VTÁČIA CHRÍPKA: Testy potvrdili vírus H5N1 na Slovensku
<br/>
<br/>BRATISLAVA 23. februára 2006 - Vírus chrípky u uhynutých vtákov, ktoré našli v pondelok na Slovensku, bol subtypu H5N1. Ako na tlačovej besede uviedol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, tieto výsledky potvrdilo referenčné laboratórium Štátnej veterinárnej správy vo Zvolene. Subtyp H5N1 potvrdí ešte laboratórium vo Veľkej Británii, pričom výsledky by mali byť známe na budúci týždeň. Simon očakáva, že britské laboratórium potvrdí tieto výsledky. Minister zároveň varoval pred "kurínovou turistikou" a upozornil, že každá neoprávnená osoba, ktorá vstúpi do chovu, kde sa neskôr preukáže vtáčia chrípka, pôjde do karantény. Simon dôrazne upozornil majiteľov prídomových chovov, aby rešpektovali opatrenia, ktoré nariadil. Inak sa vystavujú riziku, že nariadi likvidáciu ich chovov, aby predišiel verejnému ohrozeniu.
<br/>
<br/>(SITA)
Chlapi kľud, nie je to nič čo by tu doteraz nebolo. Počuli ste o besnej srne?? No tak snáď prestaňme loviť srnčiu. Včera v rádii som počul odborníka, že jediné čo je na vtáčej chrípke na povšimnutie je, že sa ňou nakazilo omnoho menej ľudí a zvierat ako iné roky.
vsetci sa idu s toho poondjat , tolko chorob co ma zver a vtactvo prenosnych na cloveka a nikoho to netrapi . pride vtacia chripka a sme z toho na vetvy . klidek , pohoda , tabacek .
Podvečer boli u mňa známi z Rakúska,údajne z 360 odchytených túlavých mačiek malo
<br/>až 90kusov vtáčiu chripku.Ak to je naozaj pravda - tak je to zlé.
Otázka na SOVS: (možno sa budem opakovať z témy Lov slúk)
<br/>ako máme pokladať vašich predstaviteľov za odborníkov na riešenie problémov okolo vtáctva, keď nedisponujete ani elementárnymi znalosťami z niektorých oblastí?
<br/>Prehlásenie na tlačovej konferencii, že sťahovavé vtáctvo nie je schopné šíriť vírus vtáčej chrípky je podľa mňa obrovská a cielená dezinformácia národa.
<br/>Teda ty osobne, čo si myslíš, je možné aby sťahovavé vtáctvo roznášalo vírus chrípky, alebo nie?