Zaujímalo by ma ako sa k tomuto problemu postaví ŠOP-SR,a spoločnosť pre ochranu vtáctva.Vtáčia chripka ohrozuje životy ľudí.
<br/>Osobne si myslím že Bulharsko je vzdialené na deň-dva letu roznášača choroby od nás,
<br/>roznášača ako je napríklad čajka.Dúfam že tejto chorobe nebudeme musieť čeliť u nás!
<br/>ALE ČO AK ......?
Ako aj chovatel postovych holubov /zavodne/ su aj zavody dlhe 1200km. ako Brusel, Barcelona ,Schverin a pod. a spickovy holuby za dobrych povetrnostnych podmienok to preletia za 2 dni v pohode, takze obavy s vtacej chripky su naozaj opodstatnene a ak je naozaj vtacia chripka uz v Rumunsku je to otazka casu kedy bude uz aj unas.Len som zvedavy ci potom vobec budu pol. na bazantov,kacice atd. A tiez kde su ochranari so svojimi spasonostnimi radami ?/asi emigrovali na zapad so strachu pred vtacou chripkov./
Neviem prečo si všetci tak naivne myslia že ochranári nič nerobia. Samozrejme že robia rýpu do čoho sa dá a keď pride na lámanie chleba vtedy sa schovávajú:]
Myslim ze v momentalnej situacii je zakaz aspon urcita forma prevencie...
<br/>povedzme si otvorene kolko krat postrelena kacica preleti este nejaky ten kus potom skona..
<br/>Mozno to je len moj nazor ale zivi a zdravi organizmus sa urcite viac dokaze branit ako postreleny...
Podľa mňa zákazom lovu nič neviriešime, skôr naopak. Predpokladám,že z poľovníckeho hľadiska ide hlavne o lov divej kačice, ktorej stavy sa vplyvom tohto zákazu ešte viac zvýšia. Nie je to ešte väčšie riziko?
Nebespečný sú tuláci(čajka,volavka ,kormorán) a nie bažant ,hrdlička zahradná ktorí sa počas celého roka zdržujú pri družstevnej sýpke.Súhlasím z Lacim-viac kusov=viac roznášačov choroby.Mám dojem,že u nás sa robí všetko naopak.
<br/>Ešte k ochranárskym vyjadreniam,sliepky v Rumunsku ani papagáj v Anglicku postrelené neboli-žiaľ chripku u nich dokázali.
ten zákaz podla mna je velmi dobrá vec i ked som polovník a polovačku na kačky mám velmi rád, ale zoberte si to z druhého hladiska. Strielaš na kačku, padne do rákosia a pes ju ide priniesť, nájde tam infikovanu kačku, prinesie ti ju ty mu ju zoberieš, už si v kontakte s infikovanou kačenou a ešte si ju aj urobíš v nedelu na obed. Tak čo polovať či nepolovať?
ide tu o minimalizovanie rozšírenia choroby a hlavne zamedzeniu prenosu choroby na ludí !! A nie o to či sa ti to môže stať či budeš polovať alebo nie.