Pri pravidelnej víkendovej poľovačke, ktorú sme uskutočnili na škodnú zver, sme sa vďaka zamrznutému Malému Dunaju dostali aj na také miesta, kam sa za normálnych okolnosti dá dostať iba člnom. 
 
Jeden z kolegov mi rozrušene volal: „Poď predseda, to musíš vidieť aj Ty“. Po 10 minútovej chôdzi po Pörösi (časť lužného lesa popri Malom Dunaji), sme sa dostali na ťažko prechodné miesto a našli sme toto:

  
  
  
  


Fíha! Toto je ale poľovnícky zážitok!  Po viac ako sto rokoch sa k nám vrátil BOBOR EURÓPSKY! Prácou „tesárskych majstrov“, ktorá jednoznačne zdokumentovala ich výskyt, sme boli hlboko dojatí. Bobor európsky je na Žitnom Ostrove pôvodnou zverou, ale v dôsledku veľkej zmene životného prostredia z neho vymizol ešte v 19. storočí.
Tak sú TU ZAS.
 
VITAJTE DOMA!

 
 
 
Poľovnícky deň nám prichystal ešte ďalšie prekvapenie. Už bolo písané o tom, že sa u nás vo voľnej prírode vyskytuje veľa nutrií.
 
 
 
 
 

Sú však všade. Na Malom Dunaji, na kanáloch, na rybníkoch a aj na takých miestach, v blízkosti ktorých voda nikdy nebola. Pravidelne navštevujú kàmidlá pre malú zver a svoje dobre vyšliapané cestičky využívajú pravidelne. Pri včerajšej poľovačke psy chytili jednu dvojročnú nutriu. Napriek tomu, že  v dvoj - trojkilometrovom okolí nikde nie je voda, nutrii sa darilo dobre. Keď sme ju prehliadali zistili sme, že nutria má osrstený chvost.
Toto je veľmi zaujímavé, pretože pre nutrie sa v takých 10 až 15 stupňových mrazoch práve ich šupinami pokrytý chvost stáva osudným, väčšinou im odmrzne. Sú zimy, keď v dôsledku toho vyhynie 70 až 80 %  populácie. Ale táto nutria už mala chvost osrstený. Zaujímal by ma názor odborníkov. Je možné, že už viac ako 15 rokov voľne žijúce populácie nutrie sa začínajú prispôsobovať naším klimatickým podmienkam ?
 
Text a foto - Takács Fridrich
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 238 návštevníkov a žiadni členovia on-line