V dňoch 5. - 19. marca 2006 sa v priestoroch Strednej Lesníckej školy v Liptovskom Hrádku uskutočnila chovateľská prehliadka trofejí. Jej celkové usporiadanie sa oproti posledným rokom líšilo. Trofeje jelenej zveri boli usporiadané podľa Poľovníckych združení a nie podľa vekových tried, ako tomu bolo po minulé roky. 
 
Za uplynulú sezónu došlo k poklesu počtu vystavovaných trofejí. potešiteľné je ale to, že trofejová kvalita jelenej a diviačej zveri v porovnaní s predchádzajúcou sezónou stúpla čo do počtu medailových trofejí, tak aj v priemernej bodovej hodnote. Zlepšila sa aj úprava trofejí. Mimoriadne zlá situácia z hľadiska medailových trofejí u srnčej zveri. Vážne sa musíme zamýšľať nad touto skutočnosťou a hľadať možnosti zlepšenia tohoto stavu. Z analýzy chovateľských prehliadok za roky 2000 - 2005 je zrejmé, že z 574 odlovených kusov je len 17 medailových trofejí, čo predstavuje len 2,9% (1zlatá, 4 strieborné, 12 bronzových).
Vychádzajúc z analýzy dosiahnutej štruktúry plánovania a skutočného odstrelu len za obdobie rokov 2001 - 2005, zisťujeme nereálne plánovanie ako aj lov najmä u srncov 2. vekovej triedy. Priemer plánu lovu za 5 ročné obdobie je 40,18% oproti Smernicou MP SR uvádzaným 28%. Priemer realizácie lovu za to isté obdobie je 58,48% oproti 28% uvádzaným v Smernici, čo je viac o 30%. Z 96 ulovených srncov nedosiahla ani jediná trofej medailovú hodnotu.
Ak vychádzame z predpokladu, že populácia srnčej zveri na Liptove je geneticky dobre veľmi založená, tak nedostatok medailových trofejí je dôkazom nedostatočnej starostlivosti o chov srnčej zveri.
 
  
  
 
Z ulovených 142 jeleňov dosiahlo medailovú hodnotu celkom 24 trofejí (6 striebro, 18 bronz), čo predstavuje 16,9%. Ďalej z 24 diviakov bolo 7 medailových (3 zlaté,1 strieborná, 3 bronzové), čo predstavuje 29,2%. Z 8 strelených vlkov  dosiahol jeden zlatú a jeden striebornú medailu, čo predstavuje 25%. Zo 6 jazvecov boli 3 bronzové, čo je 50% a z 11 predložených líšok dosiahli 2 bronz, čo predstavuje 18,2%.
Okresná organizácia SPZ v Liptovskom Mikuláši pripravila už tradične pre návštevníkov prehliadky katalóg trofejovej zveri s prehľadnými štatistikami, tabuľkami a celkovým hodnotením uplynulej sezóny.


S použitím Katalógu trofejovej zveri ulovenej v roku 2005

Ing. Ján HEČLO
Regionálny redaktor


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 353 návštevníkov a žiadni členovia on-line