s kandidátmi 
 
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 509 návštevníkov a žiadni členovia on-line