Vychádzal  augustové  číslo
 
 
 
Ohlédnutí za Interlovem * Budoucnost ČMMJ mají v rukou OMS * Myslivci Libereckého kraje opět rokovali * Rarita roku - III. kolo * Naši krkavcovití * Legendární romintští jeleni dnes * Sto let obornictví v Topoľčiankách * Obora Helena Dívčí Hrad * LČR pokračují v záchraně dravců * Národní myslivecké slavnosti .... Z NAŠICH HONITEB
Ohlédnutí za Interlovem (str. 4-5)


Ing. Dalibor Pačes a ing. David Vaca, Ph.D.



Pozorný čtenář, který sleduje dění kolem Českomoravské myslivecké jednoty, mohl na jejích internetových stránkách a též na webu časopisu Myslivost zaznamenat strohý zápis z jednání Sboru zástupců ČMMJ ze 16. června t. r. Ze zápisu vyplývá, že SZ schválil zrušení obchodní společnosti Interlov. Firma se známým logem se tak po téměř 40 letech existence dočkala ukončení své činnosti. Jaká byla historie Interlovu, co předcházelo rozhodnutí SZ a co vyplývá z rozhodnutí SZ?



ANKETA
Jak ovlivní ukončení činnosti firmy Interlov domácí trh se zvěřinou? (str. 6-7)



Interlov Praha v uplynulých letech již nebyl oním silným hráčem na domácím trhu se zvěřinou jako dříve a ve všech regionech mu vyrostli sice menší, ale zdatní konkurenti. Na to, jak hodnotí likvidaci Interlovu, jsme se zeptali představitelů několika firem obchodujících se zvěřinou. Zejména nás zajímalo, jaký vliv bude mít postupné ukončení činnosti kdysi nejvýznamnějšího výkupce zvěřiny na domácí trh s touto komoditou. 



ROZHOVOR
Budoucnost ČMMJ mají v rukou OMS (str. 8-9)




Zprávu o rozhodnutí červnového Sboru zástupců ČMMJ (SZ) poslat do likvidace podnik Interlov nebralo ještě v červenci mnoho „řadových“ myslivců příliš vážně. Určitě by se dalo spekulovat o úrovni všeobecné informovanosti v ČMMJ či o zájmu členské základny o osud její nejstarší obchodní organizace, ale nás zajímaly souvislosti celé kauzy. Z tohoto důvodu jsme požádali o rozhovor ing. Jana Staňka, člena Myslivecké rady ČMMJ (MR ČMMJ) a pracovní skupiny pro Interlov. Jak naznačuje nadpis rozhovoru, řeč se nakonec stočila i k dalším věcem, které jsou pro budoucnost naší největší myslivecké organizace mnohem podstatnější než konec Interlovu …





PRAXE V HONITBĚ
Seminář „Zjišťování početních stavů zvěře a myslivecké plánování“ (II.) (str. 12-14)





Ing. David Vaca, Ph.D.


V červencovém čísle Světa myslivosti jsme psali o semináři „Zjišťování početních stavů zvěře a myslivecké plánování“, který proběhl ve dnech 24.-25. května t. r. v Mostě. Pro aktuálnost a význam ústředního tématu semináře jsme se rozhodli věnovat zprávě o této akci větší prostor a rozdělili ji do dvou čísel. Nyní přinášíme dokončení obsahující přehled druhé poloviny referátů včetně informace o terénní exkurzi do Krušných hor.


PRAXE V HONITBĚ
Myslivci Libereckého kraje opět rokovali (str. 14-15)


Jiří Černý



Letošní ročník myslivecké konference pořádané pro myslivce z Libereckého kraje, ale i pro zájemce z jiných regionů, s sebou přinesl oproti předchozím ročníkům několik významnějších změn. Tou první byl termín konání – konference se poprvé uskutečnila v jarním období. Pořadatelé tak vyšli vstříc většinovému požadavku účastníků loňské konference, vyplývajícímu z anketního šetření. Současně chtěli prezentovat čerstvé údaje myslivecké statistiky ještě před zahájením lovu srnců.



PRAXE V HONITBĚ
Rychle, levně a přesně, aneb specifická hmotnost parožní hmoty srnců (str. 16-19)


Pavel Scherer


Cílem chovu srnčí zvěře je pro každého myslivce zvěř zdravá, konstitučně silná, vitální a především s vysokou genetickou a trofejovou hodnotou. Jednou za čas téměř každý z myslivců uloví srnce se silnějšími parůžky a chce znát bodovou hodnotu trofeje, zvláště objem parůžků. V první polovině svého článku nabízím metodu, jak ji rychle, levně a přesně zjistit. Druhá polovina je věnována otázce hmotnostních rozdílů mezi srnčími trofejemi.


SOUTĚŽ
Rarita roku - III. kolo (str. 20-21)




Soutěž Rarita roku 2007 přitahuje stále více zájemců o účast – III. kola se zúčastnilo 41 trofejí. Třetí kolo mělo díky účasti trofeje ze Slovenska přívlastek „mezinárodní“. Jak se ukázalo při sčítání bodů od jednotlivých porotců, tato trofej zaznamenala nejvyšší bodový zisk! Šťastným lovcem je ing. Jan Nôžka, který srnce ulovil v Chránené poľovné oblasti Poľana v okrese Detva. Výherci, jehož trofej postupuje do velkého finále, gratulujeme a přejeme si, aby ze Slovenska přišlo do soutěže více takových parožních rarit. O druhé a třetí místo se díky shodnému zisku bodů podělily trofeje Pavla Kurky ze Slezska a Jaromíra Mazala z Jižní Moravy. Celkově lze říci, že III. kolo bylo velmi vyrovnané. Vítěz svým soupeřům sice bodově „utekl“, ale rozdíl mezi 2. a 10. místem byl pouhých pět bodů!





