Musim priznat, ze toto forum je predsa slusnejsie ako to nase. Lankaster, keby si na nasom fore napisal niekomu to, co tu jagrovi vcera, tak sa bude z toho " iskrit" este dva tyzde.Po jagrovej odpovedi som si este o nom vylepsil mienku. A tiez o tomto fore. Mas pravdu, ze som neznalec polovnictva, tak sa ani nechcem zapajat do temy "polovnicka etika". Ale o tej etike vseobecne tiez nieco viem. A tiez nie som obcasny navstevnik prirody. Od momentu ako som ako tak zacal chodit az do nastupu na VS som bol v lese kazdy den. Bachol som skolsku tasku do kuta a uz so palil do hory. Posledne roky som v lese tiez kazdy den, sviatok, piatok,cas, necas vsetko jedno.A svojim sposobom tiez polujem. Len do zveri nestrielam. Iba mi sposobuje potesenie, ked ju nerusene pozorujem. Keby som bol polovnik, napr. dnes by som mohol priniest z lesa dve lisky. Ale mne staci ku stastiu, ze som nerusene mohol pozorovat ich brilatnu techniku pri love mysi a hrabosov. A najkrajsie bolo ako sa jednej do toho prilpietol Mysiak lesny. A mozno som v lese za svojich 47 rokov stravil viac casu ako vacsina polovnikov. A ozval som sa preto lebo si v prispevku jagrovi "napadol" vsetkych uspesnych podnikatelov. Ono vadi, ked niekto hodi do jedneho vreca vsetkych polovnikov, niekto vsetkych psickarov a ked niekto vsetkych podnikatelov, tak to je v poriadku?To je eticke? Ako keby vsetci len kradli a obohacovali sa na ukor spolocnosti. Samozrejme, ze su aj taki a je ich dost. Ale vacsinou staci, aby niektory vypustil z ust tri vety a uz je jasne kam patri. Tiez jagra ani trocha nepoznam, ale myslim si, ze si ho zaradil velmi nespravne. Ja uspesnych podnikatelov, ktori su zaroven aj dobrymi ludmi, obdivujem.A tiez ich je dost. Sam poznam niekolkych takych doverne. A kedze mam rad les ako malo co ine na svete, zelal by som si, aby prave takito podnikatelia mali do toho co hovorit. A co sa tyka polovnikov, svoj vstah vseobecne som vyjadril v uvodnom prispevku, tak ta urcite neprekvapi, ked napisem, ze mi je srdecne jedno ci vacsina polovnikov bude mat kde lovit alebo nie. Ti spravni polovnici, ktorych si vazim, nezanevru na les len preto, ze nebudu mat kde lovit.Snad nenosite zveri v zime do krmelcov len preto, ze ju mozte potom strielat?A ja verim, ze ty si tiez ten spravny a takyto sa nakoniec snad presadia.Ved uz mas teraz slubeneho jedneho jelena u jagra. Ktory rozumny majitel PR by si nechal po lese pobehovat tych nespravnych, ktorym prd zalezi na prirode a ide im len o pozitky z loveckeho sportu? A prave, ked maju penazi dost a nie su ako majitelia PR zavisli, ci im nejaky "nafukany prachac" da par grosov za odstrel. Na mne najmilsich miestach chodili takito strielat medvede, jelene.... Samozrejme vacsinou nemci.A to bolo spravne?
<br/>Preco toho medveda,ci to 99 kilove medvieda, ak ho uz bolo treba strelit, preco ho nedali strelit za zasluhy nejakemu mietnemu polovnikovi? To je ta polovnicka etika?
<br/>Ja verim, ze skutocni priatela lesa, ktori su zaroven aj uspesnymi a bohatomi podnikatelmi, daju strielat tym spravnym a nie len "bohatym pajacom z nemecka", ako to bolo doteraz. Ale budu aj ti nespravni. Ktovie, mozno budu v nasich lesoch pestovat marihuanu.Ospravedlnujem sa, ak som ako nepolovnik,t.j. laik niekoho svojimi nazormi nastval. Nebolo to mojim cielom. Povodne som sa chcel zapojit len do jednej temy. Polovnici verzus psickari. Tak sa polepsim a do Vasich odbornych tem sa uz radsej nebudem moc montovat.
<br/>