Po výrazne nepriaznivých klimatických podmienkach pre život voľne žijúcej zveri v úvodných mesiacoch minulého roku sme so záujmom očakávali, ako sa tieto prejavia na kvalite trofejí. No už priebežné informácie z našich revírov dávali tušiť, že kondícia zveri je na dobrej úrovni. Platilo to predovšetkým v tých revíroch, kde sa členovia poľovných združení a združení vlastníkov postarali zverine o prísun kvalitnej potravy. Čiastočne sa naplnili očakávania o slabšej kondícii srnčej zveri.

 
Tieto očakávania mala potvrdiť aj chovateľská prehliadka trofejí poľovnej zveri ulovenej v revíroch okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, ktorá sa uskutočnila v priestoroch kultúrneho domu v Trenčianskom Jastrabí počas tretieho marcového víkendu (17. – 18. 3. 2007).


 
 


Sekretariát RgO SPZ Predseda a podpredseda RgO



Príjem trofejí Príprava trofejí


 


Príprava trofejí Príprava občerstvenia
 
 
 


Na príprave prehliadky sa podieľali členovia hodnotiteľskej, poľovníckej a osvetovej komisie RgO SPZ Trenčín za pomoci starostu obce Trenčianske Jastrabie pána Ing. Ivana Buríka, ale aj členov domáceho PZ Inovec so sídlom v Dubodieli, ktorí na samostatných paneloch prezentovali činnosť svojho PZ.


 
 


 
Hodnotenie
Hodnotenie
 
 
 


Hodnotiteľská komisia RgO SPZ Trenčín posudzovala už od stredy 14. marca takmer 500 predložených trofejí zveri ulovenej v roku 2006 v revíroch našich dvoch okresov. Počas uplynulého roku bolo v revíroch našej RgO ulovených 102 jeleňov, 285 srncov, 36 muflónov, 2 danieli a 32 diviakov.


 
 



Papradná (202,24 b CIC) PR Trenčianská Turná (105,25  b CIC)
 


PZ Tematín Lúka (197,5 b CIC PR Trenčianská Turná (128,2 b CIC)




(171 b CIC)
 
 


 
Medailové hodnoty dosiahlo 11 jeleních trofejí (2 strieborné a 9 bronzových), 1 srnčia trofej (bronzová), 1 danielia trofej (strieborná), 5 mufloních trofejí (2 strieborné a 3 bronzové), 6 diviačích trofejí (1 zlatá, 2 strieborné a 3 bronzové), 5 líščích trofejí (2 zlaté, 2 strieborné a 1 bronzová) a 5 jazvečích trofejí (2 zlaté, 2 strieborné a 1 bronzová medaila).
Z uvedeného prehľadu je možné usúdiť, že spomínané nepriaznivé klimatické podmienky sa negatívne odzrkadlili predovšetkým na bodovej hodnote srnčích trofejí, naopak u jelenej zveri sme zaznamenali nárast bodovej hodnoty.
Z jednotlivých druhov zveri dosiahli najväčšiu bodovú hodnotu jelenia trofej, ktorú predložil Jozef FUSEK z PZ Horné Sànie - Papradná (202,24 b CIC), muflonia trofej Milana Mikuličku z PZ Tematín Lúka (197,5 b CIC) a diviačia trofej Vladimíra Fábika z PR Trenčianská Turná (128,2 b CIC).


Časť expozície Časť expozície

Chovateľskú prehliadku pre verejnosť otvoril v sobotu predseda RgO SPZ Trenčín Ing. Vladimír Víťaz. Výstava sa tešila výraznému záujmu poľovníckej, ale aj nepoľovníckej verejnosti – v pondelok bola výstava otvorená pre deti zo Základných škôl.

 
Predseda Osvetovej komisie
RgO SPZ Trenčín
Mgr. Ján Kucharovič




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 405 návštevníkov a žiadni členovia on-line