Už  po 9 krát sa konala v okrese Partizánske chovateľská prehliadka trofejí. Možno konštatovať, že na prehliadku boli predložené všetky trofeje, ktoré boli ulovené v poľovníckej sezóne 2005/2006. K predloženým trofejám iba v 10 prípadoch chýbali spodné čeľuste a to predovšetkým u trofejí I. vekovej triede.Za zle ošetrené boli označené iba 4 trofeje. 
 
Lov jelenej zveri 131 jedincov bol splnený na 100 %. Nebol však dodržaný vo vekových triedach jeleňov. Vek zo strany poľovných hospodárov bol v 3 prípadoch nadhodnotený a v 1 prípade podhodnotený. Z 38 jeleních trofejí iba tri dosiahli bodovú hodnotu na bronzovú medailu. Taktiež tri jelene boli označené ako nesprávny odstrel, pričom z toho 2 boli upytlačené.
    Z plánu 105 jedincov srnčej zveri bolo ulovenýchiba 96, čo je 91,4 %. Neulovené boli 2 srnce III. vekovej triedy, 5 sàn a 4 srnčatá. U 2 srncov bol vek nadhodnotený a u 1 podhodnotený. Z 34 trofejí srncov bol iba + ohodnotený na bronzovú medailu. Ako nesprávny odstrel  boli posúdené 3 srnce.
    Už viac rokov po sebe sa nedarí plniť plán lovu danielej zveri najmä v pohorí Tribeč. Z plánu 47 jedincov bolo ulovených 43, čo je 91,5 %.  Z +3 ulovených danielov ani jeden nedosiahol body na medailu. Za nesprávne ulovené boli označené dva ihličiaky.
    Najslabšie plnenie plánu lovu bolo u muflónej zveri, kde s a zo 65 jedincov ulovilo len 55, čo je plnenie na 84,1 %. Neulovilo sa pritom až 5 baranov.Tento stav je podobný ako u danielov v pohorí Tribeč. Z 13 ulovených muflónov boli 3 ohodnotené na bronzovú medailu.
    Prekročený plán lovu bol u diviačej zveri, keď na miesto 282 jedincov sa ulovilo až 328, čo je plnenie na 116,3 %. Napriek tomu nebol splnený plán lovu diviačíc a diviačat. Z 13 ulovených dospelých diviakov iba 1 trofej bola ohodnotená bronzovou medailou.
    Z celkového počtu 91 ulovených líšok bola 1 trofej ohodnotená striebornou a 4 bronzovou medailou.
    Tým, že sa chovateľské prehliadky konajú každý rok v inom PZ a inej obci, má to aj celospoločenský význam a to oboznámiť o význame chovateľských prehliadok širokú nepoľovnícku verejnosť v tejto obci a jej okolí.   
 
 
Ing. Jozef Herz, PhD. - predseda okresnej hodnotiteľskej komisie
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 255 návštevníkov a žiadni členovia on-line