Z NAŠICH HONITEB
Naši krkavcovití – aktuální početnost a rozšíření (str. 22-25)

MVDr. Julius Klejdus


Krkavcovití (Corvidae) jsou našimi největšími pěvci. Zástupci této čeledi jsou velmi proměnliví, a to jak s ohledem na velikost, tak ve zbarvení. Najdeme mezi nimi velkého černého krkavce, menšího havrana, dvoubarevnou straku, nádherně pestrou sojku nebo ořešníka. Krkavcovití jsou věčně pronásledovanými ptáky zejména proto, že plení hnízda malých i větších ptačích druhů. Jejich charakteristickou vlastností je tudíž mimořádná ostražitost a plachost. Někteří žijí samotářsky, jiní naopak pospolitým způsobem a hnízdí v menších či větších koloniích. U nás žije a hnízdí celkem sedm druhů.




ZAJÍMAVOSTI
Legendární romintští jeleni dnes (str. 26-28)

H.V.




Před vstupem na Mezinárodní loveckou výstavu v Berlíně v r. 1937 vítala návštěvníky nadživotní socha jelena s mohutným parožím, zakončeným pohárovitou korunou. Byl to jelen ze známé romintské obory, v níž žila nejsilnější jelení zvěř v Německu. Jaký byl osud její a kapitálních jelenů z ní pocházejících?



ZE ZAHRANIČÍ
Sto let obornictví v Topoľčiankách (str. 29-31)


Doc. Ing. Pavel Hell, CSc., a prof. ing. Peter Garaj, CSc.

U příležitosti stoletého výročí existence oborních chovů v Topolčiankách uspořádaly Lesy Slovenské republiky, s. p., ve dnech 17.-18. května t. r. slavnostní setkání lesníků a myslivců z celého Slovenska, spojené s odborným seminářem. Velkolepé slavnosti se zúčastnili i pozvaní hosté z Maďarska. Hostiteli byli generální ředitelství Lesů SR Banská Bystrica a Odštěpný závod Lesů SR Topoľčianky. Současně byly Topoľčianky díky mimořádným lesnickým, mysliveckým, kulturním, uměleckým a historickým hodnotám vyhlášeny za první „významné lesnické místo“ na Slovensku. 


LOVECKÁ VÝBAVA
Použití kulových ráží na spárkatou zvěř u nás a v Evropě (str. 32-33)

Dr. ing. Jiří Hanák






O ranivosti kulové střely bylo již napsáno mnoho, přesto se k tématu vrací časté diskuse. Výrobci střeliva věnují vývoji střel mimořádnou pozornost a v posledních letech nabídli na trh řadu nových účinnějších střel. Ve vývoji nových střel se soustřeďuje pozornost nejen na balistické vlastnosti, ale zejména na docílení optimálních ranivých účinků.















Z NAŠICH HONITEB
Představujeme prefekturu Řádu sv. Huberta z kraje Vysočina (str. 36-37)

MVDr. Tadeáš Maœlanka



Prefektura Vysočina Řádu sv. Huberta působí v jihlavském regionu, tj. na území pěti okresů bývalých krajů Jihomoravského, Středočeského a Východočeského (okresy Jihlava, Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Třebíč a Žďár nad Sázavou). Prefektura sice není významná velikostí členské základny, ale určitě je důležitá rozsahem své činnosti. Díky tomu patří k „páteřním“ prefekturám Řádu.



NAŠE OBORY
Obora Helena Dívčí Hrad (str. 38-39)

Ing. Dalibor Pačes




Při představení další z řady mladších obor zůstaneme na severní Moravě. Z obory Jelenice popsané ve Světě myslivosti č. 7/2007, se přesuneme na sever až do Osoblažského výběžku, kde nedaleko zámku Dívčí Hrad (okr. Bruntál) najdeme stejnojmennou oboru s chovem daňčí a mufloní zvěře. Podle tamního, dnes již zaniklého celního úřadu Na Heleně, dostala přízvisko Helena.



OCHRANA PŘÍRODY
LČR pokračují v záchraně dravců (str. 40)
Ing. Jaroslav Jonáš



Reintrodukcím, tj. vypouštění mláďat odchovaných v zajetí, na podporu kriticky ohrožených populací sokola stěhovavého a raroha velkého se státní podnik Lesy České republiky věnuje již od r. 1995. Tehdy byli vypuštěni mladí rarozi a sokoli na Broumovsku. Od té doby LČR vrátily do volné přírody více než tři desítky těchto dravců.




REPORTÁŽ
Skelná Huť hostila 31. Lesnický den (str. 41)

Ing. David Vaca, Ph.D.



Dne 23. června t. r. se v areálu u hájovny Skelná Huť nedaleko Mimoně konal již 31. ročník Lesnického dne, tradičně připraveného mimoňskou divizí Vojenských lesů a statků ČR, s. p. (dále VLS Mimoň). Letošní ročník programem a velkou návštěvností potvrdil, že již nejde o akci regionálního charakteru.




REPORTÁŽ
Národní myslivecké slavnosti, Ohrada, 23. června 2007 (str. 42)

-jz-







V sobotu 23. června t. r. proběhly na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou tradiční „Národní myslivecké slavnosti“. Pořadateli 6. ročníku slavností byli Národní zemědělské muzeum, pobočka Lovecký zámek Ohrada, Českomoravská myslivecká jednota a Město Hluboká nad Vltavou, kteří akci připravili ve spolupráci s Lesy České republiky, s. p., Lesy Hluboká, a. s., a redakcí časopisu Myslivost.






















Partneri

Kto je online?

Práve tu je 269 návštevníkov a žiadni členovia on-line